“Çocuklar taciz ve istismara karşı uyarılmalı”

Fethiye Çocuk İstismarlarını Önleme Derneği, istismarın önlenebilmesi ve nelerin yapılabileceği konusunda bir konferans düzenledi. Konferansa konuşmacı olarak katılan Psikolog İlknur Özer, “Çocuklarımızı dinlerken...

“Çocuklar taciz ve istismara karşı uyarılmalı”

Fethiye Çocuk İstismarlarını Önleme Derneği, istismarın önlenebilmesi ve nelerin yapılabileceği konusunda bir konferans düzenledi. Konferansa konuşmacı olarak katılan Psikolog İlknur Özer, “Çocuklarımızı dinlerken bütün dikkatimizi onlara vermeliyiz. Bu şekilde ona Sen benim için önemlisin mesajı vermiş oluruz” dedi.

Fethiye Belediyesi Kültür Merkezi Salonu’nda düzenlenen konferansa Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık’ın eşi Zeynep Çalık, Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, Fethiye İlçe Emniyet Müdürü Hüseyin Kocabıyık, Ölüdeniz Belediye Başkanı Keramettin Yılmaz, Çocuk İstismarlarını Önleme Derneği Başkanı Hilkat İnan, Fethiye İlçe Milli Eğitim Müdürü Yüksel Gültekin, CHP İlçe Başkanı Emrah Doğu ve Fethiye İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde görev yapan rehber öğretmenleri katıldılar.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Psikolog İlknur Özer, katılımcılara çocuk istismarı ve ihlalinin önlenmesi ile ilgili olarak bilgiler aktararak; istismarın aktif ihmalin ise pasif bir olay olduğunu belirterek, aile içi şiddetin halen önümüze çıktığını ve son zamanlarda haftada en az bir defa çocuk istismarı ile karşılaşıldığını söyledi.

“Çocukları dinlemelisiniz”

Psikolog İlknur Özer, aile içinde çocuklarla iyi bir iletişim kurulmasında en önemli konunun dinlemek olduğunu belirterek, “Çocuklarınızı siz dinlemezseniz mutlaka kendilerini dinleyecek birilerini buluyorlar. Ama onları dinleyecek kişiler toplumun içinde ne kadar önemli, çocuklar için ne yararlıdır onu hiç birimiz bilemiyoruz. Birçok problem iletişimle çözülebilecekken ne yazık ki anlayamama sorunları nedeniyle daha da çözümsüz hale geliyor. Çocuklarımızı dinlerken bütün dikkatimizi onlara vermeliyiz. Bu şekilde ona Sen benim için önemlisin mesajı vermiş oluruz. Ama bunun yerine sürekli olarak çocuğa baskı uygulayarak konuşursak buda çocukta olumsuz etki yaratır” dedi.

İlknur Özer, çocukların cinsel istismara uğramalarını söylememeleri durumunun, çocukların kendilerine inanılmayacağını düşünmesi, başlarının belaya gireceğinden korkmaları, istismarcının tehditlerinden korkmaları, istismarcının yaptıklarını sevmeseler bile istismarcı sevdikleri biri olduğunda korumak istemelerinden dolayı, hediyelerle kandırılmış olabileceklerinden ya da nasıl anlatacaklarını bilemediklerinden kaynaklandığını kaydetti.

Bodrum’da 17 yıldır serbest psikolog olarak görev yapan İlknur Özer, istismara uğrayan çocukların daha çok okul çağı çocukları olduğunu söyleyerek, bu konuda öğretmenlerin dikkatli olmalarını istedi. Özer, “Herhangi bir yaz günü bir çocuk boyunlu kazak giyiyorsa araştırılması gerekir. Bunun altından şiddet çıkabilir. Doktorlara düştü diye getirilen çocukların yaraları dikkatle incelenmeli; altında şiddet, taciz var mı diye araştırılmalıdır. Çünkü pek çok olayın altındaki tacizler bu şekilde çıkarılabiliyor. Bu konuda eğitimcilere ve ailelere büyük iş düşüyor” dedi.

Bodrum Barlar Sokağı’nda yaz mevsiminde esnafların turist çocuklarına sevgi ve ilgi gösterme adına başlarına dokunduklarını da belirten Psikolog İlknur Özer, oysa İngiltere’de aile izin vermedikçe, çocuğun izni alınmadıkça bu dokunma gerçekleşemez. Bu yüzden İngilizler şikayetçi olabiliyorlar” dedi.

Bu haber toplam 104 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.