CORONAVİRÜSÜN TEDAVİSİ MUĞLA'DA BULUNDU

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömür Baysal, Coronavirüsün çoğalma mekanizmasını bozan bileşik bulduklarını açıkladı. Prof. Dr. Baysal, “Çalışmalarımız...

CORONAVİRÜSÜN TEDAVİSİ MUĞLA'DA BULUNDU

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömür Baysal, Coronavirüsün çoğalma mekanizmasını bozan bileşik bulduklarını açıkladı. Prof. Dr. Baysal, “Çalışmalarımız sürüyor. Devlet büyüklerimizden destek bekliyoruz” dedi.

Sinan BOYACI

Covid-19'a karşı ilaç geliştirme çalışmaları kapsamında Türk bilim insanları Sars-CoV-2'yi durduran bileşik buldu. Bileşiğin virüsün çoğalma mekanizmasını bozduğu ve vücudun bağışıklık hücreleri tarafından virüsün fark edilebilmesini kolaylaştırdığı açıklandı. Coronavirüsün ilk çıktığı tarihten itibaren virüsü etkisiz kılacak çalışmalar yürüten Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömür Baysal, coronavirüse karşı ilaç adayı bileşeni bulduklarını açıkladı.

SUNİ ZEKA YÖNTEMİYLE ARAŞTIRMA YAPILDI

Prof. Dr. Baysal, çalışmalarında öncelikli olarak virüsün genomunu kapsamlı bir şekilde incelediklerini ve özellikle virüsün diken protein adı verilen ve bulaşmasında önemli bir rol oynayan bölge üzerine yoğunlaşmaya karar verdiklerini belirtti. Bu bölgeyi hedef alan en etkili bileşiği biyoinformatik, genomik araştırma ve suni zeka yöntemlerini kullanarak araştırdıklarını ve en sonunda tespit ettikleri bu bileşiğin virüsün diken protein bölgesine bağlanarak etkisiz hale gelebileceğini ve bağışıklık sistemine virüsü bulma konusunda yardımcı olduğunu söyledi.

Yapılan çalışmalarda tek başına olmadığını söyleyen Baysal, İstanbul Üniversitesinden Dr. Ragıp Soner Silme, Hacettepe Üniversitesinden Doç. Dr. Çağatay Karaaslan ve Moskova RUDN Üniversitesinden Prof. Dr. Alexander N. Ignatov'un da yer aldığı bu çalışmanın sonuçlarının bir an önce klinik çalışmalarla teyit edilmesi gerektiğini bu bakımdan şu anda ilaç adayı olduğu belirtti.

Baysal, yapmış olduğu araştırmalar sonucu binlerce bileşik içerisinden SARS-CoV-2’yi durduran bir bileşik bulduklarını ve bu bileşiğin adının “N-Acetyl-D-Glucosamine” olduğunu açıkladı. FDA onaylı bu bileşiğin, virüsün çoğalma mekanizmasını bozduğunu ve vücudun bağışıklık hücreleri tarafından virüsün fark edilebilmesini kolaylaştırdığını bildirdi.

“İLAÇ ADAYI”

Gazetemize açıklama yapan Prof. Dr. Ömür Baysal, “Çalışma sonuçlarımızı tüm dünyadan bilim insanlarının incelemesi için 2020 Mayıs ayında Preprint olarak yayınladık, dünyanın pek çok yerinden olumlu yanıtlar aldık, bu da beni ve proje ortaklarımı mutlu ediyor. Çalışmalarımızın sonuçlarını şimdi de tam metin olarak bilimsel bir dergide yayınladık. Talep etseydik yayınlamadan evvel patent başvurusunda bulunabilirdik ancak bu ilaç adayının tüm insanlığın kullanımına açık olması gerektiğine proje ortaklarımla beraber karar verdik” dedi.

Her türlü işbirliği içinde olduklarını belirten Baysal, “Yapısal olarak basit bir bileşik olması, özellikle üretim maliyetlerinin düşük olması ve FDA onaylı bir bileşik olması itibariyle bu ilaç adayının diğer pek çok bileşikten daha etkin olduğunu düşünüyoruz. Henüz yayınlamadığımız bazı sonuçlarda bizi bu konuda destekliyor. Bu ilaç adayı bileşiğin üretimi ve klinik çalışmaları konusunda her türlü işbirliğine açık olduğumuzu da kamuoyuna duyurmak isterim” şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 429 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.