Demir’den, kağıt toplayanlar için önerge

CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, sokakta kağıt toplayarak geçimini sağlayan atık kağıt işçilerinden firmaların kağıt almasını yasaklayan düzenlemeyle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanının yanıtlaması istemiyle...

Demir’den, kağıt toplayanlar için önerge

CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, sokakta kağıt toplayarak geçimini sağlayan atık kağıt işçilerinden firmaların kağıt almasını yasaklayan düzenlemeyle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanının yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi verdi.

Kağıt işçiliği, Türkiye’de bir işkolu olarak görülmemesine rağmen başta büyükşehirlerde olmak üzere yaklaşık 500.000 kişiye gelir sağlamaktadır. Topladıkları kağıtları atık toplama tesislerine satarak geçimini sürdüren kağıt işçileri, birçok firmanın ve belediyelerin de dahil olduğu geri dönüşüm sektörü içerisinde önemli bir rol oynamaktadır.

20 Ocak 2016 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından gönderilen tebligat ile firmaların sokakta kağıt toplayan atık kağıt işçilerinden kağıt alınması yasaklanarak, kağıt alınması durumunda firmaların 140.000 TL tutarında bir ceza ile karşılaşacakları yönünde bir düzenleme yapılmıştır.” diyen Demir, bakandan şu sorulara cevap istedi:

-Aileleri ile birlikte düşünüldüğünde geçimini bu sektörden sağlayan 2 ila 2,5 milyon kişi olduğu söylenmektedir. Türkiye’de atık kağıt işçisi olarak çalışan kaç kişi vardır?

-Bu düzenlemeyi ahlaken doğru buluyor musunuz?

-Sokaktan geçinen işçileri işsiz bırakacak bu düzenleme sokaktaki suç oranını daha da arttırmayacak mıdır?

-Türkiye’de cezaevlerinin doluluk oranlarının ve tutuklamaların artmasına paralel olarak bu yasağı nasıl değerlendiriyorsunuz?

-2011 yılında Atık Kontrolü Yönetimi Planı’nda düzenlenen lisanslı firmaların kağıt işçilerinden kağıt almasının yasaklanması konusu 5 yıldır uygulanmamasına rağmen, neden şimdi uygulamaya sokulmuştur?

-Söz konusu tebligat ile bu sektörde çalışan yaklaşık 500.000 işçinin işsiz kalmaması için herhangi bir çalışmanız var mıdır?

Bu haber toplam 94 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.