Eğitim ve Araştırma Hastanesi Referans Merkezi oldu

Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi “Ulusal Yenidoğan İşitme Tarama Referans Merkezi” oldu.Sinem KarakayaMuğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde hizmet veren Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Harun...

Eğitim ve Araştırma Hastanesi Referans Merkezi oldu

Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi “Ulusal Yenidoğan İşitme Tarama Referans Merkezi” oldu.

Sinem Karakaya

Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde hizmet veren Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Harun Üçüncü öncülüğünde ve Doç. Dr. Çağıl Gökdoğan sorumluluğundaki odiyoloji merkezi, 26 Ocak 2021 tarihinde Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan ve her yenidoğan bebeğin işitme tarama programı kapsamında işitme testinin yapılması ve işitme kayıplarının erken tespit edilmesi, tanılanmasında, yaklaşım ve rehabilitasyon programlarının uygulanabilmesi ve bebeklerin tanı sonrası takiplerinin yapılarak hem bebek hem de ailelerin desteklenmesini hedefleyen  “Ulusal Yenidoğan İşitme Taraması Programı” kapsamında referans merkezi ünvanını alıp, tescilleyerek hizmet vermeye başladı.

Doç. Dr. Çağıl Gökdoğan tarafından merkezde verilen hizmetler hakkında yapılan açıklamada, “İşitme kaybı, bin canlı doğumda 1-3 insidansla en yaygın görülen doğumsal sağlık sorunudur. Bebeklerde işitme kaybı erken dönemde tanılanarak tedavi edilmediğinde, konuşma ve dil gelişimleri yaşıtlarına göre geri kalmaktadır. İşitme kaybı erken tanılanan ve 6 aydan önce gerekli müdahaleler yapılan bebeklerin dil gelişimlerinin normal sınırlar içine. İşitme engeli erken dönemde tanılanmayan çocukların dil, sosyal ve bilişsel becerilerinin gelişmemesine bağlı olarak okul ve sosyal yaşantılarında zorluklar yaşamaktadırlar. Yenidoğan İşitme Tarama Programları işitme kaybıyla doğan ya da doğum sonrası dönemde işitme kaybı ortaya çıkan çocuklarda işitme kaybının çocuğun konuşma gelişimini etkilemeden ve psikolojik ve sosyal açıdan sağlıklı bir birey olarak toplumdaki yerini almasını sağlayacak şekilde erken dönemde saptanması, tedavi ve rehabilitasyonunun sağlanması, toplumla sağlıklı bireyler kazandırılması amacıyla yapılmaktadır” dedi.

Başhekim Doç. Dr. Turhan Togan, “Bakanlığımızın sağlık politikaları doğrultusunda ve ilimizde duyulan ihtiyaç üzerine, özellikle de pandemi döneminde küçük bebeklerin ve ailelerinin başka illere gitmek zorunda kalmamaları için girişimlerde bulunarak referans merkezi sertifikamızı aldık.” dedi.

Merkezimizde görevli bir doçent doktor, bir odyolog ve beş odiyometristimiz görev almaktadır. Referans merkez uygulaması için gerekli olan yenidoğan işitme tarama ünitesi, klinik ABR testi, ameliyathane koşullarında gerekli tıbbi, teknik altyapı ve donanım hazırlıklarını tamamlamıştır” dedi.

Bu haber toplam 89 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.