Çıntar pazara indi

Milas'ta yağmurlarla birlikte yetişmeye başlayan ve kış mevsiminin vazgeçilmez yiyeceği olan çıntar, pazar tezgahlarında yerini almaya başladı. Pazaryerine getirilen çıntarın kilosu 10 TL’den alıcı buluyor.Ege Bölgesi'nde...

Çıntar pazara indi

Milas'ta yağmurlarla birlikte yetişmeye başlayan ve kış mevsiminin vazgeçilmez yiyeceği olan çıntar, pazar tezgahlarında yerini almaya başladı. Pazaryerine getirilen çıntarın kilosu 10 TL’den alıcı buluyor.

Ege Bölgesi'nde ilk sonbahar yağmurlarından sonra çam ormanlarının diplerinde ortaya çıkan Çıntar yağan yağmurun ardından köylünün geçim kaynağı olarak pazar tezgahlarında yer edinmeye başladı.

Bir mantar çeşidi ve kış mevsimi gelince bölgede sofraların vazgeçilmez besini olan Çıntar, Milas açık pazaryerleri ve yol kenarlarında seyyar satıcıların tezgahlarında büyük rağbet görüyor.

Ormanlık dağlardan Çıntar toplayarak Milas’ın Salı pazarına satmak için getiren vatandaşlar, “Bu yılki Çıntar mevsiminin kilosu 10 TL’den başladı. Bu fiyata rağmen vatandaşın ilgisinden memnunuz. Satışlarımız iyi. Bu mantar, sonbahar yağmurlarının yağmasıyla birlikte çam ağaçları altında çıkar. Çok lezzetlidir ve diğer mantarlara göre pahalıdır. Zehirli değil, etten daha gıdalıdır” dedi.

Demir açısından zengin olması nedeniyle kansızlık tedavisinde kullanılması tavsiye edilen Çıntar, ayrıca kalp ve damar hastalıklarında etkili olan folik asitçe de zengin. Bazı türlerinde bağışıklık sistemini arttıran kimyasal bileşikler mevcut. Yağ içermediği için protein değeri yüksektir ve rejim yemeği olarak da kullanılıyor.

Bu haber toplam 73 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.