Erdoğan sulama sorununu meclise taşıdı

MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan, çiftçinin sulama sorununu meclise taşıyarak Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından cevaplandırılmak üzere meclise soru öngergesi verdi.“Tarımsal girdi maliyetlerinin yüksek...

Erdoğan sulama sorununu meclise taşıdı

MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan, çiftçinin sulama sorununu meclise taşıyarak Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından cevaplandırılmak üzere meclise soru öngergesi verdi.

“Tarımsal girdi maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı ve zor şartlara rağmen ürettikleri ürünleri değerinin çok altında satarak zarara uğrayan üreticilerin belirlenen sulama ücretlerini yüksek bulmasından kaynaklanan şikâyet ve huzursuzluklar artarak devam etmektedir. Su kullanım miktarına göre ve sulanan bitkinin ekonomik getirisine göre belirlenecek olan sulama ücreti miktarının vatandaşlarımızın içinde bulunduğu zor durumu biraz daha hafifleteceği ortadadır. Ayrıca; yüzey kaplama yöntemine göre belirlenen ücretler, bitki taç izdüşümüne göre sulama yapılan ve sadece yüzeyin ¼ ‘inin sulandığı bahçelere sahip olan üreticilerin de mağdur olmasına sebep olmaktadır. Diğer yandan üretim sezonu boyunca sadece 1 defa sulanan hububat, tütün gibi bitkilerde ise kullanılan su miktarı kadar ücretlendirme yapılması hem çiftçi vatandaşımızın hem de ülke ekonomisinin karlılık oranını ülke genelinde ele alındığında büyük ölçüde arttıracağı ortadadır. Hayvancılık sektöründeki istikrarsız fiyatlar üretimi doğrudan ve olumsuz yönde etkilemektedir. Hayvancılığın desteklenmesi, yem bitkileri üretimi maliyetinin düşürülmesi hususunda, yem bitkileri sulama ücretlerinin de tekrar gözden geçirilmesi gerekmektedir.”diyen Erdoğan, şu sorulara cevap istedi:

-Sulama ücretlerinin su kullanım miktarına göre ve sulanan bitkinin ekonomik getirisine göre belirlenmesi için bakanlığınızın bilgisi dâhilinde sürdürülen bir çalışma bulunmakta mıdır? Böyle bir çalışma varsa hangi aşamadadır?

-Yüzey kaplama yöntemine göre belirlenen ücretlerin bitki taç iz düşümü yöntemine göre sulama yapan çiftçilerimizin lehine bir şekilde düzenlenmesi için bakanlığınızın bilgisi dahilinde sürdürülen bir çalışma bulunmakta mıdır? Böyle bir çalışma varsa hangi aşamadadır?

-Üretim sezonu boyunca bir defa sulanan hububat, tütün gibi bitkilerde uygulanan sulama ücretlerinin kullanılan su miktarına göre; çiftçimizin lehine olmak kaydıyla düzenlenmesi için bakanlığınızın bilgisi dahilinde sürdürülen bir çalışma var mıdır? Böyle bir çalışma varsa hangi aşamadadır?

-Hayvancılık yaparak yaşamını idame ettiren vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi maksadıyla, yem bitkileri üretimi maliyetinin düşürülmesi amacıyla, yem bitkileri üretiminde uygulanan sulama ücretlerinin gözden geçirilerek, vatandaşlarımızın lehine olacak bir şekilde yeniden düzenlenmesi için bakanlığınızın bilgisi dahilinde sürdürülen bir çalışma var mıdır? Böyle bir çalışma varsa hangi aşamadadır?

Bu haber toplam 54 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.