DATÇA ÇOCUK SEVGİ EVİ PROJESİ

Datça Kadın İşgücünü Geliştirme ve Yaygınlaştırma Derneği (KİGDER) , ‘Datça’ya Bir Çocuk Evi Kazandıralım’ ve  ‘Çocuklarımız Sevgi İle Hayata Başlamalı’  projelerini yaşama geçirmek için çalışmalarına devam ediyor. KİGDER Başkanı Menşure Yavuz: Datça Çocuk Sevgi Evi Projesi”“Her doğan çocuktan biz sorumluyuz. Gelin hep birlikte bu sorumluluğumuzu insanlığın kutsal emaneti olan masum çocuklarımız için bu projede hayata geçirelim” yaklaşımı ile “Datça Çocuk Sevgi Evi Projesi -DAÇSEV- ni hazırlayarak, uygulama ve ön hazırlık çalışmalarına başlandı.

Datça Kadın İşgücünü Geliştirme ve Yaygınlaştırma Derneği (KİGDER) başkanı Menşure Yavuz ile bu konuları konuştum.

Menşure Yavuz, “Emekli bir eğitimci, çalışan kadın hakları savunucusu ve toplumsal/sosyal sorumluluk gönüllüsüyüm. Köy Enstitülü bir öğretmen babanın kızı olarak uzun yıllar eğitimci görevimi büyük bir özveri ile yapmaya çalıştım. Bu süreçte, özellikle kırsal kesimdeki kadınlarımızın yaşam mücadelesi ile çocuklarının yetersiz koşullarda büyüme ve okuma güçlüklerini gözlemledim. Bu nedenle emekliliğim sonrası vakit geçirmeden, toplumsal sorumluluk duygusu içinde, bu yükümlülüğü yerine getirmek üzere Datça’mızda salt kadınlarımızın katılımı ile Derneğimizi 2009 yılında kurarak işe başladık.” diye kendini tanıttı.

Derneğinin amacını anlatan Menşure YAVUZ, “Dernek Tüzüğümüzün 2. Maddesi; amacımızı, çalışma konularını ve faaliyet alanımızı belirlemiştir. Buna göre, Dernek “öncelikle aktif çalışma hayatı dışında kalan kadın ve gençlerin işgücüne katılımlarını sağlamak, mesleki eğitim ve işgücü uyum programları ile çalışan iş gücüne yönelik yaygın eğitim faaliyetlerini düzenlemek amacı” ile yükümlüdür. Şimdiki yönetim kurulumuzda; Başkan yardımcısı işletmeci Mürüvvet Soyalp, üyeler iç mimar/işletmeci Nilüfer Abay, diş hekimi Filiz İrem Öztoprak, turizm işletmecisi Nilgün Oltulu ve eğitim bilimci Yağmur Yavuz Yıldırım halen görevlerini sürdürmektedir.” şeklinde bir anlatımda bulundu.

Menşure YAVUZ, “Derneğimizin kuruluşunu müteakip, Datça’da aktif işgücü dışında kalmış kadınlarımızın “istihdama katılımları” konusunda İŞ-KUR, Milli Eğitim Md. Ve Üniversite/ Yüksek Okul işbirliği içinde “mesleki beceri kursları” düzenlendi. Bu kursları başarı ile bitirenlerin Datça’da ki turizm hizmet sektöründeki çeşitli işyerlerinde çalışmaları ve özellikle kadınlarımızın beceri kazanmaları ve aile ekonomilerine katkıda bulunmalarına rehberlik edildi. Buna koşut olarak, Datça’da çalışmakta olan işçi kadınlar ve işletmeci kadınlarımız arasında; her yıl yapılan değerlendirme sonucunda “Kadın Emeği Başarı Ödülleri” programımızı yürürlüğe koyduk. Bu etkinliğimiz çerçevesinde çalışan Datçalı kadınlar arasında seçilen üretici-çalışan emekçi kadınlarımız ile işletmeci kadınlarımıza çeşitli armağanlar verilerek ödüllendirildiler.” dedi.

