Erken tanı hayat kurtarıyor

Muğla Valiliği’nden yapılan açıklamada; Muğla il genelinde kanser taramalarının devam ettiği belirtilirken, vatandaşların Toplum Sağlığı Merkezindeki Kanser Erken Teşhis ve Tanı Merkezleri ile Aile Hekimliklerine başvurarak...

Erken tanı hayat kurtarıyor

Muğla Valiliği’nden yapılan açıklamada; Muğla il genelinde kanser taramalarının devam ettiği belirtilirken, vatandaşların Toplum Sağlığı Merkezindeki Kanser Erken Teşhis ve Tanı Merkezleri ile Aile Hekimliklerine başvurarak tarama yaptırılabileceği bildirildi.

Muğla il genelindeki kanser tarama çalışmaları ile ilgili olarak bilgi verilen açıklamada şöyle denildi:

“Tüm dünyada kansere yakalanan kişi sayısı her geçen gün artarak devam etmektedir.Görülme sıklığı yüksek olan kanserlerden olan meme,rahim ağzı(serviks),kalın barsak(kolorektal) kanserlerinden korunmada taramalar etkili yöntemlerdir.Taramalar sayesinde bu tip kanserler erken evrede yakalanabilmekte erken tanı ile de kanser tedavisinde başarı artırmakta, ölüm riski azalmaktadır.

Kadın kanserleri arasında önemli orana sahip olan rahim ağzı( serviks) kanseri için,Ülkemizdeki 30-65 yaş arasındaki kadın nüfusu taranmaktadır. Servikal kanserli kadınların ve servikal lezyonların büyük çoğunluğunda HPV (insan papilloma virus)denen ,çoğunlukla cinsel yolla geçen bir virus saptanır.HPV16 ve HPV18 tipleri rahim ağzı (servikal )kanserlerin 2/3 ünden sorumludur.Bu nedenle virusun erken tesbiti ve gerekli önlemlerin alınması önemlidir.Ulusal Kanser Tarama Programı kapsamında 1 Ağustos 2014 tarihi itibari ile ilimizde rahim ağzı kanseri erken tesbiti için HPV-smear tarama testi numune alımına başlanmıştır.

İlimizde kanser taramaları Toplum Sağlığı KETEM birimleri ,Aile Hekimliklerinde ücretsiz olarak devam etmektedir.30-65 yaş grubu kadınlara rahim ağzı( serviks kanseri) taraması kapsamında HPV- smear  tarama testi,40-69 yaş grubu kadınlara meme kanseri taraması kapsamında mamografi tarama testi,50-70 yaş grubu kadın ve erkeklere kolon kanseri taraması kapsamında Gaitada Gizli Kan testi ücretsiz yapılmaktadır.

Kanser Daire Başkanlığı, Halk Sağlığı Müdürlükleri tarafından illerde yürütülen kanser taramalarını değerlendirmektedir. Değerlendirme sonucunda Rahim ağzı kanseri taramasında HPV- Smear alım sayısında Muğla ili diğer iller arasında ilk beşe girerek başarılı bir sonuca ulaşmıştır.

“Kanserde Erken Teşhis Hayat Kurtarır” sloganıyla halkımızın Toplum Sağlığı  Merkezlerimizdeki  Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) ile Aile Hekimliklerine başvurup kanser taramalarını  ücretsiz olarak  yaptırmalarını öneririz.”

Bu haber toplam 105 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.