DÜNYAYI BEKLEYEN TEHLİKE: SİBER SAVAŞLAR

Sona eren soğuk savaş döneminin ardından teknolojinin gelişmesi ile birlikte dünyayı bekleyen yeni tehlikenin Siber Savaşlar olarak gösteriliyor.Bursa Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlar Şube Müdürü Tarık Ziyade, “Dünyada önümüzdeki...

DÜNYAYI BEKLEYEN TEHLİKE: SİBER SAVAŞLAR

Sona eren soğuk savaş döneminin ardından teknolojinin gelişmesi ile birlikte dünyayı bekleyen yeni tehlikenin Siber Savaşlar olarak gösteriliyor.

Bursa Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlar Şube Müdürü Tarık Ziyade, “Dünyada önümüzdeki dönem içinde soğuk ve sıcak savaş artık yerini siber savaşlara bırakacak” dedi.

Muğla Emniyet Müdürlüğü tarafından ‘Siber Suçlarla Mücadele Bilgilendirme ve Değerlendirme’ toplantısı düzenlendi. Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) salonunda yapılan toplantıya Muğla Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Akbaş, Muğla Emniyet Müdürü Ahmet Akbal, Emniyet Müdürlüğü’nün ilgili birimlerinin müdür ve personelinin yanı sıra Adliye personeli katıldı. Toplantıda Bursa Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlar Şube Müdürü Tarık Ziyade tarafından siber suçlar ve alınacak önlemler konusunda bilgi verildi. Adli bilişim, sanal devriye, sosyal paylaşım siteleri, şifreleme ve kripto, suç araştırma soruşturma ve Türkiye’de siber suçlar konularında bilgi veren Ziyade, son zamanlarda internette siber suçların arttığına dikkat çekti. Ziyade, “Dünyanın en iyi korunan binası Pentagon’a yapılacak bir siber saldırının ABD tarafından ‘savaş ilanı’ olacağı açıklandı. Bugün dünyada internet üzerinden siber saldırı düzenleyen çok sayıda yasadışı hacker var. Redhack bunlardan birisi. Redhack’ta yaklaşık 1 milyon kişinin bilgilerinin bulunduğu söyleniyor. Bu bilgi kopyalama işi her gün devam ediyor. Redhack üyelerinden bazıları Fransa’da yakalandı. Dünyanın birçok ülkesi bu kişileri istemesine rağmen nedense Fransa serbest bıraktı. Dünyada önümüzdeki dönem içinde soğuk ve sıcak savaş artık yerini siber savaşlara bırakacak. Teknolojinin hızlı gelişmesi ve sınırsız bilgiye ulaşım sonrası bu bilgiler bazıları tarafından kötü amaçlar doğrultusunda da kullanılabiliyor” dedi.

“Ortak internet kullanmayın”

Yaptıkları son operasyonlarda internetin apartman veya binalarda ortak kullanımı olarak yanlışlıklarla karşılaştıklarını söyleyen Ziyade, “Birçok binada tek internet hattından birçok bilgisayarın faydalandığını biliyoruz. Ortak internet hattı kullanmak, olumsuz sonuçları da ortaya çıkarıyor. Kullanıcılardan birisi hakkında yapılan şikayet ile suçlu birden dörde çıkıyor. Çocuklar, özellikle internet kullanan çocuklar aileler tarafından iyi takip edilmeli. Çocuklarınız şifresini başkasıyla paylaşmaması konusunda dikkatli olunmalı” diye konuştu.

Siber suçlarla mücadelenin etkin bir şekilde yürütülmesi amacıyla 2011 yılında Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı açıldığını belirten Ziyade, “Şifre çalınma, bankadan bilgilerin kopyalanması ve paraların havale edilmesi gibi nitelikli bilgisayar suçları her geçen gün artıyor. Şu anda Türkiye genelinde 59 ilimizde Siber Suçlarla Mücadele Müdürlükleri kuruldu. Bankacılık işlemleri sırasında bankamatik kanalı şifrelerin ele geçirilmesi yolu ile vatandaşların hesapları ve kredi kartları kopyalanması işlemlerinde artış yaşandı. Bu kişiler yapılan takip sonrası birçoğu yakalanıyor” dedi.

Polis Logolu dolandırıcılığa dikkat

Siber Suçlarla Mücadele Birimi’nin kurulmasının ardından bu defa polis logolu dolandırıcıların türediğine dikkat çeken Bursa Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlar Şube Müdürü Tarık Ziyade, “Türk polis logosu ve ‘Türk Polisi Siber Suç Mücadele Bölümü’ ibaresi ile vatandaşlarımızın bilgisayarlarının kilitlenerek, açılması karşılığında para istenmesi olayları ortaya çıktı. Farklı yollar ile Emniyet Genel Müdürlüğü’ne (EGM) bağlı Bilişim Suçlarıyla Mücadele Daire Başkanlığımıza (BSM) ulaşan şikayet ve ihbarlarla internet kullanıcılarının bazı internet sitelerini ziyaret ettikten sonra bilgisayarlarının kilitlendiği, ekranda polis logosunun kullanıldığı, ‘Türk Polisi Siber Suç Mücadele Bölümü’ ve ‘Bilgisayarınızın kilidini ve cezai kovuşturma önlemek için 200 TL ödemesini yapmanız gerekir’ şeklinde ibarelerin belirerek kullanıcılardan para talep edildiği şikayetleri geldi. EGM’ye bağlı birimlerin böyle bir uygulaması bulunmamaktadır. Yapılan ön incelemelerde kullanıcıların bilgisayarlarına yerleştirilen virüs tarafından ekranlarının kilitlendiği belirlenmiştir. Bu virüsün kullanıcıları dolandırmayı hedefleyen şahıs/şahıslar ya da suç örgütleri tarafından kullanıldığı düşünülmektedir. Herhangi bir mağduriyetin yaşanmaması için bilgisayarına virüs yerleşmiş vatandaşlarımızın kesinlikle para yatırmamaları, kimlik bilgilerini kimseyle paylaşmamaları, bilgisayarlarını söz konusu zararlı yazılımı yok edecek şekilde virüs taramasından geçirmeleri, gerekirse yeniden kurmaları, mağdurların en yakın polis merkezine veya cumhuriyet savcılığına müracaat etmeleri gerekir” şeklinde konuştu.

Yeni suç türleri ortaya çıktı

Ziyade, teknolojik gelişmelerle birlikte günümüzde bireysel ve kurumsal her türlü işlemlerde bilişim sistemlerinin kullanılmasının hızla arttığına dikkat çekerek, “Bu sistemlerin günlük hayatımızda kullanılmasıyla birlikte bilişim sisteminin bütününe veya bir kısmına hukuka aykırı olarak girilmesi ve orada kalmaya devam edilmesi, sistemin içerdiği verilerin yok edilmesi veya değiştirilmesi başta olmak üzere bilişim suçları adı altında çeşitli suç türleri oluşmaktadır. Bilişim sistemlerinin güvenliği ile her türlü bireysel ve kurumsal bilgi güvenliği hizmetleri, bankacılık hizmetleri, interaktif dolandırıcılık, ödeme sistemleri dolandırıcılığı, istismar suçları vb. siber suçlar kapsamında” dedi.

Bu haber toplam 91 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.