Dural: “Kadro mücadelemiz devam ediyor”

Sağlık-Sen Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Dural sözleşmeli sağlık çalışanlarının kadro mücadelesinin devam ettiğini dile getirerek, sağlık sektöründe hukuk, mevzuat ve toplu sözleşme konularına ilişkin değerlendirmede...

Dural: “Kadro mücadelemiz devam ediyor”

Sağlık-Sen Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Dural sözleşmeli sağlık çalışanlarının kadro mücadelesinin devam ettiğini dile getirerek, sağlık sektöründe hukuk, mevzuat ve toplu sözleşme konularına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Sözleşmeli sağlık çalışanlarının, kadroya kavuşması için mücadeleye devam ettiklerini vurgulayan Sağlık-Sen Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Dural sağlık sektöründe hukuk, mevzuat ve toplu sözleşme konularına ilişkin açıklamada bulundu.

Sağlık-Sen Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Dural sağlık sektöründe hukuk, mevzuat ve toplu sözleşme konularına ilişkin değerlendirmeye başlarken, sağlık personeli olan eşinin 2002 yılında yaşadığı sıkıntıyı dile getirdi. Dural konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Sözleşmeliler konusu ne zaman açılsa, kendimi 2002 yılında bulurum. Eşim, Bursa SSK Çekirge Çocuk Hastanesi’ne sözleşmeli hemşire olarak atanmıştı. Sözleşmeli sağlık çalışanlarına verilen maaş asgari ücret oranındaydı. Nöbet parası ve fazla çalışma ücreti de alamıyorlardı çünkü sözleşmeye aykırıydı. Eşimin ataması yapılmıştı ama iş garantisi olmadığı için çok da fazla sevinemiyordu. Tüm sözleşmeliler, işlerini her an kaybetme korkusuyla her ayın 15 günü 24 saat nöbet tutmalarına rağmen haklarını alamıyorlardı. Elbette hiçbir haksızlığa da ‘dur’ diyemiyorlardı. Peki, tüm bunlara karşı çıkacak, sözleşmelilerin yanında yer alacak, haykırışlarını duyuracak bir sendika yok muydu? Olmaz olur mu, yetkili bir sendika vardı ancak haksızlıklara karşı sendikal mücadele vermek yerine, bakan araçlarının bagajlarında gezdirdikleri formlarla üye çalışması yapmakla yetiniyorlardı. Gün oldu, ben de bir sağlık çalışanı olarak atandım. 2010 yılında sendikamın aracılığı ile açtığım dava ile eşimin geçmişte çalışmış olduğu tüm fazla çalışma ücretlerini de aldım.”

Sözleşmeli sağlık memuru olarak göreve başladıktan sonra sendikal tercihinin, Sağlık-Sen’den yana olduğunu ifade eden Dural, “Türkiye’nin dört bir yanında, yerelden ulusala, sözleşmelilerin kadroya alınmasının bayraktarlığını yaptık. Nitekim dallar meyveye durdu yani mücadelemiz sonuç verdi. En son, Memur-Sen’in 2011 yılındaki 4. Olağan Kongresi’ne katılan Sayın Başbakan’a sorun aktarıldı. Sayın Erdoğan, kongre kürsüsünden sözleşmeli sağlık çalışanlarına anında müjdeyi verdi. Üç ay sonra da kadroya geçiş işlemlerimiz tamamlandı. Biz kazanmıştık. Yani sorunu görmezden gelmeyip bayraktarlığını yapan, her fırsatta çözüme kavuşmasını isteyen, kararlılığını ortaya koyan Sağlık-Sen kazanmıştı. Hiçbir zaman kadroya geçemeyeceksiniz gazelleri okuyarak korku ve felaket sendikacılığı yapan malum sendika kaybetmişti” şeklinde konuştu.

“ÇÖZÜME KAVUŞACAK ÇOK SORUN VAR”

Çözüme kavuşacak çok sorun olduğunu dile getiren Vural, “Bu nedenle her fırsatta mücadeleye devam diyoruz” dedi.

Sağlık-Sen Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Dural, Sağlık-Sen’in sözleşmeli personellere yönelik yaptığı çalışmaları şu şekilde ifade etti:

“Sağlık-Sen, 4/B sözleşmeli çalışanların mali, sosyal ve özlük hakları konusunda azim, kararlılık ve özveriyle çalışmakta ve kazanımlar üretmektedir. 4/B sözleşmeli personelin izin haklarının 4/A devlet memurlarıyla aynı düzeyde iyileştirilmesini sağladık. Sözleşmeli personel ile kadrolu personelin izin hakları eşitlendi. 4/B sözleşmeli personelin üç aylık olmak üzere refakat izni kullanabilmesini sağladık. 4/B sözleşmeli personelin, 10 günlük mazeret izni kullanabilmesini sağladık. Yıllık izin süresinin hesaplanmasında sadece sözleşme imzaladığı kurumun değil kamu kurumlarında geçirdiği hizmet süresinin dikkate alınmasını sağladık. Doğum izni bittikten sonra göreve başlama süresinin bir yıldan iki yıla çıkartılmasını sağladık. Göreve başlama süresi, ücretsiz izin gibi değerlendirilebilir. Sözleşmeli personelin süt izinlerinin, devlet memurlarında ki gibi ilk 6 ay üç saat, ikinci 6 ay bir buçuk saat olarak düzenlenmesini sağladık. Sözleşmeli personelin yer değişikliği yapması halinde harcırah almalarını sağladık. 663 sayılı KHK’nın 45/A maddesine göre atanan sözleşmeli personelin, devlet memurluğu kadrosuna geçmek için tanımlanan 4 yıl çalışma süresi 3 yıla, tayin isteyebilmesi için tanımlanan 2 yıllık sürenin de 1 yıla düşürülmesini sağladık. Eş durumu kurasına başvurusu kabul edilmiş ancak kura sonucu yerleşemeyen sözleşmeli personelin tayin hakkının saklı tutulmasını sağladık. Boş pozisyon sayısının yetersiz kalması sebebiyle yer değişikliği yapamayanlar, bir sonraki kura döneminde boş pozisyon bulunması halinde kuraya katılmadan yer değişikliği yapabilecek.”

Bu haber toplam 95 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.