Dikkatsizlik ülkeyi kül etti

Türkiye, mayıs ayından buyana çıkan yangınlarda yaklaşık 7 bin 200 futbol sahası büyüklüğüne denk gelen binlerce hektar ormanını kaybetti. Sadece Muğla bölgesinde ise yaklaşık 842 hektar ormanlık alan tahrip oldu.Orman yangınları...

Dikkatsizlik ülkeyi kül etti

Türkiye, mayıs ayından buyana çıkan yangınlarda yaklaşık 7 bin 200 futbol sahası büyüklüğüne denk gelen binlerce hektar ormanını kaybetti. Sadece Muğla bölgesinde ise yaklaşık 842 hektar ormanlık alan tahrip oldu.

Orman yangınları açısından en hassas sahalardan sorumlu İzmir, Balıkesir, Antalya, Muğla, Denizli, Adana, Mersin, Isparta ve Kahramanmaraş orman bölge müdürlüklerinden derlenen bilgiye göre, mayıs ayında başlayan orman yangını açısından riskli sezonda irili ufaklı bini aşkın yangın çıktı.

Türkiye'nin sahip olduğu 26 milyon 678 bin 134 hektarlık orman varlığının, iklim ve coğrafi koşullar açısından en riskli sahalarını oluşturan bu bölgelerde, mayıs başından bugüne kadar meydana gelen yangınlarda toplam 5 bin77 hektarorman varlığı kül oldu.

Özellikle temmuz ayı sonunda baş gösteren yüksek sıcaklık ve düşük nem oranı, Ege, Marmara ve Akdeniz'deki orman alanlarını tehdit etti.

Muğla’da 139 yangında 800 hektar alan kül oldu

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü sorumluluk sahasında sezon içerisinde meydana gelen 213 yangında796 hektarorman alanı zarar görürken, Antalya Bölgesinde çıkan 312 yangında471 hektar, Mersin Bölgede çıkan 66 yangında303 hektar, Adana Bölgede çıkan 84 yangında298 hektar, Muğla Bölgesinde çıkan 139 yangında 842 hektar, Denizli Bölgede çıkan 80 yangında62 hektar, Isparta Bölgede ise 35 yangında39 hektarormanlık alan tahrip oldu.

Mücadeledeki başarı ormanları korumada gösterilemiyor

Türkiye orman yangınlarıyla başarılı mücadelesiyle dikkat çekiyor. Orman yangınlarında dünyada en riskli bölge olan Akdeniz Havzası'nda, geçen yıl Türkiye'ye göre, Fransa 3, İspanya 10, Portekiz ise 12 kat ormanlık alanını yitirdi.

Her yıl bu konumunu koruyan Türkiye, yüksek teknolojik donanım ve etkili stratejinin yanı sıra orman teşkilatının, yetişmiş insan gücü ve ülke insanın orman yangınlarına karşı karakteristik olarak sergilediği "vatan savunması" yaklaşımından kaynaklı amansız mücadelesi sonucu, Akdeniz Havzası'nda en başarılı ülke konumunda bulunuyor.

Yangınların yüzde 92'si insan kaynaklı

Orman yangınlarının çıkış nedenlerinin tespiti için yapılan incelemeler ise Türkiye'nin, yangınla mücadelede gösterdiği duyarlılığı, ormanların yangından korunması için göstermediğini ortaya koyuyor.

Orman Genel Müdürlüğü istatistiklerine göre Türkiye'de son 10 yılda meydana gelen orman yangınlarının yüzde 92'si insan kaynaklı olarak çıktı.

Yapılan incelemeler sonucunda, meydana gelen yangınların yüzde 58'inin anız yakımı, avcılık faaliyetleri, çoban ve piknik ateşi, sigara izmariti, enerji nakil hatlarındaki kusurlar gibi ihmal ve dikkatsizlik sonucu tespit edilirken, yüzde 13'ünün ise terör ve kundaklama gibi kasti olarak çıkarıldıkları belirlendi.

Çıkan yangınların sadece yüzde 8'inin yıldırım düşmesi gibi doğal nedenlere bağlı olduğunu gösteren istatistiklerde, geri kalan yüzde 21'lik bölüm ise insan kaynaklı olmakla birlikte çıkış şekli tam tespit edilemeyen yangınlardan oluşuyor.

Bu haber toplam 82 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.