EĞLENCE SEKTÖRÜNDEN TEPKİ: “KUSURA BAKMAYIN, KUSURA BAKIYORUZ”

Kabine Toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın müzikle ilgili sınırlamayı saat 24.00’e çekildiğinin açıklamasının ardından Muğlalı müzisyenlerden sosyal medyada tepki yağdı. Erdoğan’ın, “Kusura bakmasınlar...

EĞLENCE SEKTÖRÜNDEN TEPKİ:  “KUSURA BAKMAYIN, KUSURA BAKIYORUZ”

Kabine Toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın müzikle ilgili sınırlamayı saat 24.00’e çekildiğinin açıklamasının ardından Muğlalı müzisyenlerden sosyal medyada tepki yağdı. Erdoğan’ın, “Kusura bakmasınlar gece kimsenin kimseyi rahatsız etmeye hakkı yoktur” sözlerine, müzisyenler “Kusura bakmayın, kusura bakıyoruz” diye karşılık verdi. Çok sayıda müzisyen, konuyla ilgili paylaşımda bulundu.

Sinem Karakaya

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Kabine Toplantısı'nın ardından millete seslenen Erdoğan, coronavirüsle mücadelede yeni alınan tedbirleri açıkladı. 1 Temmuz itibariyle tüm yasakların kalkacağını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Müzikle ilgili sınırlamayı da daha ileri bir saat olan 24.00'e çekiyoruz. Kusura bakmasınlar gece kimsenin kimseyi rahatsız etmeye hakkı yoktur” dedi.

Bu sözler üzerine Muğla’daki müzisyenlerin tepkileri çığ gibi büyüdü.

 “NORMALLEŞME SÜRECİNDE DAHİ NORMALLEŞEMEYEN TEK SEKTÖR”

“Müzik rahatsız etmez, müzik hayatın bir parçasıdır” diyen, müzisyenliğin bu kadar ayaklar altına alındığı başka bir dönem olmadığını söyleyerek, tepkisini dile getiren Muğlalı müzisyen Burak Gencer, “Müzik sektörü pandemide en çok etkilenen meslek guruplarının ilk sırasında geliyor. Ülkemizde pandemi kısıtlamalarının ilk yansıdığı meslek gurubudur. Ne yazıktır ki, girilen normalleşme sürecinde dahi normalleşemeyen tek sektör yine müzik ve eğlence sektörü olmuştur. İnsanlar ekmeklerini kazanırken yeri geldiğinde saat 24’e kadar ayrı, 24’ten sonra ayrı işletmelerde çalışacak aynı gece çift işe giderek ekmeklerini kazanıyor. Müziğin ve müzisyenliğin bu kadar ayaklar altına alındığı başka bir dönem olmamıştır, zannediyorum. Atatürk’ün ‘Müzik hayatın neşesi, ruhu, sevinci ve her şeyidir’ cümlesini hatırlatmak istiyorum. Müzik rahatsız etmez, müzik hayatın bir parçasıdır. Tüm dünya dinlerinde ve bizim dinimizde bile müzik vardır. Camide bile sureler musiki ile Eda edilir. Ne yazık ki müzisyenler ülkemizde artık yoksulluğa mahkum edilmektedir. Söylendiği gibi kimsenin kimseyi rahatsız etmeye hakkı yoktur. Elbette katılıyorum. Ama bu müziğe yasak konularak değil, ancak denetlenerek olur. Teknoloji artık üst seviye. Binlerce ses ölçüm teknolojileri var. Denetleyin, yasaklamayın. Biz sanatçılar ve müzisyenler, hayatımızın daha da zorlaştırılmasını değil, artık kolaylaştırılmasını ve destek olunmasını bekliyoruz. Bizi artık toplumdan ayrıştırmasınlar” şeklinde konuştu.

“KUSURA BAKMAYIN, KUSURA BAKIYORUZ”

“Müziğin saati yoktur” diyen Mahalli Sanatçı Hamdi Demirtaş ise, “Müziğin saati yoktur. Biz bugüne kadar kimseyi rahatsız ettiğimizi düşünmüyoruz. Ancak böyle düşünülüyor olması biz müzisyenleri üzdü. Vatandaşlar pandemi döneminde psikolojik olarak bunaldı. Tüm eğlenceyi ve etkinlikleri dijital olarak takip etti. Halkımızın eğlenmeye ihtiyacı var. Müzikten kimse rahatsız olmaz. Kusura bakmayın, kusura bakıyoruz. ” şeklinde konuştu.

“MÜZİSYEN RAHATSIZLIK VERMEZ, SANATINI İCRA EDER”

Açıklamayı üzüntüyle karşıladığını söyleyen Muğla Roman Kültür ve Sahne Emekçileri Dayanışma Derneği Başkanı Gökhan Gedik ise, şunları söyledi:

“Sayın Cumhurbaşkanımızın Temmuz ayında geçeceğimiz yeni normalleşme planını izledik. Öncelikle bu pandemi belasının, covidin tamimiyle ortadan kalkmasını ve bir daha bu sıkıntıları yaşamamayı diliyoruz. Bu normalleşme adımlarından müzik ile alakalı, müzik yapabilme çalabilme süresinin 12’ye uzatılması tabi ki iyi bir şey. Hali hazırda 10’da sokağa çıkma yasağı var ve mekânlarda haliyle müzik de yapılamıyor. Temmuz itibariyle 12 olacak olması hiç yoktan iyi bir şey. Gönül isterdi ki bununla ilgili de bir kısıtlama olmasın. Fark ediyoruz ki bu pandemi sürecinde en büyük sıkıntıyı çekenler müzisyenler, sahne çalışanları. Bizi üzen müziğin 12 ile sınırlı kalmasının nedenini Sayın Cumhurbaşkanımızın, pandemiden dolayı değil de ‘insanları kimsenin rahatsız etmeye hakkı yok’ diyerek açıklaması. Ben müziğin insanları rahatsız ettiğini düşünmüyorum. Müzisyen rahatsızlık vermez, sanatını icra eder. Müzik insanların ruhlarına iyi gelen bir şeydir. Bunu gürültü ve rahatsızlık olarak nitelendirilmesine üzüldüm. Neticede burada mekânlarda işletmelerde gerçekleşecek bir şeyden bahsediyoruz. Kimse apartman dairesinde gecenin bir saatinde müzik yapmıyor ki buna insanları rahatsız etmek diyelim. Kaldı ki rahatsız olan kişiler zaten bu mekanlara gitmedikleri için ben bu açıklamayı üzüntüyle karşıladım. Sosyal medyada insanlar ‘bunca zaman müziğin susmasının nedeni rahatsızlık verdiği için miydi?’ diye yazıyor. Müziğin ve müzik yapmak isteyenlerin özgür olması ve en yakın zamanda bu süre kısıtlamaları ile de alakası kalmaması yönündedir.”

Bu haber toplam 107 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.