Direnişe kadın eli değdi

Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerinin özelleştirilmesine karşı sendikalar ve işçiler tarafından başlatılan direniş dalga dalga toplum geneline yayılıyor. Yatağanlı kadınlar direnişe düzenlenen bir eylem ile destek...

Direnişe kadın eli değdi

Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerinin özelleştirilmesine karşı sendikalar ve işçiler tarafından başlatılan direniş dalga dalga toplum geneline yayılıyor. Yatağanlı kadınlar direnişe düzenlenen bir eylem ile destek verdiler.

Yatağan'da yöresel konuşmaları ile basın açıklaması yapan kadınların konuşması yoğun ilgi gördü. Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy Termik Santrallerinin EÜAŞ’tan alınıp Özelleştirme İdaresi’ne devredilmesi ve 31 Aralık 2016 tarihine kadar özelleştirilmesine yönelik kararın resmi gazetede yayımlanmasının ardından santralde ve kömür işletmelerinde çalışan işçilerin üyesi oldukları TES-İŞ ve Maden İş Sendikalarına bağlı işçiler eylemlerine devam ediyor.

Muğla’nın Yatağan ilçesinde bulunan Güney Ege Linyitleri İşletmesi’nde (GELİ) çalışan kadın işçiler ve maden işçilerinin eşleri Yatağan şehir merkezinde bulunan Madenci Heykeli önünde toplanarak Muğla şivesiyle hazırladıkları basın açıklamasını okuyarak iş yerlerini sattırmayacaklarını söylediler. Madenci heykeli önünde düzenlenen eyleme 200 kadın katılırken eşleri de destek verdi.

Ellerinde “yetti gari sattırmeycez”, “sata sata usanmadıla”, “Dik dur erim, seninle beraberim”, “gelceniz vaasa, görcenizde vaa”, “yettiniz gari”, “satcekleemiş! haa oldu gari” gibi Muğla şivesiyle yazılı dövizler taşıyan kadınlar açıklamanın ardından bir süre oturma eylemi yaptılar.

Açıklama yöresel dille yapıldı

Eylem sonrasında bir gurup maden işçisi kısa süreli olarak Yatağan-Milas karayolunda trafiğe kapattı.

GELİ İşletmesinde maden işçisi olarak çalışan maden emekçisi Şenay Tuncay yöre şivesiyle basın açıklamasını okudu. Tuncay yaptığı açıklamada, “30 seneden bere tuttudula özelleşcek özelleşcek deye. Satı Sata elde avuşda bişe galmadı. Satıp savırdılaa. Hindi de hepimizin gursaanda ekmee olan kömür ocaannan santralı satıyolaa. Biz eskiden kööleemizde kömürün tozunu hayvan yarılana saraadık eyileşdisin deye. Bileyomazdık ki evleemizi ısıtceni. Şavk olup aydınletceni. Bu kömür ocaannan santral sayesinde Yatıgan'ın nöfusu 3 bindi hindi oldu 20 bin. Ugudan zehrini yuttuk, tozunu yuttuk, hasta olduk, aaçlamız gurudu, tarlılamızdan tokadlamızdan olduk. Kööleemiz galdırıldı. Gabirliklemizin bile yeri denişti. Eski anılamızı bıraktık bu gara elmas için. Tüm bunna olurken bilem santrallamızı gelinnik gız belledik kötülemedik. Kusurlaanı giderelim deye ureştik. Hindi her bişeesi tamam oldu. Evvelki gibi zehir solumaz olduk. Gızannamızın kimisi işe girdi kimisi iş umudunnan beklepduru. Biz devletimiz için unnca cefaya gatlandık. undan soona hindi de tuttuumuşla satcez depdurulaa. Satcesiniz de elektrik mi ucuzlecek sanki? Çocuklaamız iş saabı mı olcek? Yatıganın nöfusu mu artcek? Evleemiz, taala tokadlamız daha fazla mı para etcek? Havucun, ilananın, sarı böölcenin fiyatı mı artcek? Yoksa bunnaa artık para ediyomaz mı olcek? Sattıgları zaman bollugdan Yatıgan esnafının yüzü mü gülcek? Daha hazla şefte mi etceklee? Hem günah deemi unca milletin emeennen gurulan bu yerlere satmek, Niden satıpdurusunuz? Bubenizin malı mı bunnaa. Hindi gıdan sattınız sattınız da memliket pek mi zengin oldu? Şimdi dosdooru deeveen baken… Bu yerlee zararmı edibatı yoksa kar mı edibatı? Kar edibatırsan neyinize sıkıldınız da satıpdurusunuz? Yettiniz Gari! Biz budugan eza çektikten sonaa bunarı satıyoz deyennere haggımızı helal ediyomez. Allah’a havale ediyoz. Yatıganlılarnan, Melaslılarnen,Moolalılarnan hep baba olcez, sattırmecez” diye okuduğu basın açıklaması hem güldürdü hem düşündürdü.

Bu haber toplam 93 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.