Çocukta Reflü’ye dikkat

Çocukta reflü takip gerektiren ve dikkat edilmesi gereken bir hastalık. Özellikle bebeklerde kusma ve huzursuzluk ile kendini belli eden reflüde okul çağındaki çocuklarda mide de ağrı ve yanma ayrıca ara ara bulantı olarak kendini...

Çocukta Reflü’ye dikkat

Çocukta reflü takip gerektiren ve dikkat edilmesi gereken bir hastalık. Özellikle bebeklerde kusma ve huzursuzluk ile kendini belli eden reflüde okul çağındaki çocuklarda mide de ağrı ve yanma ayrıca ara ara bulantı olarak kendini gösteriyor.  Muğla Devlet Hastanesi Araştırma ve Uygulama Merkezi doktorlarından Çocuk Uzmanı Ümit Pirim, Haber Gazetesine hastalığın belirtileri, tedavisi ve dikkat edilmesi gereken konular hakkında açıklamada bulundu. Pirim; “Bebek ve çocukta reflü teşhisini koymak kolay değildir. Belli tetkikler ve takipler sonucu konulan bir hastalık. Özellikle ailenin takibi ve gözlemi çok  önemli.  Çocuklarda ise bazı yeme içme kurallarına dikkat edilmesi gereken bir hastalık olarak biliniyor reflü. Beslenme reflüde çok çok önemli. Çocukları ise beslenme konusunda reflü hastalığında kurallara uydurmak ise zordur. Bazı çocuklar reflü kurallarına uymasını beklemek yanlış. Ama dikkat edilmesi gerekir. Örneğin çocuk, yatmadan önce yemek yememeli, gazlı içecek içmemeli ve çikolatadan uzak durdurmalı.  ” dedi.

Yetişkinlerde olduğu gibi küçük okul çağı çocuklarının da yatmadan iki saat önce mutlaka hiçbir şey yememeleri, domates ve gazlı içeceklerden uzak durmaları gerektiğini özellikle vurgulayan  Pirim; “Çocuklar çikolotayı sever.  Yağlı patates kızatmasını da. Ben mümkün olduğu kadar az tüketlemelerini öneririm. Çocuğunuzda karın ağrısı artıyor ve midede yanma hissi sık yaşıyorlar ise önce reflü teşhisi için bir takım tetkikler yaptırın ardından kesin reflü hastası ise çocuğunuz mutlaka tedavisini ilaç yerine bir takım beslenme kurallarına uymalarını sağlayın. Yatmadan önce yememelerinin dışında günlük hayatlarında yemek yedikten sonra uzanmamalarını sağlamak da önemli. Çocuğunuzun belli bir hastalığı yok ise ve sürekli öksürüyorsa bunun sebebi de reflü olabilir. Kurallara uyduktan sonra  reflü hastalığı çocukta geçici bir hastalıktır. Ben çok ilaç taraftarı değilim. Mideyi rahat tutmak yeterli. Çok sık yememek ve çiğ sebze tüketmemekte bir başka uyulması gereken kuraldır” diye konuştu.

“Reflü çocuklarda görüldüğü gibi günümüzde fazla alkol tüketen ve sık yemek yiyen kişilerde de sık görülüyor günümüzde. Tıpkı yetişkinler gibi ise çocuğunuz karın ağrısından ve mide yanmasından şikayet ediyor ise mutlaka önemseyin ve doktorunuza başvurun diyen” Pirim şunları söyledi: “Bebeklerde kusma ile kendini gösteren reflüde aynı zamanda kilo kaybı da görülebilir. Bazı bebeklerde ise her zaman devam eden huzursuzluk baş gösterir. Okul çağı çocuklarında ise anlatım kolay olduğundan çocuğun şikayetleri üzerine reflü olup olmadığını uzman anlar ve ona göre tedavi şekli uygular. Bilindiği gibi reflü, mide içeriğinin yemek borusuna geçişine denir. Yemek borusuna geçen mide içeriğindeki asit parçalayıcı sindirim salgıları yemek borusunda ciddi hasarlara yol açar. Bunun nedeni bu maddelere karşı mide yüzeyi dirençli olduğu halde yemek borusunda bu dirence sahip olacak hiç yapı olmaması ve son derece zayıf olmasıdır. Yenildikten sonra yutulan besin içeriği veya tükürük kitlesel olarak yemek borusunun kasılma hareketleri ile yavaş yavaş ilerleyerek yemek borusunun alt ucuna gelir.”

Bu haber toplam 90 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.