EGM YANGINLA İLGİLİ ASILSIZ PAYLAŞIMLAR HAKKINDA İŞLEM BAŞLATTI

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) tarafından Muğla’nın Marmaris ilçesinde çıkan orman yangınına yönelik sosyal medya platformlarından kamuoyu üzerinde panik ve güvensizlik oluşturabilecek paylaşımlara yönelik çalışma başlatıldı...

EGM YANGINLA İLGİLİ ASILSIZ PAYLAŞIMLAR HAKKINDA İŞLEM BAŞLATTI

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) tarafından Muğla’nın Marmaris ilçesinde çıkan orman yangınına yönelik sosyal medya platformlarından kamuoyu üzerinde panik ve güvensizlik oluşturabilecek paylaşımlara yönelik çalışma başlatıldı ve bot (sahte) hesaplar tespit edildi. Yapılan açıklamada suç unsuru içerikli paylaşımda bulunan hesapların yöneticisi tespit edilerek işlem yapıldığı belirtildi.

SİNEM KARAKSYA

Emniyet Genel Müdürlüğü, Muğla’nın Marmaris ilçesinde süren orman yangınına ilişkin sosyal medya paylaşımlarıyla ilgili çalışma başlattığını açıkladı. Yapılan açıklamada, “Suç unsuru içerikli paylaşımda bulunan hesapların yöneticisi/kullanıcısı tespit edilerek işlemlere başlanılmıştır” denildi.

EGM tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ve bağlı il birimlerince, kanunların verdiği yetki ve sorumluluk çerçevesinde, suç ve suçlularla mücadele amacıyla internet ortamında 7/24 esasına göre yürütülen sanal devriye faaliyetleri kapsamında; 21 Haziran 2022 tarihinde Muğla ili Marmaris ilçesinde meydana gelen orman yangını ile ilgili sosyal medya platformları üzerinden; yangına müdahale edilmediği, otellere alan açmak için çıkarıldığı ve sabotaj söylemlerinin dolaşıma sokularak dezenformasyon faaliyetlerinin yürütülmeye çalışıldığı, kamuoyu üzerinde panik ve güvensizlik oluşturabilecek söylemlerin bilgisayarlar tarafından yönetilen bot/proje hesaplar aracılığıyla yayıldığı görülmüştür. Meydana gelen yangın olayı ile ilgili paylaşımlar incelenmiş ve “halkın bir kesimini diğer bir kesimi aleyhine düşmanlığa ve/veya kin beslemeye alenen tahrik eden, halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla içerik üreten” hesaplar hakkında çalışma yapılmış olup, suç unsuru içerikli paylaşımda bulunan hesapların yöneticisi/kullanıcısı tespit edilerek işlemlere başlanılmıştır.”

BOT HESAPLAR TESPİT EDİLDİ

Açıklamanın devamı ise şu şekilde:

“Bahse konu olayla ilgili oluşturulan etiket ve bahsetmelerle ilgili bot hesapların tespitine yönelik yapılan çalışmalar neticesinde;

‘Marmaris’ etiketi(hashtag) kullanılarak 22787 farklı hesaptan paylaşım yapıldığı görülmüş; bu hesapların %59.42’sinin bilgisayarlar tarafından yönetilen bot hesaplar olduğu değerlendirilmiştir.

‘Orman’ kelimesi kullanılarak 16031 farklı hesaptan paylaşım yapıldığı görülmüş; bu hesapların %67.38’inin bilgisayarlar tarafından yönetilen bot hesaplar olduğu değerlendirilmiştir.

‘Yanan’ kelimesi kullanılarak 17235 farklı hesaptan paylaşım yapıldığı görülmüş; bu hesapların %56.1’inin bilgisayarlar tarafından yönetilen bot hesaplar olduğu değerlendirilmiştir.’

'Uçaklar’ kelimesi kullanılarak 3571 farklı hesaptan paylaşım yapıldığı görülmüş; bu hesapların %71.74’ünün bilgisayarlar tarafından yönetilen bot hesaplar olduğu değerlendirilmiştir.

‘Şahan’ kelimesi kullanılarak 10723 farklı hesaptan paylaşım yapıldığı görülmüş; bu hesapların %57,14’ünün bilgisayarlar tarafından yönetilen bot hesaplar olduğu değerlendirilmiştir.

‘Otel’ kelimesi kullanılarak 5709 farklı hesaptan paylaşım yapıldığı görülmüş; bu hesapların %54.55’inin bilgisayarlar tarafından yönetilen bot hesaplar olduğu değerlendirilmiştir.”

Bu haber toplam 153 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.