DENETİM YETERSİZLİĞİ HALK SAĞLIĞINI VURUYOR

Sevgili okuyucular bugünkü köşe yazımda sizlere ülkemizdeki gıda sektöründeki akıl almaz durumları irdelemek istiyorum. Ülkemizde maalesef yeterince gıda denetimi yapılmıyor. Halkımızın sağlığı ile oynanmaktadır. Bu konuda CHP genel başkan yardımcısı umut oranda konu hakkında gıda ve tarım bakanlığına uyarılarda bulunmuştur. Bu bağlamda bizde konuyu açarak halkımızı bilgilendirmek istedik. Amacımız hiçbir kimseye suçlamak ve kötülemek değildir sadece gazeteci ve duyarlı bir kişi olarak halkımızın gerçekleri görmesi ve bilmesi için bunları anlatmaya çalışacağım. Bunun dışında hiçbir amaç aranmamalıdır. Sadece bilgilendirmek ve uyarmak amacıdır.

Ülkemizde gıda ve tarım hayvancılık  bakanlığına bağlı olarak 43 bin gıda üreticisi işletmeye karşılık kayıt dışı üreten ve satış yapan 500 bin civarında işletmenin bulunduğu ifade ediliyor. Bu firmalar hileli gıda üreten ve satan firmaları bakanlık teşhir etmiş bulunmaktadır. Elbette bakanlığının bu çalışmaları takdir edicidir ve doğrudur. Ama buna karşın denetimler yinede yetersiz kaldığı görülmektedir.

Bunun nedenlerinden biride denetim elemanlarının sayısının yetersiz olması sebebiyle denetimler sınırlı kalmaktadır. Bakanlığın 5 bin denetçiyle 500 bin üzerinde iş yerlerinin denetimi yetersiz kalmaktadır. Sevgili okuyucular, ne yazık ki ülkemizde sahte üründe Dünya üçüncüsüyüz. Türkiye en büyük tehlikenin gıda alanında yaşanmaktadır. Dönerden tutunda sucuğa zeytin yağından peynire tereyağından tavuk etine pirinçten bala neredeyse her türlü gıda maddesinin sahteciliği yaygın bir biçimde devam ediyor. En büyük tehlikenin et ve süt ürünlerinde kıymalı pideye domuz eti kıyması katıldığı belirtiliyor. Tavuk kemikleri öğütülüp salam yapımında kullanıldığı, hayvanların kemikleri, zararlı tavuk derileri bağırsakları toplanarak mekanik kıyma haline getirilip halkımıza sattıkları belirtiliyor. İşte ülkemizde gıda teröristleri çöpe atılması gereken atıkları bile halkımıza satarak yediriyorlar. Mekanik kıymalar döner yapımında sucuğa lahmacundan kebaba kadar her üründe karşımıza çıkabiliyor. Sevgili okuyucular gıdamız üzerinde oynanan oyunları burada anlatmakla bitiremeyiz ben sizleri özel olarak önemli bulduğum bazı konuları bilgilendirmek istedim. Yapacağımız iş ise alacağımız bu tür gıda maddelerine bildiğimiz ve tanıdığım kişilerden almaktır. Rastgele bir ürün almayalım çok dikkat edilmesi gerektiğini burada özellikle vurgulamak isterim. Ayrıca gıda tarım ve hayvancılık bakanlığımızı da bu konuda daha duyarlı olması halkımızın sağlığıyla oynayanların mutlaka gereği yapılmalı ve bu konuda daha titiz bir şekilde denetimlerin sıklaştırılması gerektiğini inanarak halkımız adına bu denetimlerin ivedi olarak yapılmasını bakanlığımızdan bekliyoruz. Saygılarımla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.