“Ege Denizi acı deniz olmasın”

Muğla'nın Datça ilçesinde bu yıl 10’ncusu düzenlenen “Uluslararası Açık Deniz Kış Yüzme Maratonu”na katılan 300 sporcu, “Ege Denizi Acı Denizi Olmasın” sloganıyla kulaç attı.MUTSO Başkanı Bülent Karakuş, “Umut...

“Ege Denizi acı deniz olmasın”

Muğla'nın Datça ilçesinde bu yıl 10’ncusu düzenlenen “Uluslararası Açık Deniz Kış Yüzme Maratonu”na katılan 300 sporcu, “Ege Denizi Acı Denizi Olmasın” sloganıyla kulaç attı.

MUTSO Başkanı Bülent Karakuş, “Umut yolculuğuna çıkan insanların insanlık dramı yaşamasını istemiyoruz” dedi.

Muğla'nın Datça ilçesinde bu yıl 10’ncusu gerçekleştirilen “Uluslararası Açık Deniz Kış Yüzme Maratonu”nda mülteci sorununa dikkat çekildi. Maratona katılan 300 sporcu “Ege Denizi Acı Denizi Olmasın” sloganıyla kulaç attı.

Datça Belediyesi, Datça Kaymakamlığı, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO)  öncülüğünde Datça Kumluk Plajı'nda gerçekleştirilen maratona, Muğla Vali Yardımcısı Fethi Özdemir, Datça Kaymakamı Vehbi Bakır, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, MUTSO Meclis Başkanı Şükrü Altınay, MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, MUTSO Yönetim Kurulu üyeleri, meclis üyeleri, meslek komite başkanları ve vatandaşlar katıldı.

Maratonun başlamasından  önce bir açıklama yapan Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş, bu yıl 10’ncusu gerçekleştirilen maratonda her yıl bir temayı esas aldıklarını ve bu yılın temasının “Ege Denizi Acı Denizi Olmasın” olduğunu söyledi.

Bu yıl maratona katılan sporcuların Ege Denizi'nde yaşanan ölüm ve acı olaylara dikkat çekmek için kulaç attığını ifade eden Başkan Karakuş, “Bu yıl Ege Denizi'nde yaşanan ölüm ve acı olaylar tüm insanlığı derinden üzmüştür. Umarız en kısa sürede barış ortamı sağlanır ve insanlar yurtlarından olmaz. Ege Denizi'nde de artık ölümler yaşanmaz. Ege Denizinde mülteci sorunu Türkiye ve Yunanistan’ın ortak sorunudur. Umut yolculuğuna çıkan insanların insanlık dramı yaşamasını istemiyoruz. Tüm Dünya ülkelerinin Ege Denizi’nde yaşanan ölümlere karşı duyarlı olmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Datça Kaymakamı Vehbi Bakır, bu yıl 10’ncusu düzenlenen maratonun Türkiye'de ilk ve tek olduğuna vurgu yaptı.

Türkiye'nin birçok şehrinde kış şartları etkili olurken Datça'da insanların denize girdiğini belirten Bakır, “Ege'nin iki yakasını birleştiren bir organizasyon. Bizim Datça'da gerçekleştirdiğimiz Uluslararası Açık Deniz Kış Yüzme Maratonu, rekabetin ötesinde dostluk ve barış mesajları içeriyor” diye konuştu.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Datça'nın Ege ve Akdeniz'in kesiştiği bir noktada bulunduğunu belirterek, maratonun bu yıl ki temasının bir insanlık dramı haline gelen mülteciler sorununa dikkat çekmek amacıyla seçildiğini ifade etti.

Ege Denizi'nin barış denizi olmasını istediğini belirten Gürün, “Ege Denizi ölüm denizi olmasın. Yüzlerce sığınmacı Ege Denizi’nde yaşanan tekne facialarında yaşamlarını yitirdi. Biz artık bu insanlık dramının son bulmasını istiyoruz.  Avrupa ülkelerinin Suriyeli sığınmacılar konusunda daha duyarlı olmalarını bekliyoruz. Yaşanan mülteci sorunlarına dikkat çekmek için bu maratonu düzenledik. Çok iyi bir katılım var. Umarım yaşanan insanlık dramına dikkat çekmişizdir” dedi.

Datça Belediye Başkanı Güresel Uçar da Ege'nin Türk ve Yunanların ortak kullandıkları bir dostluk denizi olduğunu dile getirdi.

Ege'deki mülteci dramı konusuna ilk kez 2010 yılında dikkat çekildiğine vurgu yapan Uçar, “Ancak sorunun her yıl katlanarak büyümesi karşısında bir kez daha çağrıda bulunmak istedik. İstiyoruz ki bizim doğayla mücadele etmek için kışın kulaç attığımız Ege'nin sularında savaşların siyasi ve ekonomik gerekçeleri uğruna, yeni bir hayat kurma umudunun peşinden koşan insanlar ölmesin. Ege'de mülteci sorununa adadığımız etkinliğimiz umarız sorunun daha çok gündemde yer almasına ve bu sayede etkili çözümler bulunmasına katkı sağlar” ifadelerini kullandı.

300 sporcu katıldı

Kumluk Plajı’nda düzenlenen maratonun startını Muğla Vali Yardımcısı Fethi Özdemir, Datça Kaymakamı Vehbi Bakır, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş birlikte verdi.

Maratona katılan yüzücüler, Kumluk Plajı ile Fener Adası arasındaki 5 bin metrelik uzun parkur ve Kumluk Plajı ile Club Datça Tatil Köyü'nün iskelesi arasındaki 1,5 kilometrelik kısa parkurda mücadele etti. Maratona, Türkiye’den 276, Yunanistan’dan da 14 yüzücü olmak üzere toplam 300 yüzücü katıldı.

Etkinliği, Yunanistan'ın Simi Adası'ndan (Sömbeki) gelen çok sayıda Yunan ve Datçalılar birlikte izledi.

5 bin metre maratonunu Emre Erdoğan adlı yüzücü birincilikle tamamladı. Erdoğan 5 bin metrelik parkuru 1 saat 9 dakika 16 saniyede tamamladı.

Maratonun tamamlanmasının ardından tüm kategorilerde dereceye giren yüzücülere madalyaları düzenlenen törenle takdim edildi.

Bu haber toplam 80 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.