“Datça’da “Yılın Annesi” nin belirlenmesi ayni program kapsamında, Muğla ve Fethiye Huzur Evleri’ nde kalan yaşlı kadınlarımız dernek yönetimimiz ve üyelerimizle beraber ziyaret edilerek onlara çeşitli armağanlar iletilmiştir. Ayrıca kadın sorunlarının başında gelen “Cezaevlerinde kadınlar ve yanlarında kalan çocuklar” konusunda gerekli duyarlık gösterilerek; Muğla Cezaevi’nde kalan kadınlar ve özellikle çocuklarına gıda, giyim ve diğer (temizlik gibi) acil ihtiyaç malzemeleri yardımında bulunuldu. Bu kapsamda, “kadına şiddet”, kız çocuklarının evlendirilmesi” “kadınların öldürülmesi,, cinsel taciz ve istismar” gibi önemli kadın sorunlarımız konusunda yapılan etkinlik ve farkındalık yaratma çalışmalarına katılım ve destek sağlandı.” diyen Yavuz, “Derneğimizin “eğitim misyonu” doğrultusunda ve sosyal sorumluluk projelerimiz kapsamında olan “ülkemizin her yanı bizim sosyal ve vicdani sorumluluğumuz” ilkemize uygun olarak; Datça’dan doğu ve güneydoğu yöresindeki çocuklarımıza “eğitim destek, sevgi ve kardeşlik köprüsü” programımızı yürürlüğe koyduk.” dedi.

Menşure Yavuz, diğer çalışmaları hakkında da şunları söyledi;

“Bu kapsamda Elazığ-Tunceli Ovacık, Van Merkez Muradiye ve Diyarbakır Ergani’deki köy okulları ve Yatılı Bölge Okullarında okuyan çocuklara Milli Eğitim yetkilileri koordinasyonuyla ulaşılarak okul-yönetici ve öğrenci iletişimini doğrudan gerçekleştirdik. Datça’lı yardımseverlerin ve üyelerimizin katkısıyla bisiklet-tablet-okul çantası-ders araç ve gereçleri, kışlık giysi ve ayakkabı gibi ihtiyaç malzemeleri dernek yöneticileri tarafından söz konusu okul ve öğrenciler ziyaret edilerek, yerinde teslim edildi “Sevgi ve Kardeşlik Köprüsü” projemizin ilk hedefi gerçekleştirdik. Ayrıca, Datça’da ihtiyaç sahibi ailelerin ilk ve ortaöğretimde okuyan öğrenci çocuklarına 3 yıl boyunca 30 öğrenciye “öğretime destek bursu” programımız uygulandı. Datça’da kadınlarımızın kendi bahçe, ev ve tarlalarındaki emek ürünlerinin değerlendirilmesi ve aile ekonomilerine katkı amacıyla “Datça Kadın Üretici Emek Pazarı” projemiz hayata geçirildi. Belediye başkanımız Sayın Gürsel Uçar’ın destekleriyle hizmete açılan bu pazarda; Datça Kapalı Pazaryeri ve şehir çarşı merkezinde kadınlarımızın kurduğu stantlarda yerel ve organik ürünler, ev yapımı besin maddeleri ve çeşitli el becerisi ürünler sergilenerek satışa sunuldu.

 “Her doğan çocuktan biz sorumluyuz. Gelin hep birlikte bu sorumluluğumuzu insanlığın kutsal emaneti olan masum çocuklarımız için bu projede hayata geçirelim” yaklaşımı ile “Datça Çocuk Sevgi Evi Projesi -DAÇSEV-“ ni hazırlayarak, uygulama ve ön hazırlık çalışmalarına başlandı.

Projemizin mottosu / önsözü: Her çocuk doğduğunda yeni bir dünya kurulur…

Projenin amacı: Aile temelli Bakım Sistemi için Datça’da bir “Çocuk Sevgi Evi” ve aşamalı olarak “Çocuk Köyü”nün hayata geçirilmesidir.

Bu proje ile ailelerini kaybetmiş olan veya zorunlu nedenlerle aileleri ile birlikte yaşayamayan, yeni ve sürekli kalabilecekleri bir eve ihtiyacı olan çocukların barınmaları için bir ev ve doğal aile ortamı yaratmak amaçlanmaktadır.

Bunun için derneğimizce; önce arsa sağlanması, yapım projesinin hazırlanması gibi “ ön hazırlık çalışmalarına başlanmıştır. İlgili kamu kurumları olan Muğla İl Kadın, Aile ve Sosyal Politikalar Md.lüğü yetkilileri ile temas sağlanmış ve gerekli destek konusunda fikir birliğine varılmıştır.

Bu çalışmalarımızın başlangıcından itibaren önceki Datça Belediye Başkanı Şener Tokcan ve şimdiki Datça Belediye Başkanımız Gürsel Uçar’a ilgi ve destekleri için teşekkür ediyor; bundan sonraki aşamalarda Datça Kaymakamımız Mesut Çoban ve Sayın Uçar’dan destek ve katkılarının devamını diliyor ve talep ediyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.