Demir Muğla’da orman kaybımız çok fazla
CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, Plan ve Bütçe Komisyonunda Orman ve Su İşleri Bakanlığı Bütçe görüşmelerinde Muğla’nın sorunlarını gündeme getirdi. Demir, Muğla’da son yıllarda artan orman yangınlarını,...
CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, Plan ve Bütçe Komisyonunda Orman ve Su İşleri Bakanlığı Bütçe görüşmelerinde Muğla’nın sorunlarını gündeme getirdi. Demir, Muğla’da son yıllarda artan orman yangınlarını, dere ıslah çalışmalarını ve güvencesiz orman fidanlık çalışanlarının durumlarını sordu.
“Yangınlar ormanları tahrip etti”
Küresel Orman Takip ve Uyarı Sistemi verilerine göre Türkiye son on iki yılda 164.222 dekar orman kaybedildiğini belirten Demir, “Türkiye’de yaygın ağaçlandırma çalışmalarına rağmen kontrolsüz şehirleşme, turizm, otoyol, maden ve diğer çalışma projeleri yüzünden 2000 yılından bu yana gerçekleşen en çok orman kaybı Antalya, İstanbul’da olmuş, bu 2 ili Adana, Mersin, Muğla ve Yozgat izlemiştir” dedi.
Muğla’da birçok ilde meydana gelen yangınlarla ormanların ciddi zarar gördüğünü ifade eden Demir, orman yangınlarının önlenmesi konusunda daha etkin tedbir alınıp alınmayacağını sordu.
Datça yarımadasındaki susuzluğu da dile getiren Demir, bölgeye gelen yatların da su bulmakta zorluk çektiğini belirterek, “buraya ilişkin bir baraj planınız vardı. Son durum nedir?” diye sordu.
“Köylüler zor durumda”
Fethiye Arpacık Köyü Dalarası Mahallesi’nde bulunan dere sebebiyle insanların zor durumda olduğunu söyleyen Demir, özellikle yağışlar arttığında insanların boğulma tehlikesiyle karşı karşıya olduklarını dile getirdi. Demir, Orman ve Su İşler Bakanı Veysel Eroğlu’na derenin ıslahı ya da dereden geçişlerin kolaylaştırılacağı herhangi bir yol ya da köprü çalışması olup olmadığını sordu. Bu sorunun Muğla’nın diğer ilçeleri içinde önemli bir sorun olduğunu belirten Demir, bu sorun çözülmediği takdirde insanların çok daha büyük mağduriyetler yaşayabileceklerini dile getirdi.
“Tarihi Köprü hala tamamlanmadı”
Fethiye-Üzümlü arasındaki tarihi köprünün yapılmadığı için insanların mağdur olduklarını söyleyen Demir, “belediyeye soruyoruz, Bizi ilgilendirmiyor, Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü bu işi yaptı ama yarım bıraktı gitti, diyorlar” diyorlar ve orada insanlar gerçekten mağdur” dedi.
Muğla, Antalya gibi özellikle rantın yüksek olduğu alanlarda orman vasfını yitiren arazilerde büyük bir artış olduğunun iddia edildiğini belirten Demir, “Muğla’da ne kadar arazi orman vasfını yitirmiştir?” diye sordu.
Demir ayrıca, orman fidanlıklarında on iki saati aşan bir şekilde, güvencesiz çalıştırmalarını gündeme getirerek, “Bunun kökten çözümü için lütfen bir çalışma yapalım diyorum” dedi.
Bu haber toplam 91 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.