DOĞAL GAZ 18 AY İÇİNDE VERİLECEK

BOTAŞ tarafından Muğla girişine kadar hattı döşenen doğalgazın Muğla ve Yatağan şehir içi boru döşemeleri yerel seçimlerin hemen ardından başlıyor. İlk doğal gaz kullanımı ise 2014 yılının Kasım ayında verilecek.Başbakan...

DOĞAL GAZ 18 AY İÇİNDE VERİLECEK

BOTAŞ tarafından Muğla girişine kadar hattı döşenen doğalgazın Muğla ve Yatağan şehir içi boru döşemeleri yerel seçimlerin hemen ardından başlıyor. İlk doğal gaz kullanımı ise 2014 yılının Kasım ayında verilecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Kızılcahaman kampında Türkiye’de sadece 9 ilin doğalgaza ulaşmadığı ve bu illerin en kısa zamanda doğalgaza kavuşturulacağı açıklamasının ardından Muğla’da doğalgaz dağıtım lisans ihalesini alan Akmercan firması Muğla’daki çalışmalarına başlıyor. 2012 Kasım ayında yapılan Muğla Doğalgaz Dağıtım Lisans ihalesinin ardından ihale süreci 20 Haziran 2013 tarihinde tamamlanmıştı. İhaleyi Akmercan Şirketler Grubu alırken, şirket ihale tarihinden itibaren 6 ay içinde ilk kazmayı vuracak. Akmercan Şirketler Grubu 18 ay içinde Muğla’nın menteşe Kooperatifleri ile Yatağan’ın Akyol mahallesine ilk gazı verecek. 18 yıllık bir süreçte Menteşe, Ula ve Yatağan ilçelerinin tamamı doğalgaza kavuşacak.

Yatırımlar başlıyor

Muğla Doğalgaz Dağıtım lisansı alan Akmercan Muğla Doğalgaz Dağıtım Genel Müdürü Yunus Kesgin, ilk etapta BOTAŞ tarafından Muğla ve Yatağan girişine kadar getirilen yüksek basınçlı vanalara şehir giriş istasyonları yapımı ile başlayacak. Bu ayın sonlarına doğru başlayacak çalışmanın ardından Nisan ayı içinde de şehir içi boru döşeme işlemlerinin başlayacağını açıkladı. Kesgin, “Muğla ihale tarihinde normal bir il idi. Daha sonra Büyükşehir oldu. İhaleye çıkılırken lisans bölgesi Muğla Merkez, Bayır, Ula ve Yatağan idi. Bayır beldesi 30 Mart yerel seçimlerinden sonra Muğla’ya bağlı bir mahalle olacak. Muğla Doğalgaz Dağıtım ihalesi 15 Kasım 2012 tarihinde yapıldı. Bu ihaleye 5 firma katıldı. Akmercan Şirketler Grubu olarak ihaleyi biz kazandık. İhaleden sonra lisanslama süreci başladı. Lisanslama sürecinde avam projeleri yapıldı ve lisans dosyası hazırlandıktan sonra EPDK’ye sunduk. Bu süreç 20 Haziran 2013 tarihinde tamamlandı ve Akmercan Muğla Doğalgaz Dağıtım şirketi olarak 20 Haziran 2013 tarihinde resmi olarak kurul kararı ile lisanssı aldık. Bundan sonra bizim yükümlülüklerimiz başladı. İhale şartnamesine göre lisans tarihinden itibaren 6 ay içinde doğalgaz yatırımlarına başlamak zorundayız. 18 ay içinde Yatağan ve Muğla’nın herhangi bir bölgesine doğalgazı sunmak zorundayız. Biz şu anda 6 aylık dönem içindeyiz” dedi.

Boru döşemesi seçim sonrası

Kesgin, şehir içi boru döşeme işlemlerinin yerel seçimler sonrasına bırakıldığını belirterek, “Muğla Belediyesi yerel seçimlerin yaklaşması nedeniyle şehir içinde doğalgaz kazılarının olmasını doğal olarak pek istemiyorlar. Doğalgaz borulama altyapı yatırımlarının seçimden sonra yapılmasını istiyorlar. Biz doğalgaz borulamasından önce, BOTAŞ’ın Muğla ve Yatağan için bırakmış olduğu yüksek basınçlı vanalar var. Biz bu iki ilçe için şehir giriş istasyonlarını inşa edeceğiz. Yaklaşık 3-4 aylık bir süreç bu süreç. Bu süreçte de seçimler bitmiş olacak. Yerel seçimlerin ardından doğalgaz borulama faaliyetlerimiz başlayacak. Muğla’da önce Menteşe mahallesine ve Yatağan’da da Akyol mahallesine ilk olarak gaz verme yatırımı gerçekleşecek. Menteşe, Yatağan ve Ula ilçelerinin tamamı için ise 5 yıl içinde tamamlama yükümlülüğümüz var. İhale tarihindeki imar planlarında, imar durumu, cadde ve sokakların tamamı 5 yıl içinde tamamlanacak” dedi.

40 milyon dolarlık yatırım

Muğla Doğalgaz Dağıtım Genel Müdürü Kesgin, yapılacak yatırım miktarı ve döşenecek boru uzunluğu hakkında verdiği bilgide, “Toplam 400 kilometrelik doğalgaz boru hattı döşenecek. Yaklaşık 40 milyon dolarlık bir yatırım. Bu yatırımların kapsamında 30 yıllık bir süreçte hedeflenen abone sayısı 35-40 bin civarında. Bu da yıllara sari olarak gerçekleşecek bir rakam. Doğalgazın Muğla ekonomisine büyük bir hareketlilik getireceğine inanıyoruz. Doğalgaz yatırımları ile doğalgaz sektörü oluşacak. Doğalgaz tesisatlarının yapılması için mühendislik büroları, teknisyen, tekniker, tesisatçı istihdamı oluşacak. Bizim hesaplarımıza göre 30 yıllık süreçte 80 milyon dolarlık bir istihdam oluşacak. Doğalgazın Muğla’da yaygınlaşması ile Muğla’da kış aylarında oluşan havanın kirlenmesi minimize olacak. Doğalgazın gelmesi ile turizme dayalı yatırımlar artabilir. Muğla merkezin 5 yıldızlı bir oteli yok. Turizme dayalı sanayi ve organize sanayi bölgesi kurulabilir. Sanayinin gelmesi doğalgaz ile ilişikli” dedi.

Abone bedeli 180 dolar

Müstakil konutların abonelikleri hakkında açıklama yapan Kesgin, “Kapısının önünden doğalgaz hattı geçen vatandaşlar Akmercan Muğla Doğalgaz şirketine abone olacaklar. Abonelik bedeli olarak 180 Dolar + KDV’yi bir defaya mahsus ve Doğalgaz sayaçları dahil ödeme yapacaklar. Abone olduktan sonra Muğla Doğalgaz’dan sertifika alan iç tesisat firmalarına doğalgaz tesisatlarını çizdirecekler ve yaptıracaklar. Ardından yine firmamız ile vatandaşlar gaz kullanım sözleşmesini imzalayacaklar. Mühendis ve teknik ekiplerimiz tesisatları kontrol ettikten sonra doğalgaz verilecek” dedi.

Bu haber toplam 1261 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.