DOLUDAN SONRA ÇEKİRGE

Seydikemer ilçesinde geçtiğimiz günlerde yaşanan dolu felaketinden sonra tarım alanlarını şimdi de çekirgeler istila etti.Seydikemer ilçesinde, tarım arazilerine zarar veren dolunun ardından bu kez çekirgeler Dodurga Mahallesi...

DOLUDAN SONRA ÇEKİRGE

Seydikemer ilçesinde geçtiğimiz günlerde yaşanan dolu felaketinden sonra tarım alanlarını şimdi de çekirgeler istila etti.

Seydikemer ilçesinde, tarım arazilerine zarar veren dolunun ardından bu kez çekirgeler Dodurga Mahallesi ve çevresini istila etti.

Seydikemer'de önceki gece etkili olan dolu yağışının yaraları sarılmaya çalışılırken, havanın düzelmesiyle birlikte çekirge istilası yaşandı. Dodurga Mahallesinden başlayarak bölgede görülen çekirgeler, başta buğday tarlaları olmak üzere diğer tarım ürünlerini de tehdit etmeye başladı. Çekirge popülasyonda görülen hızlı artışla mücadele edilebilmesi için Fethiye İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından muhtarlıklara ilaç teslim etti. Fakat yakın çevresinde bulunan arılar nedeniyle ilaçlama da henüz yapılamadı.

Seydikemer ve çevresinde son yıllarda sürekli yaşanan çekirge istilası nedeniyle bölgede yaşayan köylüler tarım alanlarına buğday ve arpa ekmekten korkar hale geldi. Önüne çıkan yonca, ot, ekin gibi bitkileri tümüyle yok eden çekirgelerin sayısı binlerle ifade edilirken, henüz küçük olan çekirgelerin büyümeden önlenebilmesi için biran önce ilaçlanması gerektiği ifade edildi.

Arılardan dolayı ilaçlama yapılamıyor

Dodurga Mahallesi Muhtarı Rasih Mete, tarlaları tarıma elverişli hale getirmek için mecburen ilaçlama yapacaklarını söyledi. Çevredeki arıcıları uyaran ve kovanlarını kısa süreli de olsa kaldırılmalarını isteyen Mete, şöyle konuştu: “Arazilerimizi çekirgeler istila etti. Her yıl ilaçlama yapılmasına rağmen bu yıl daha fazla şekilde aynı bölgede çekirge istilasına uğradık. Yeşil olarak ne varsa mahvediyorlar. Biz geçen yılda ilaçlama olduğu için pek önemsememiştik. Fakat yine her yeri çekirge bastı. Tarım İlçe yetkilileri ilaç verdi ama burada çok sayıda arı olduğu için bu kez ilaçlama da sıkıntı çekiyoruz. O yüzden arı kovanları olan arkadaşlar bir süre kaldırsınlar veya önlem alsınlar.”

Çobanlar istiladan kaçtı

Çekirge istilası nedeniyle birçok çobanın Dodurga Mahallesi’nden başka yerlere göç ettiğini ifade eden Bekir Kaçar da, şunları söyledi: “Biz köyümüzü ekip dikemez hale geldik. Bu gördüğünüz arazilerde önce tütün, pamuk, ekin ve yonca oluyordu. Şimdi herkes vazgeçti. Çünkü her yıl çekirgeler sarıyor. İlaçlıyoruz ama faydası yok, yetkililer buna farklı çözüm üretsin. Artık korkumuzdan köyü terk edecek duruma geldik.”

Bu haber toplam 91 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.