ERBAY: “ÇİLEK ÜRETİCİSİ DESTEKLENMELİ”

CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay, Muğla’nın Köyceğiz ilçesindeki çilek üretiminin ülke ekonomisine büyük katma değer kazandırma potansiyeli olduğunu vurgulayarak, çilek üreticisinin desteklenmesi durumunda çilek üretiminin...

ERBAY: “ÇİLEK ÜRETİCİSİ DESTEKLENMELİ”

CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay, Muğla’nın Köyceğiz ilçesindeki çilek üretiminin ülke ekonomisine büyük katma değer kazandırma potansiyeli olduğunu vurgulayarak, çilek üreticisinin desteklenmesi durumunda çilek üretiminin dünya ile yarışabilecek düzeye geleceğini söyledi.

Muğla’nın turizm gelirlerinin yanı sıra tarımsal üretim alanında da Türkiye’ye çok büyük katma değer sağladığını belirten Erbay, “Muğla narenciyesiyle, limonuyla, domatesiyle, zeytiniyle, zeytinyağı ve çam balıyla ülkemize ciddi anlamda ekonomik katma değer sağlamaktadır. Bu ürünlerin yanı sıra artık bölgede yetiştirilen çilekle, çilek üreticimiz ülke ekonomisine sağladığı katma değeri artırmak istiyor.” dedi.

 

“ÇİLEK İHRACATINDA POTANSİYELİMİZİ KULLANAMIYORUZ”

Dünya çilek üretiminde Türkiye’nin dördüncü sırada olduğu belirten CHP’li Erbay, şunları söyledi:

“Ülkemiz özellikle de Muğla ilimiz çilek üretimi açısında çok önemli bir potansiyele sahiptir. Ancak üretilen çileğin büyük kısmı iç tüketime yöneliktir. Ülkemizde üretilen çileğin sadece yaklaşık yüzde 11’i ihraç edilmektedir. Çilek üretiminde beşinci sırada olmamıza rağmen çilek ihracatında dünyada 12. sırdayız. 2019-2020 sezonu çilek ihracatımız bir önceki yıla oranla yüzde 1,9 artarak 53 bin tonu aşmıştır. Son beş yılda çilek ihracatımız yaklaşık bir buçuk kat artmıştır. Ancak buna rağmen dünya ile rekabet edebilecek düzeyde değiliz.”

“ÜRETİM KAPASİTEMİZ VAR AMA ÇİLEK İTHAL EDİYORUZ”

Milletvekili Erbay, “2020-2021 döneminde ülkemiz yaklaşık 4 bin ton çilek ithal etmiştir. Ülkemizin birçok bölgesinde verimli topraklarımızda çilek üretip ihraç edebilecekken İran’dan, Mısır’dan çilek ithal ediyoruz. Muğlalı, Köyceğizli üreticimize yeterli ve gerekli destek sağlanması durumunda, tadı ve kalitesiyle Köyceğiz çileği dünya çilek ihracatında söz sahibi olabilecektir” dedi.

“GEREKLİ DESTEK SAĞLANIRSA ÇİLEĞİMİZ DÜNYA MARKASI OLABİLİR”

Çilek üreticisinin yeterli desteği alırsa dünya markası olunabileceğini belirten CHP’li Erbay, son olarak şunları söyledi:

“Türkiye’nin önemli bir çilek üretim potansiyeli bulunmaktadır. Ancak artan girdi maliyetleri ve yeterli desteğin sağlanamaması nedeniyle çiftçimiz zor durumda. Üretim potansiyelini kullanmak ve dünya ile yarışabilmek için çilek üreticimiz destek istiyor. Her geçen gün artan maliyetlerden şikayetçiler. Çilek üreticisi, yeterli desteği alırsa çilek üretiminde bir marka olabiliriz ve Muğla’nın Köyceğiz’in çileğini dünyaya tanıtabiliriz.”

Bu haber toplam 156 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.