Erdoğan Bayraktar: “Dönüştürmezlerse biz dönüştüreceğiz”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü hizmet binasının açılışı ve Dalyan’daki Caretta Caretta Kaplumbağaları Rehabilitasyon Merkezi’ni ziyaret için Muğla’ya geldi. İlk olarak...

Erdoğan Bayraktar: “Dönüştürmezlerse biz dönüştüreceğiz”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü hizmet binasının açılışı ve Dalyan’daki Caretta Caretta Kaplumbağaları Rehabilitasyon Merkezi’ni ziyaret için Muğla’ya geldi. İlk olarak Ak Parti İl Başkanlığını ziyaret eden Bayraktar, burada partililerle bir araya gelerek bilgi ve görüş alışverişinde bulundu. Parti il binası önünde partililere ve vatandaşlara seslenen Bayraktar, ağırlıklı olarak hükümet tarafından ülke genelinde başlatılan Kentsel Dönüşüm, projeleri ve Muğla’nın da içinde bulunduğu 1. Ve 2.  Derece Deprem Kuşağı’nda bulunan illerdeki  riskli konutların yeniden dönüştürülmesi konuları üzerinde durdu.

“Muğla’ya önem veriyoruz”

Muğla’nın gerek dünya genelinde gerekse ülke genelinde önemli bir konuma sahip olduğunu söyleyen Bayraktar, “ Muğla yeni büyükşehir olması itibarıyla bürokrasi azalacak, bütünlük artacak, imarda rahatlama gelecek. Köylerdeki yapılaşmadaki sıkıntılar büyük ölçüde azalacak. 10 yıldan bu yana iktidarda olan hükümetimiz Muğla’ya özel bir önem vermiştir. Muğla’nın sahillerine, tarihi dokusuna tabii yapısına, orman alanlarına dikkat etmek suretiyle vatandaşımızın da ev ve barınma ihtiyaçlarını kullanma, koruma dengesini gözeterek bundan sonra yapmakta olduğumuz kanuni düzenleme ile çok daha rahatlatıcı bir ortam sağlayacağız.

Denizlerimizi, koylarımızı, ormanlarımızı hep beraber koruyacağız. Muğlamıza sağlık, eğitim, turizm hizmetlerine varıncaya kadar bakanlıklarımız kanalıyla hizmetlerimizi arttırmaya devam edeceğiz. “dedi.

“Riskli binaları ortadan kaldıracağız”

Muğla’nın deprem kuşağında bulunduğuna dikkat çeken Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, “ Artık deprem karşısında yıkılacak bina bulunmasın. Afetlerde insanlarımız canlarını kaybetmesin. 45 saniyede 20 bin insanımızı yok etmeyelim. Türkiye’deki afet riski altındaki alanların, afet riski taşıyan binaların dönüştürülmesi seferberliğini başlattık. Burada ben vatandaşlarımızdan şunu istiyorum. İnsanlarımız kendi binalarının konumunu az çok bilirler. Binalarının riskli olup olmadığının tetkiklerini yaptırsınlar. Valiliklerimiz, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerimiz ve lisanslandırdığımız kuruluşlarımız, binaların sağlamlıklarına bakabiliyor. Buna baksınlar ondan sonra binalarını kendileri dönüştürsünler. Dönüştürmezlerse biz dönüştürmek zorundayız. Afet riski altındaki binaların dönüşümü KDV’den muaf. Binasını dönüştürecek vatandaşımızın aldığı krediye faiz desteği veriyoruz. Eğer riskli binasını boşaltırsa kira yardımı yapıyoruz. Bunun tapu harcı, noter harcı, alım satım vergisi, ruhsat harcı yok. Hepsinden muaf. Bu yasa insanlarımızın canını kollamaya yönelik, insanlarımızın hayat hakkını öne koyan bir yasadır. Bu yasaya herkesin sahip çıkması lazım.

Kentsel dönüşüm 20 yılda bitecek

Bu yasayla nerede riskli bina varsa, riskli alan varsa 1. Ve 2. Deprem bölgelerinden başlayarak dalga dalga Türkiye geneline yayacağız. Ülke genelindeki 6.5 milyon riskli yapı 20 yıllık bir periyod içinde yenilenmeli. Hep beraber el birliği çalışacağız”diye konuştu.

Bakan Bayraktar buradan karayolu ile Dalyan’a geçerek Dalyan Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezini ziyaret etti. Bayraktar, burada tedavisi tamamlanan kaplumbağaları doğal ortamına bıraktı.

Bu haber toplam 83 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.