Demir: Bodrum’un koyları peşkeş çekiliyor

CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, 2016 bütçesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde çevre sorunlarının arttığını, ülkenin cennet koylarının peşkeş çekildiğini dile getirdi. Demir, başta...

Demir: Bodrum’un koyları peşkeş çekiliyor

CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, 2016 bütçesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde çevre sorunlarının arttığını, ülkenin cennet koylarının peşkeş çekildiğini dile getirdi. Demir, başta TOKİ olmak üzere birçok konuda Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı’ya birçok soru yöneltti.

2016 yılı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bütçe görüşmelerinde çevre sorunlarını gündeme getiren Demir, bir bakanın daha kadın olmasına mutlu olduğunu, “umarım bu durum bürokratlar arasındaki kadınların sayısının da artmasına yol açar” dedi. Kentlerin estetikten yoksun bir şekilde hızla yapılaştığına dikkat çeken Demir, kutu kutu binaların şehirlerin siluetini bozduğunu, bu yapılaşmanın da AK Parti  döneminde arttığını ifade etti. Geçtiğimiz günlerde okuduğu bir habere de değinen Demir, şehirlerin yaşanmaz hale geldiğine vurgu yaparak, “Özellikle şehirlerimizin yaşanmaz hâle geldiğini biliyoruz ama şehirlerden de dönmek isteyen, köylerine dönmek isteyen in sanlarımızın sayısı çok arttı. ‘Artık biz köyümüze dönmek istiyoruz, köyümüzde yaşamak istiyoruz’ diyenler var, ama şehir ortamını da arayanlar var. Dolayısıyla bunu, sizin öncülüğünüzde, Avrupa’da gördüğümüz gibi modern köylerimizin, mahallelerimizin bu dönem, belki, başlatacağınız projelerle insanların dönmesine fırsat tanıyarak ya da teşvik ederek Türkiye’nin güzelleşmesine katkı koyulması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

“Ege Kıyıları Yaşanmaz Hale Geldi”

Ege Kıyılarının yaşanmaz bir hale geldiğine dikkat çeken Demir, sanayi ve ev atıklarıyla bölgenin yaşanmaz hale geldiğini dile getirdi. Demir, turizm bölgesi olan Ege ve Akdeniz bölgelerinde daha özenli çalışmaların olması gerektiğini belirtti.

Mandalina denilince akla Bodrum mandalinasının geldiğini söyleyen Demir, “dünya çağında bilinen Bodrum mandalinasının ekim alanları azalıyor” dedi. Bu konuyla ilgili önlem alınması gerektiğini ifade eden Demir, Bodrum’un da gün geçtikçe bitirildiğini, yağmalandığını belirtti.

“Bodrum’da denize girilecek yer kalmadı”

Özellikle AK Parti  hükümetleri döneminde önemli bir turizm merkezi olan Bodrum’un yağmalandığına işaret eden Demir, iktidar eliyle Bodrum’un koylarının peşkeş çekildiğini dile getirdi. Bakanların, Milletvekillerinin de en az senede bir kez gittiği Bodrum’da denize girilecek yer kalmadığına dikkat çeken Demir, “inanır mısınız denize girilecek yer kalmadı” açıklamasını yaptı.

Bodrum’da Pina Yarımadasındaki otel inşaatına da değinen Demir, “Pina Yarımadası’nın önce Halep çamları vardı, çok endemik, bölgesel bir ormandı. Önce yaktık, sonra dediler ki: ‘Burası tekrar orman olacak.’ Ama bir baktık ki otel çıktı. Yıkılacak denilen otel bitti. Daha sonra mantar gibi başka oteller yükseldi. Cennet koyları, diğer koylar hep peşkeş çekildi” dedi.

Bodrum’un yaşanmaz bir noktaya geldiğini söyleyen Demir, kış nüfusunun 152 bin olduğunu belirttiği Bodrum’un nüfusunun yazın 1 milyona ulaştığını dile getirdi. Bodrum’un en önemli sorunlarından birinin de katı ve sıvı atıklar olduğuna dikkat çeken Demir konuşmasının devamında şunları söyledi: “Yaşanmaz noktaya geliyor. Ulaşım sorunları var. Özellikle Muğla’nın 1.480 kilometrelik sahili var. Katı atık, sıvı atık konusunda birçok projeler üretiyor Muğla Büyükşehir Belediyesi. Biz özellikle sizin Bakanlığınızdan destek bekliyoruz bu projelere. Çünkü burası sadece Muğla’da, Bodrum’da yaşayan insanların değil, Türkiye’nin de dünyanın da göz bebeği.”

Demir, Bakana şu soruları yöneltti:

-Katı atıkların giderilmesi konusunda bir çalışmanız var mıdır? Çöp dağlarının giderilmesi konusunda çöplerin termik santrallerin ocaklarında yakılması önerisi konusunda ne düşünüyorsunuz?

-90 yıldır devam eden mülkiyet sorununun çözümü konusunda bir çalışmanız olacak mıdır?

-Turizmcileri zor durumda bırakan ecrimisil konusunda bir çalışma yapılacak mıdır?

Büyükşehir Belediyeleri ve ilçe belediyeleri arasında yetki sorunları ortaya çıkmaktadır. Bu sorunun giderilmesi için bir çalışma var mıdır?

-Sahil bölgelerinin kış nüfusları ile yaz nüfusları arasında ciddi farklar bulunmaktadır. Bodrum’un da kış nüfusu 100 bin civarında iken yaz nüfusu 1 milyonu bulmaktadır. Bodrum belediyesinin yazın artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılayacak yeterli kaynağı bulunmamaktadır. Bu konuda bir destekleme çalışması yapılacak mıdır?

-Çevre Etki Değerlendirme Raporları Bodrum Geriş Rüzgar Elektrik Santrali örneğinde de görüldüğü gibi çevreyi değil şirketi ve bakanlığı korumaktadır. Bu konuda bir denetim söz konusu mudur?

-Kirlilikten kaynaklı uzun bir süredir Bafa Gölü çığlık atıyor. Bafa Gölü’nün temizlenmesi konusunda çalışmanız nedir?

Bu haber toplam 79 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.