Domatese kelebek darbesi

Marmaris’te domates seralarında ‘Tuta’ kelebeğinin neden olduğu zarar nedeniyle fiyatlar bir anda 5 TL’ye kadar yükseldi. Sofraların vazgeçilmezi domatesi “Tuta” kelebeği vurdu. Hastalık dolayısıyla üretimi durma...

Domatese kelebek darbesi

Marmaris’te domates seralarında ‘Tuta’ kelebeğinin neden olduğu zarar nedeniyle fiyatlar bir anda 5 TL’ye kadar yükseldi. Sofraların vazgeçilmezi domatesi “Tuta” kelebeği vurdu. Hastalık dolayısıyla üretimi durma noktasına gelen domatesin tezgâhtaki fiyatı 5 TL ulaştı. Muğla’nın Marmaris İlçesi’nde sebze ve meyve ihtiyacının yaklaşık yüzde 60’ının karşılandığı Karacasöğüt Köyü’nde ise üreticilerin zararı tonlarla ifade ediliyor.

Sıcak havalarla birlikte ortaya çıkan Domates güvesi diğer adıyla Tuta Absoluta hastalığı Marmaris’te üreticiyi isyan ettirdi. 2009 yılında Yunanistan’dan Türkiye’ye girdiği saptanan Tuta Kelebeği, Karacasöğüt Köyü’nde sera ve tarlalarda ürünlere büyük zarar verdi. Haziran ayı başında kilosu 1 TL’den satılan domates, şimdilerde alışveriş çantalarına 4 ile 5 TL’den girmeye başladı. Domatesin uygun fiyatla satılması gereken dönemde artan fiyatlar tüketicinin cebini yakıyor.

Çiftçiler ise mücadelesi çok zor olan domates güvesinden nasıl kurtulacağını düşünüyor. Marmaris İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Tuba kelebeği ile mücadelenin 2009 yılından bu yana devam ettiğini açıkladı. Üreticilerin bilgilendirildiği belirtilirken, aşırı sıcak havaların hastalıkla mücadeleyi olumsuz etkilediği kaydedildi.

Hasada zarar veren güve nedeniyle domatesin fiyatının önümüzdeki günlerde daha da artacağı ifade ediliyor.

Bu haber toplam 100 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.