Deniz Ambulansı hizmete girdi

Avrupa Birliği tarafından gönderilen “Yaşam” isimli deniz ambulansı Bodrum’da dualarla denize indirildi. AB’nin yasa dışı göç ile mücadele eden Bodrum Deniz Arama Kurtarma Derneğine hediye ettiği deniz ambulansı, yaklaşık...

Deniz Ambulansı hizmete girdi

Avrupa Birliği tarafından gönderilen “Yaşam” isimli deniz ambulansı Bodrum’da dualarla denize indirildi. AB’nin yasa dışı göç ile mücadele eden Bodrum Deniz Arama Kurtarma Derneğine hediye ettiği deniz ambulansı, yaklaşık 400 bin Euro'ya mal oldu.

Avrupa Birliği İnsani Yardım Komisyonu Türkiye Ofisi (ECHO) tarafından Finlandiya’da yapılan ve ülkenin ilk deniz ambulansı unvanını alan 'Yaşam' yapılan törenle törenle denize indirildi. AB tarafından yapılan Yaşam isimli tekne Bodrum’a getirildi. Milta Marina başta olmak üzere bir çok kurum Kuruluş tarafından bağışlanan paralarla içi dizayn edilen deniz ambulansı, yaklaşık 400 bin Euro mal oldu.

12 metre uzunluğunda, 3 metre 65 santim genişliğindeki yaşam isimli tekne için tören düzenlendi. Saatteki hızı 40 mil yapan 'Yaşam' isimli deniz ambulansının suya indirilme törenine, Vali Amir Çiçek, Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, ECHO Başkanı Jane Lewis, Bodrum Deniz Kurtarma Derneği Başkanı ve Milta Marina Genel Müdürü Ömer Karacalar ile çok sayıda denizci, sağlık görevlileri ve Bodrum Deniz Kurtarma derneği üyeleri katıldı. Açılış öncesinde Bodrum İlçe Müftü Dr. Ali Ünal, dua okudu. Dua okurken ECHO Başkanı Jane Lewis avucunu açıp duaya katılması da dikkatlerden kaçmadı.

Tören öncesinde kısa bir konuşma yapan Muğla Valisi Amir Çiçek, insan hayatına verilen değeri anlattı. Amir Çiçek, “Bodrum ve diğer ilçelerimizde deniz ve hayat iç içedir. Bu nedenle havada ve karada olduğu kadar denizde de insan hayatı için risk vardır. Önemli olan STK'lar ile kurumların ortaklaşa çalışmaları ile insan hayatındaki riskleri en aza indirecek bu projeleri yaratmak ve hayata geçirmektir” ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği İnsani Yardım Ofisi Türkiye Başkanı Jane Lewıs, Avrupa Birliği insani yardım ofisini temsil etmekten gurur duyduğunu ifade ederek, “Bodrum Deniz Kurtarma Derneği ve Sahil Güvenlik le işbirliği içerisinde olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Her iki kurumun da; bu korkunç krizin başladığı günden bu yana; binlerce mülteciyi arama ve kurtarmada bitmek bilmeyen ve cesur bir kararlılık gösterdiklerini ifade etmek isterim. Bugün burada bu muhteşem deniz ambulansının hizmete giriyor olduğunu görmekten son derece mutluyum, deniz ambulansı, zaten çok iyi bir şekilde yürütülen olağanüstü çalışmalara sadece ufak bir katkı olarak değerlendirilebilir. Avrupa Birliği ile Türkiye arasında imzalanan anlaşmanın hizmete girmesinin birinci yıl dönümünde Ege denizinde ölümlerin ve tehlikeli geçişlerin azalması bizleri bir nebze rahatlatırken, bugün Yunan adalarına günde yaklaşık yüz kişi geçmeye devam ediyor. Onları korumak için halen daha yapacaklarımız var” ifadelerini kullandı.

"Türklerden öğreneceğimiz çok şey var"

ECHO Başkanı Jane Lewis, Türklerden öğrenecekleri olduğunu ifade ederek, “Bana verilen bu fırsat ile Türkiye'ye ve Türk vatandaşlarına gösterdikleri dayanışmadan ötürü duyduğum memnuniyeti en derin duygularla belirtmek isterim. Sizler; Suriye ve bölgedeki diğer yerlerdeki şiddet ortamından kaçan kadınlarla erkeklerle ve çocuklarla dayanışma gösterdiniz. Bu ağır yüke mukayese edilemez bir cömertlikle karşılık verdiniz. Bu yüzden evlerimizin kapılarını ve kalplerimizi ihtiyaç duyan kişilere açma konusunda Türk insanından, sizlerden daha çok öğreneceklerimiz var. Bu etkinlik ve bu proje Avrupa Birliği ile Türkiye’nin beraber çalıştığında neleri başarabileceğini gösteren pek çok şey arasında sadece iyi bir örnek olarak öne çıkıyor” dedi.

Bodrum Deniz Kurtarma Derneği Başkanı Ömer Karacalar ise deniz ambulansı hakkında bilgi vererek, “İki sene önce bu göç döneminde bizim deniz kurtarmanın sahil güvenlikle beraber yaptığı faaliyetleri yurt dışında da bir ses verdi. Avrupa Birliğinden arkadaşlar geldiler, 'ya siz çok önemli bir şey yapıyorsunuz, size nasıl yardımcı oluruz' gibi bir yaklaşımda bulundular. Ben de biraz çekinerek, bize bir ambulans lazım dedim. Niye olmasın dediler. İşte bir sene bir buçuk sene sonra ambulans geldi. Finlandiya’da yapıldı, 11 metre bir tekne bu açık denize çok dayanıklı bir tekne özellikle kuzey denizlerinde kullanılan, bu amaçla kullanılan bir tekne. Maliyeti aşağı yukarı 400 bin Euro’ya yakın. Her türlü, bütün tıbbi cihazlar Türkiye’de monte edildi. Elektronik cihazlar burada monte edildi. Diğerleri zaten yurt dışından geldi çıplak olarak gelen tekneyi burada içini düzenledik. Bizim verdiğimiz projeye göre burada hepsini hazırladık” şeklinde konuştu.(İHA)

Bu haber toplam 204 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.