Engelli ailelerine Psiko-Sosyal destek
Halk Sağlığı Müdürlüğünde görevli Psikologlarca Zihinsel Engellileri Koruma Okullarını Yaptırma ve Yaşatma Derneği üyeleri ve ailelerine bireysel görüşmeler halinde Psiko-Sosyal destek verilmesi için çalışmalar başlatıldı.Zihinsel...
Halk Sağlığı Müdürlüğünde görevli Psikologlarca Zihinsel Engellileri Koruma Okullarını Yaptırma ve Yaşatma Derneği üyeleri ve ailelerine bireysel görüşmeler halinde Psiko-Sosyal destek verilmesi için çalışmalar başlatıldı.
Zihinsel Engellileri Koruma Okullarını Yaptırma ve Yaşatma Derneği ile Halk Sağlığı Müdürlüğü çalışanları kahvaltı da buluştu. Dernek binası bahçesinde gerçekleşen kahvaltıya Halk Sağlığı Müdürü Uzm.Dr.Mustafa Nuri Ceyhan, Dernek Başkanı Menderes Çetinözlü, Halk Sağlığı Müdür Yadımcıları Dr.Derya Tetiker, Şube Müdürleri ,Sosyolog , Psikologlar ve dernek üyeleri katıldı.
Halk Sağlığı Müdürlüğünce Engelli çocuk ailelerine yönelik sunulacak hizmetleri konuşmak ve kaynaşmayı sağlamak amacıyla buluşulan kahvaltıda Psikolog Hüseyin Sarıefe ve Özgür Tan yapılacak çalışmaları özetlediler. Günümüzde engelli çocuklara ve ailelerine yönelik verilen hizmetlerde ailenin bir bütün olarak ele alınması yaklaşımı benimsenirken, kahvaltıda yapılan karşılıklı bilgi ve görüş alışverişi sonrasında bu anlayışa göre engelli çocuk ailelerine yönelik hizmetleri şu şekilde maddelendirildi.
-Bilgi Verici Yaklaşımlar, engelin türü ve doğası ile ilgili etkenler, çocuğun özellikleri, gelişim alanları ve ihtiyaçları konusunda anne babanın aydınlatılmasını amaçlar. Bilgi verici danışma süreci içinde aileye her türlü sorular sorabilmesi için fırsat verilmelidir Çocuğa belli becerilerin kazandırılması, davranış problemlerinin kontrol edilmesi ve çocukla etkili iletişim kurma yolları üzerinde de durulup, aileden gelen istek ve ihtiyaçlar doğrultusunda çalışmalarımız yön bulacaktır.
-Psikoterapötik Yaklaşımlar, Duygusal güçlüklere bağlı olarak anne – babanın yaşadıklarını, çatışmaları anlamalarına ve çözümlemelerine yardımı amaçlar. Anne babaların kaybettikleri güveni tekrar kazanmaları, kendi becerilerine inanmaya başlamaları, sosyal çevre ile daha fazla iletişime girmelerine yardımcı olma da psikolojik danışmanın hedefleri arasındadır. Ayrıca diğer özürlü çocuk aileleri ile birlikte “grup” çalışmaları yapılarak anne – babaların yalnız olmadıklarını anlamaları, kendi sorunlarına benzer sorunları olan pek çok anne – baba olduğunu öğrenerek duygu ve düşüncelerini paylaşmaları sağlanır.
- Anne – Baba Eğitimi, anne babanın çocuklarıyla etkileşiminde ve davranışlarını kontrol etmede etkili olmalarını sağlayan teknikleri ve becerileri öğrenmelerini amaçlar. Çocuğun okul ortamında öğrendiklerini ev ortamına ve gündelik yaşama genelleştirebilmesi, eğitim süreci içinde ev ve okul arasında davranış hedefleri yönünden paralelliği sağlama açısından büyük önem taşımaktadır. Ailenin mevcut durumuna, problemlerine ve gereksinimlerine göre bu yardım yöntemlerinden birine veya hepsine başvurulabilir.
-Halk Sağlığı Müdürlüğünde görevli Psikologlarca Engelli birey yakınlarına ,bireysel görüşmeler halinde verilecek olan Psiko-Sosyal destekten Derneğe kayıtlı olan herkes faydalanabilecektir.
HABER: Türker Çermik
Bu haber toplam 198 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.