Claudia Roth yine konuştu: Patriot Füzelerini destekliyorum

Almanya Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth, Avrupa’da Türklere vize uygulanmasına karşı olduklarını ve patriot füzelerine destek verdiklerini söyledi.Muğla’nın Bodrum İlçe Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’u ziyaret...

Claudia Roth yine konuştu: Patriot Füzelerini destekliyorum

Almanya Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth, Avrupa’da Türklere vize uygulanmasına karşı olduklarını ve patriot füzelerine destek verdiklerini söyledi.

Muğla’nın Bodrum İlçe Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’u ziyaret eden Almanya Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Alman Milletvekili Claudia Roth, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’u makamında ziyaret eden Roth, Kocadon’a çiçek hediye etti. Kocadon ile yaptığı görüşmede Bodrum’u çok sevdiğini ve Bodrum’da seminer ve bazı faaliyetlerde bulunmak istediğini belirten Roth, şunları söyledi: “Türklere Avrupa vizeleri kalkmalı, tüm Avrupa ülkelerine Türkler vizesiz girsin. 1963 yılında yapılan Ankara Antlaşması gereğince Türklere vize uygulanmaması gerekir. Biz Yeşiller Partisi olarak bunun karşısında mücadele ediyoruz. Yani Türklere vize uygulanmaması gerektiğini bütün platformlarda söylüyoruz”

Yunanistan’ı eleştirdi (!)

Roth, vize konusundaki açıklamasında kriz nedeniyle iki kez Yunanistan’a gittiğini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yunanistan’daki kriz nedeniyle iki kez parlamento delegasyonu olarak Yunanistan’a gittim. Hem parlamenterler hem de özellikle Selanik Belediye Başkanı Türklere vizenin daha hafifletilmesi ya da serbest bırakılmasıyla ilgili bize baskı yaptı. ‘Biz Türkleri istiyoruz, gelsinler burada kentimizi görsünler, para harcasınlar’ dedi. Bende 4-5 yıl önce niçin gelmesinler aman Türkler uzak dursun diyordunuz da şimdi bunu söylüyorsunuz deyince bana ‘durum değişti artık, kriz dönemi. Atatürk burada doğdu, gelsinler doğduğu evi görsünler, burayı ziyaret etsinler’ ifadelerini kulandılar."

Türkiye komşuları ile sorunlu

Roth, Türkiye’nin komşuları hakkında da fikirlerini şöyle anlattı: “Türkiye’nin dış politikası komşularla sıfır sorun üzerine kurulu ancak son yıllarda maalesef bir kaçıyla sıfır sorun var, diğeriyle büyük sorunlar yaşıyor. Özellikle Suriye’de büyük bir insanlık dramı yaşanıyor. Evlerini terk ettiler. Bir kısmı da Türkiye’ye geldi. Ben geçen Bodrum üzerinden Antakya’ya gittim ve bunu birebir gördüm. Biz Almanlar olarak da bu sorumluluğu üstlenmemiz ve bu konuda destek olmamız gerekiyor. Türkiye’nin Suriye konusundaki dış politikası biraz tek taraflı. Sadece belli ülkelerle aynı çizgide ve belirli bir mezhebin yanında gözüküyor. Aslında oradaki tüm mezhepleri dikkate alacak bir yaklaşımda bulunulması gerekiyor”

Türkiye’de konuşlandırılan Tatriotlar konusunda tam destek olduklarını belirten Roth, sözlerine şöyle devam etti: “Bende Parlamento da patriotların Türkiye'ye gelmesi için olur verdim. Biz Yeşiller olarak herhangi bir şekilde bir işi askerileştirmek, militarize etmekle ilgili en ufak bir amacımız yok. Ancak hem Türkiye’nin korunması hem de oradan gelen Suriyelilerin korunması için o bölgede bir koruma kalkanı oluşturulması gerekiyordu. Patriotlar sadece savunma amaçlı oraya yerleştirildi. Biz de yeşiller olarak savunma amaçlı olduğu için buna destek verdik. Oradaki durum maalesef çok karmaşık. Çünkü orada sadece Suriye sorunu yok Celal Talabani de son derece hasta ve şu an Almanya’da. Onun sağlık sorunu oradaki politikayı son derece etkiliyor. Diğer taraftan Lübnan ve Filistin’de sorun. Orada en ufak bir şey büyük sıkıntılara sebep olabilir. Biz de o yüzden orada diyalog yanlısıyız. Özellikle Suriye yönetimi ile diyalog içerisinde olunup bu problemlerin çözülmesi gerektiği tarafındayız. İran’ın patriotların militarist bir yaklaşım olduğunu veya saldırı amaçlı yerleştirildiği konusundaki söylemlerini kabul etmiyoruz”

“Türkiye AB’ye girmeli”

Roth, Türkiye ile AB arasında müzakerelerin açılmasını sağlayan Yeşiller Partisinin başkanı Joschka Fischer dışişleri bakanıydı yeşillerdendi. Bayan Merkel ve Sarkozy malaesef ayrıcalıklı üyelik şeklinde bir tanımla geldiler. Aslında bu hiçbir şey ifade etmiyor"dedi.

2013 Eylül ayında olacak seçimde sosyalist partiyle birlikte Türkiye’ye kapının yeniden açılmasına ilişkin çok büyük çaba sarf edeceklerini anlatan Roth, sözlerine şöyle devam etti: "Çünkü Türkiye'ye ihtiyaç var. Türk Hükümetinin de yapması gereken şeyler var. Maalesef demokrasi treni biraz durduruldu. Türkiye’de demokratik reformların yapılmaya devam etmesi gerekir, yeni bir Anayasaya ihtiyaç var. Bunlar yapılırsa Türkiye mutlaka AB’nin bir üyesi olmalıdır. Bu reformlar AB’ye üye olmak için değil kendiniz için yapılması gerekir. Türk insanı için yapılması gerekir.”

Halikarnas Mozelesi

Ziyarette, dünyanın 7 harikasından biri sayılan Halikarnas Mozolesi’nin iadesi için başlattığı çalışma kapsamında 30 meslektaşı ile AİHM’e başvuru hazırlığında olan Av. Remzi Kazmaz da yazdığı "Aşkın Mabedi" isimli kitabını imzalayarak Roth’a verdi.

Roth da "Halikarnas Mozolesinin iadesi için çalışmalarla ilgili ben de aynı şeyi düşünüyorum” dedi.

Bu haber toplam 70 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.