Erdoğan, mermercinin sorunlarını meclise taşıdı

MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan Muğla’nın en önemli sanayi kolu olan mermercilik sektörünün sorunlarını Meclis gündemine taşıdı.Türkiye mermercilik piyasasının dış piyasayla yarışamamasının nedenini enerji maliyetlerinin...

Erdoğan, mermercinin sorunlarını meclise taşıdı

MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan Muğla’nın en önemli sanayi kolu olan mermercilik sektörünün sorunlarını Meclis gündemine taşıdı.

Türkiye mermercilik piyasasının dış piyasayla yarışamamasının nedenini enerji maliyetlerinin yüksek olmasıyla ilişkilendiren Erdoğan; “İşlenmiş mermerin, enerji maliyetlerinin yüksekliğinden dolayı pahalıya malolması mermerlerimizin işlenmeden, bloklar halinde yurt dışına gönderilmesine neden oluyor” dedi.

Muğla ve özellikle de Yatağan’ın ihracatını gerçekleştirdiği en önemli ürünlerden olan mermerin bloklar halinde, işlenmeden yurt dışına gönderilmesinin nedenini yüksek enerji maliyetlerine bağlayan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından cevaplanması istemiyle hazırladığı soru önergesinin gerekçesini; “Ülkemizin; özellikle Muğla ilimizin önemli yer altı zenginlikleri arasında bulunan mermerin üretiminde, üretim maliyetinin %25’inden fazlasını enerji maliyetlerinin oluşturduğu bilinmektedir. Bunun yanında üretim maliyetlerinde yaşanan artışlar ve diğer ülkelerdeki mermer üreticilerine sağlanan teşvik ve destekler ülkemizdeki mermer işletmelerinin diğer ülkeler ile ihracat yarışına girmesini zorlaştırmaktadır. Sektörel bazda atılım yapmaya en uygun ve en hazır sektörlerden birisi olan mermercilik sektörüne enerji indirimi ile destek sağlanması hem mermer fiyatlarını dünya standartlarına getirecek hem de işlenmiş mermer ihracatını arttırarak sektörün de devletin de ekonomisini daha iyi yelere getirecektir. Çünkü işlenmiş mermerin, enerji maliyetlerinin yüksekliğinden dolayı pahalıya mal olması mermerlerimizin işlenmeden, bloklar halinde yurt dışına gönderilmesine sebep olmakta ve bu durum da işletmenin de ülke ekonomisinin de daha az gelir elde etmesine sebep olmaktadır. Enerji indirimi ile desteklenen mermer sektörünün sıçrama yapacağı ve üretim ile ekonomiye katkının da katlanacağı ortadadır” ifadeleriyle açıklayan Mehmet Erdoğan, “1. Muğla ilimiz başta olmak üzere dünyanın en kaliteli mermerlerinin üretildiği işletmelere sahip olan ülkemizde, mermer sektörünün geliştirilmesi için bakanlığınızın bilgisi dahilinde sürdürülen bir çalışma bulunmakta mıdır? Böyle bir çalışma varsa hangi aşamadadır?” ve “2. Sektörde büyük bir sıçramaya vesile olabilecek; mermer işletmelerinde kullanılan enerji fiyatlarında indirim yapılması düşünülmekte midir? Bu bağlamda sürdürülen bir çalışma varsa hangi aşamadadır?” sorularının cevabını istedi.

Bu haber toplam 77 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.