Datça Bademi koruma altına alınıyor

Küresel Çevre Fonu Küçük Destek Programı (GEF) ve Küçük Hibeler Programı’ndan (SGP-COMDEKS) alınan maddi destek ile hazırlanan “Datça’nın Yerli Bademlerinin Korunması, Tanıtımı ve Adil Ticareti” proje hayata geçiriliyor.Projenin...

Datça Bademi koruma altına alınıyor

Küresel Çevre Fonu Küçük Destek Programı (GEF) ve Küçük Hibeler Programı’ndan (SGP-COMDEKS) alınan maddi destek ile hazırlanan “Datça’nın Yerli Bademlerinin Korunması, Tanıtımı ve Adil Ticareti” proje hayata geçiriliyor.

Projenin Muğla ve Datça Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri tarafından desteklenen eğitim seminerlerinden sonuncusu 14 Şubat 2013 Perşembe günü Saat: 14:00 de Sındı Kooperatif binasında gerçekleştirildi. Datça’nın Kızlan köyünde yaşamakta olan ve Bostancık Çiftliğinde 4 yıldır Perma kültür yöntemlerle tarım yapmakta olan Tuğrul Kınıkoğlu önce "Geleceğin Çiftliği" isimli belgesel film ile önümüzdeki süreçte tükenmekte olan petrol kaynakları konusuna dikkatleri çekerek tarımda petrol ve doğalgaz kullanımının hangi boyutlarda olduğunun bilgisini verdi. Petrolün yaşadığımız yüzyıl içerisinde tükeneceği ve buna kendimizi hazırlamamız gerçeğinden yola çıkılarak insanlığın aç kalmaması için bugünkü üretim ve tüketim alışkanlıklarının sürdürülemez olduğuna vurgu yapan belgesel gelecek için Perma kültür yöntemlerle az emek ve enerji harcayarak gıda ormanları oluşturulması gerektiğini vurguluyor. Belgesel sonrasında Kınıkoğlu kendi çiftliklerindeki deneyimlerini anlattığı sunumunda daha önce tarım deneyimleri olmadığını, permakültür ile tanıştıktan sonra ise topraklarını sürmemelerine, hiç zirai ilaç, suni gübre kullanmamalarına rağmen sağlıklı, her geçen gün daha verimli ürün almaya başladıklarını vurguladı. Bahçelerindeki çeşitlilik sayesinde zararlı sorunlarının yıllar içinde azaldığına vurgu yapan Kınıkoğlu yaşamlarını çiftçilikle geçirmiş olan Sındılı çiftçilerin deneyimlerinden de yararlanmak istediklerini, bu ortaklaşma yolu ile ulaşılmak istenen sürecin hızlandırılabileceğini vurguladı.

Muğla ve Datça Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinden uzmanların da katıldığı toplantıda İl Tarım Müdürlüğü uzmanları bu yeni konseptin kendilerince de benimsenen tarım teknikleriyle örtüştüğü bilgisini verdiler. Kapanış konuşmasında bu tür toplantıların çok verimli olduğu vurgusunu yapan Kooperatif Başkanı Ömer Ohan da Permakültür ile ilgili bilgilendirmesinden dolayı Tuğrul Kınıkoğlu'na teşekkür etti.

Bu haber toplam 139 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.