Eğitimde zaman ve mekan yok

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) bünyesinde kurulan Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (UZEM) ile öğrenciler, eğitimlerini zaman ve mekân sınırlaması olmadan bilgisayar üzerinden alıyor. Bu sayede birçok masraftan...

Eğitimde zaman ve mekan yok

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) bünyesinde kurulan Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (UZEM) ile öğrenciler, eğitimlerini zaman ve mekân sınırlaması olmadan bilgisayar üzerinden alıyor. Bu sayede birçok masraftan kurtulan öğrenciler, yıl sonunda da üniversite diplomasına kavuşuyor. UZEM'de ayrıca diğer üniversitelerin aksine, sertifikasyon belgesi olmayan öğretim elemanlarına ders veriliyor. Şu anda merkezde, sertifikasyon belgesi olan 205 öğretim elemanı, yaklaşık 10 bin öğrenciye sanal âlemde canlı ders anlatıyor.

UZEM Müdürü Prof. Dr. Tuncer Asunakutlu, yaptığı açıklamada YÖK'ün onayıyla merkezlerinin 24 Nisan 2012 tarihinde kurulduğunu söyledi. Şu anda tam zamanlı altı kişinin hizmet verdiğini kaydederek, "Uzaktan eğitim sistemini hayata geçirmek için üniversite olarak internet altyapısına ciddi yatırımlar yaptık. Şu an kapsamlı hizmet verebilen, son sistem altı adet stüdyomuz var. Dört stüdyomuzun kurulması için çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca buradan elde ettiğimiz gelirle de 66 bilgisayardan oluşan bir laboratuvar kurduk. Dünyanın hangi ülkesinden olursa olsun üniversitemize kayıt yaptıran bütün öğrenciler, bir sıkıntı yaşamadan derslerimizi alabiliyor." dedi.

Müdür Asunakutlu, uzaktan eğitimle zaman ve mekân sınırlamasının ortadan kaldırıldığını belirterek, "E-öğrenmede eğitim, zaman ve mekân sınırlaması olmadan, internet üzerinde yer alan elektronik kitaplar, notlar, canlı dersler, ders kayıtları, ödevler, projeler, forumlar, çevrimiçi sohbet ya da elektronik posta aracılığıyla gerçekleşiyor. Uzaktan eğitim sistemi, sınıf ortamının bütün dünyaya genişletilmiş hali. Hocalarımız, büyük bir alana hitap ediyor. Türkiye'nin veya dünyanın her yerinde şifrelerle bu sisteme kayıt yaptıran öğrencilere sesli ve görüntülü, aynı zamanda animasyonlarla sanal imkânların sağladığı her şeyi aktarıyoruz. Sınıflarımızda akıllı tahtalarımız var. Matematik dahil olmak üzere tüm dersler, içerikleriyle detaylı olarak görsel açıdan veriliyor. Öğrencilerimizin senkron saatinde orada olması gerekiyor ama biz bütün dersi kayıt yapıyoruz. Bu sayede öğrencilerimiz, aynı dersi tekrar etme fırsatına sahip oluyor." ifadelerini kullandı.

Birçok üniversitenin uzaktan eğitim derslerinin, sertifikası olmayan öğretim elemanları tarafından verildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Asunakutlu, "Biz de tam aksine, çevrimiçi eğitmen sertifikası olmayanlara kesinlikle ders verdirmiyoruz. Bu dersleri vermek isteyen öğretim elemanlarını 14 haftalık bir eğitime alıyoruz, sistemi öğrendikten sonra belgelerini veriyoruz. Şu an 205 öğretim elemanımız bu belgeye sahip. Merkezimizde Bilgisayar Programcılığı ön lisans programı, İşletme lisans tamamlama programı, Konaklama İşletmeciliği lisans tamamlama programı ve İşletme tezsiz yüksek lisans programında toplam 417 öğrencimiz eğitim öğretimini sürdürüyor. Bunun yanında Enformatik, Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi bölümlerinde zorunlu dersleri alan 9 bin 272 öğrencimiz var." şeklinde konuştu.

Tuncer Asunakutlu, merkezlerini daha nitelikli hale getirmek için geliştirme takımı kurduklarını ifade ederek, "Niteliksiz programları açmaktan ziyade, güçlendirilmiş içerik ihtiyacı bakımından bir yatırımı yapmayı tercih ediyoruz. Şu anda bir yazılım hazırlığımız var. İçeriği dünya çapında bir yazılım olacak. Kişinin interaktif yönetebileceği materyaller üreteceğiz. Ayrıca tablet çalışmamız var. Kayıt yaptıran öğrencilerimiz, bu materyalleri yükleyerek derslerini tabletten alabilecek. Mobil öğrenmeyi yavaş yavaş kurumsallaştırıyoruz. Teknik olarak yetkin bir noktaya geldik. Ayrıca beş yıl içerisinde üniversitemize teknoloji merkezi kurmayı hedefliyoruz." dedi.

UZEM'den lisans tamamlama isteyen öğrenciler dikey geçiş puanına göre yapılan sıralamayla alınırken yüksek lisansta, İngilizce ve ALES programı aranmıyor. Kayıt yaptıran öğrenciler, dört yarıyıl öğretim görüyor, karşılığında ise üç taksit halinde 3 bin 600 lira ödüyor.

Bu haber toplam 89 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.