Emlakçılar, İkinci El Konut Düzenlemesini destekliyor

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci’nin ikinci el konut piyasasına yönelik düzenleme hazırlığı içinde olduklarını duyurması, emlak sektörünün temsilcileri tarafından ‘olumlu’ ve ‘memnuniyet verici’ olarak nitelendirildi.Türk...

Emlakçılar, İkinci El Konut Düzenlemesini destekliyor

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci’nin ikinci el konut piyasasına yönelik düzenleme hazırlığı içinde olduklarını duyurması, emlak sektörünün temsilcileri tarafından ‘olumlu’ ve ‘memnuniyet verici’ olarak nitelendirildi.

Türk turizminin önemli merkezlerinden Muğla’nın Marmaris ilçesindeki Emlakçılar Derneği’nin Başkanı Zülfikar Soyvural, sektör temsilcilerinin görüşüne sunulan düzenleme için “Emlak sektörü belli bir disiplin altına girecek ve alıcıda satıcı da artık mağdur olmayacak” dedi.

İkinci el konut piyasasına yönelik yapılacak düzenlemeleri değerlendiren Marmaris Emlakçılar Derneği Başkanı Zülfikar Soyvural, sektördeki dağınıklığın toparlanarak, disiplin altına gireceğini, yasaya uygun olmayan emlakçıların kapanacağını söyledi. Soyvural, artık ev sahiplerinin emlakçı olmadan alım satım yapamayacağına, bunun da mağduriyetleri ortadan kaldıracağına dikkat çekti

Zülfikar Soyvural, şunları söyledi: “İkinci el konut piyasasına yönelik yapılacak düzenlemeler mesleğimiz için çok faydalı olacak. Özellikle emlak sektöründeki dağınıklık toparlanarak belli bir disiplin altına girmiş olacak. Geç kalınmış bir yasa olacak ama mesleğimiz için daha iyi olacak. Emlak sektörü hak ettiği itibarı kazanacak. Düzenlemeyle birlikte ev sahipleri de artık mağdur olmayacak. Belli bir sorumluluk emlakçılara ve ev sahiplerine verilmiş olacak. İnsanlar daha güvenli bir şekilde emlakçı vasıtası ile evlerini alıp satabilecek. Evin tüp işlemleri ile ilgili tüm yasal işlemleri emlakçı takip edeceği için emlakçı sorumluluk sahibi olacak olan tek yetkili olacak. Alıcı ve satıcıdan yüzde 3 komisyon alınacak ve her şey faturalı olacağı için kayıt dışı emlakçıların önüne geçecek. Kiralamalarda da emlakçıya verilen bedel bir aylık kira bedelini geçmeyecek.

Lise Mezunu şartı

Düzenleme çıkmasıyla birlikte mevcut emlakçılar eğitim altına alınacak ve verilen süre içinde sertifika almaları istenecek. Mevcut emlakçıların bu sertifikayı mutlaka alması gerekecek. Bununla birlikte lise mezunu şartı geliyor ve lise mezunu olmayanlar emlakçılık yapamayacak. Her isteyen her yerde emlakçılık yapamayacak. Böylece sektörümüze bir standart gelmiş olacak.

Emlak ofisleri en az 30 metrekare olacak

Emlak ofislerinin de belli bir standardı olacağını belirten Zülfikar Soyvural, sözlerini şöyle sürdürdü: “ Emlakçılık yapmak isteyenler eğitimlerini aldıktan sonra ofis için uygun bir yer bulacaklar. 10 metrekare, 20 metrekare yerlerde artık emlakçılık olmayacak. Minimum 30 metrekare bir işyeri olacak. Böylece işyeri standartlara da uygun olmuş olacak. Bütün bunları göz önünde aldığımız zaman Türkiye’de ve Marmaris’imiz de emlakçıların yüzde 60 elenmiş olacak. Çünkü gelecek düzenleme ile meslek standartlarına maalesef uygun olmadıkları için yüzde 60’lık bir kısım kapanmak zorunda kalacak. Yada kendilerini standartlara ve yasaya uygun hale getirerek işlerini devam edebilecekler.

Bu yasanın 2018 yılında çıkarılmasını umut ediyorum. İnşalah o kadar sürmez. Şu anda meslek odalarının fikri alınıyor. Biz İstanbul Emlakçılar Federasyonu ve Marmaris Emlakçılar Derneği olarak bu konu ile ilgili endişelerimizi ve eksik kalan yerleri yazılı olarak bakanlığa ileteceğiz. Daha öncede bu yasa taslağı ile ilgili bir çalışmamız olmuştu.”

Korsan Emlakçılık ortadan kalkacak

Korsan emlakçılığın bu düzenlemeyle ortadan kalkacağını da savunan Soyvural, “ Bu düzenlemeyle korsan emlakçı kalmayacak. Çünkü artık izin belgesi ve sertifikası olması zorunda olacak. Alınan izin belgeleri 5 yıl geçerli olacak. Özellikle tapu dairelerinde emlakçı ile faturası olmayan gayrimenkulün satışı yapılamayacak” diye konuştu.(İHA)

Bu haber toplam 53 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.