“Doğru ve dengeli beslenme ile kemik erimesi önlenebilir.”

20 Ekim Dünya Osteoporoz Günü kapsamında açıklama yapan Muğla Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Nuri Ceyhan Osteoporoz’dan korunmak için kemik yoğunluğu ölçümünün önemini belirtti.Hastalık ve korunma yolları hakkında...

“Doğru ve dengeli beslenme ile kemik erimesi önlenebilir.”

20 Ekim Dünya Osteoporoz Günü kapsamında açıklama yapan Muğla Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Nuri Ceyhan Osteoporoz’dan korunmak için kemik yoğunluğu ölçümünün önemini belirtti.

Hastalık ve korunma yolları hakkında bilgiler veren Ceylan ,“En sık görülen metabolik kemik hastalığı olan Osteoporoz (kemik erimesi), özellikle kadınların yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Günümüzde 50 yaşın üzerinde her üç kadından birinde ve 50 yaşın üzerinde her 5 erkekten birinde teşhis edilen hastalığın görülme sıklığında önemli bir artış yaşanıyor. Sessiz ilerleyen ve belirti vermeyen hastalık, en sık omur, uyluk kemiği ve bilek kemiği kırıkları ile ortaya çıkıyor. 50 yaşın üzerinde her üç kadından birinde ve her beş erkekten birinde osteoporoza bağlı bir kırık gelişmektedir. En sık omur, kalça ve el bileği kırıkları ile ortaya çıkan hastalığın erken teşhisi ve ileri evre kırıkların önüne geçilmesi için özellikle 50 yaş üstü tüm kadınların osteoporoz taramasından geçmesi gerektiğinin altını çizmek isterim. Hastalığın risk faktörleri , genetik, ırk, yaş gibi değiştirilemeyen risk faktörlerinin yanında değiştirilebilir faktörler sayesinde osteoporozdan korunulabileceğini ifade edebilirim. “Sağlıklı bir beslenme güçlü ve sağlıklı kemiklerin oluşmasında temel bir rol oynar. Kalsiyum, D vitamini ve protein en önemli besinlerdir. Bunların yanında dengeli, bol taze sebze ve meyve içeren bir beslenme tarzı önerilir. Osteoporoz (kemik erimesi) için belirlenmiş bazı risk faktörleri vardır. Hareketsizlik ve yanlış beslenme gibi. Sigara ve aşırı alkol kullanımı da hem kadın hem de erkeklerde riski artırmaktadır.” İfadelerini kullandı.

Bu haber toplam 68 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.