Düğünler iptal oldu, fotoğrafçılar zora düştü

Muğla'nın Menteşe ilçesinde faaliyet gösteren Foto Şipşak Fotoğrafçılık işletme sahibi Ali Sağlam (35) pandemiden dolayı zor günler geçirdiklerini ve daha da zorlanacaklarını belirtti. Birçok işini ertelemek zorunda kaldığını...

Düğünler iptal oldu, fotoğrafçılar zora düştü

Muğla'nın Menteşe ilçesinde faaliyet gösteren Foto Şipşak Fotoğrafçılık işletme sahibi Ali Sağlam (35) pandemiden dolayı zor günler geçirdiklerini ve daha da zorlanacaklarını belirtti. Birçok işini ertelemek zorunda kaldığını söyleyen Sağlam, vatandaşları kurallara uymaya davet etti.

Emirhan Arslan

Muğla'nın Menteşe ilçesinde faaliyet gösteren Foto Şipşak Fotoğrafçılık işletme sahibi Ali Sağlam pandemi döneminde yapılan düğün kısıtlamalarından olumsuz etkilendiklerini belirtti.  Sağlam, "Covid-19 salgınından dolayı işlerimizde büyük bir düşüş oldu" dedi.

Pandemiden dolayı işlerinde büyük bir düşüş olduğuna söyleyen Ali Sağlam, "Pandemi dönemi benim neredeyse bütün işlerimi alt üst etti. Nisan ayında yazılı olan birçok düğünüm vardı, maalesef bunlar ertelendi ve böylelikle kazancımızı da ertelemiş olduk. Maddi açıdan bizleri zorlayan bir dönem oldu. Çoğu ayı ucu ucuna tamamlayabildik. Tabii önemli olan öncelikle insan sağlığı yani ben birkaç ay işlerimi yapmadan da yaşayabilirim bu bir insan hayatından önemli değil. Tabii gönül ister ki bu süreç sona ersin herkes eski günlerine dönebilsin. 1 Temmuz'da düğünlere tekrar izin çıkınca işlerimiz büyük bir yükseliş gösterdi. Öyle ki sıkışmışlıktan dolayı büyük bir patlama oldu. Tekrar kısıtlamalar gelene kadar, pandemi öncesine göre daha yüksek seviyede seyrettik. Hafta sonlarını aştı, hafta içlerine kadar taştı işlerimiz. Dış çekimler, nikah çekimleri, balo çekimleri, kına çekimleri bir arada olunca yoğun bir çalışma dönemi yaşadık. Bu işi severek yaptığım ve müşterilerimizin belki de hayatlarında 1 kez yaşayacakları bu güzel günleri en güzel şekilde geçirmeleri için bazen 2-3 saatlik uykuyla çalıştığım oldu" dedi.

“TEKRAR KISITLAMALAR GELİRSE BU BİZİM BİTTİĞİMİZİN RESMİDİR”

Tekrar gelen kısıtlamalar sonucu işlerinde düşüş yaşandığını söyleyen Sağlam, "Şu an sadece nikah ve dış çekimler yapılıyor denebilir. Düğün için 1 saat vakit var ve bu kimseye yetmiyor. Yani düğün sahibi bu 1 saat içinde davetlilerle mi ilgilenecek? Eğlencesine mi bakacak? Fotoğraf mı çektirecek? Karar veremiyor. Biz de düğün sahiplerine yardımcı olup işlerini aradan çıkartmaya çalışıyoruz. Belki bu işi sevdiğim için böyle hissediyorum. Zevkli bir iş bu. Bazı düğünler keyifli geçiyor ve düğün bitimi 'Keşke birkaç saat daha sürse bu düğün' dediğim oluyor çünkü insanların mutluluğunu görüp bunu paylaşıyoruz, bu mutluluk beni de mutlu ediyor. Tabii her insan aynı olmuyor, bazı düğünler de çok sıkıntılı çıkıyor. Düğün sahibi bize para verdiği için bizi yönlendirip 'Şurayı çek, burayı çek' gibi laflar edince moralim bozuluyor ister istemez. Çünkü ben bu işi 15 yıldır yapan biriyim ve başarılı da olduğumu düşünüyorum, böyle durumlarla karşılaşınca üzülüyoruz. Tabii müşteri memnuniyeti bizler için kıymetli olduğu için ses çıkarmıyorum böyle durumlarda. Pandemiden dolayı tekrar kısıtlamalar gelirse bu bizim bittiğimizin resmidir. Zaten sallantılı olan ekonomik durumumuzu bu sefer ayakta tutamayabiliriz. Tabii her şeyden önce insan sağlığı gelir. Çöken ekonomi bir şekilde toparlanır ancak insan hayatı geri gelmiyor. Gerekli önlemler ne ise biz bunlara uymaya razıyız, biz ne kadar bu önlemlere uyarsak bu beladan da o kadar hızlı kurtuluruz" dedi.

"Kredi alması kolay, ödemesi zor"

Devlet desteğinin kendilerine etkilerinden bahseden Sağlam, "Devletimiz esnafa yardımcı oldu. Bu kimisine yetti, kimisine yetmedi çünkü herkesin ihtiyacı farklı. Kiralar farklı, giderler farklı bu yardımlar için herkes adına yorum yapmak zor. Tabi verilen krediler var. Kredi alması kolay ancak bunun geri ödemesi zor. Önümüzdeki süreç nasıl olacak bilemediğimiz için ileride bu paraları ödeyecek ekonomik seviyeye çıkabileceğimizin de bir garantisi yok. Bu sebeplerden ötürü yapılan kredi desteklerinin uzun vadede sorunlara yol açabileceğini düşünüyorum. Kredi taksitlerinin ertelenmesi bence daha yararlı oldu. Zaten zor yeten paramızla bir de taksit ödeyemezdik şimdi en azından 6 ay kadar bir rahatladık ve buna göre bir ekonomik yol haritası çizdik. Halkımız bize yapmamız söylenen kurallara dikkat etmeli, fazlasını yapmalı. Toplum olarak öncelikle maskemize, mesafemize ve hijyenimize dikkat etmeliyiz, sonrasındaysa bunu yaşamımızın bir parçası haline getirmeliyiz yoksa bu süreci atlatamayız ve durum daha da kötüye gider " şeklinde konuştu.

"Bütün önlemleri aldık"

Pandemi döneminde gereken önlemleri aldıklarını söyleyen Ali Sağlam sözlerine şöyle devam etti:

"Gerek işimizi yaparken gerekse iş dışında bütün önlemleri aldık. Araçlarımızdan dezenfektan ve kolonyamızı eksik bırakmadık hemen her inip binişimizde kullandık. Çekimlerimiz sırasında belirli periyotlarla dezenfekte işlemimizi yaptık, maskemize zaten hep dikkat ettik. Elden geldiğince mesafemizi koruyup, korumayan kişileri de uyardık yeri geldiğinde. Temastan kaçınıp farklı selamlaşma yöntemleri kullandık ve bunları tavsiye ettik. Biz bu tedbirleri her şeyden önce kendi sağlığımız için aldık yani umursamayan insanlarımıza bunu kabul ettirmemiz gerek. Ben her yeri gezip dolaşan bir insanım belki de bu yüzden tercih ediliyorum. Bazen iki kişinin aynı gün etkinliği oluyor ve ikisi de beni istiyor hatta diğerinden daha fazla para teklif edip gelmemi isteyenler oluyor. Ortama kendimi gösterdim bu güne kadar. Beni tanıyanlar ya da duyanlar etkinlerine çağırdıklarında bana tam manasıyla güveniyorlar ve bu da beni mutlu ediyor. Müşterilerimiz de bizim kara kaşımız kara gözümüz için çağırmıyorlar, yaptığımız işin hakkını vermek için çabaladığımızın farkında oldukları için çağırıyorlar bizi. Kendi reklamını, kendin yaparsın zaten. Yaptığın işler duyuldukça ona göre bir yolun olur. İyi yaparsan güçlenerek gidersin fakat kötü yaparsan kısa sürede çakılırsın. Toplumuzun sağlığına daha fazla önem vermeli ve kurallara uymalıyız. Para kazanma hırsına kuralları hiçe saymak bindiğin dalı kesmeye benzer bu yüzden her şeyden önce kurallara uymalıyız" dedi.

Bu haber toplam 126 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.