Çıntar köylünün geçim kaynağı oldu
Ormanlık alanda güz mevsiminde doğal olarak yetişen kalorisi yüksek olduğu söylenen çıntar bu yıl ekonomik açıdan köylünün yüzünü güldürdü.Yatağan İlçesinde çıntar mantarı ...
Ormanlık alanda güz mevsiminde doğal olarak yetişen kalorisi yüksek olduğu söylenen çıntar bu yıl ekonomik açıdan köylünün yüzünü güldürdü.
Yatağan İlçesinde çıntar mantarı köylünün ekmek kapısı oldu. Çıntar mantarının kilosu 3 lira ile 10 lira arasında alıcı buluyor. Yatağan da sezon boyunca günde 2 ton civarında çıntar mantarı satıldığı tahmin ediliyor.
Dağdan topladıkları çıntarları Yatağan’da satan Esenköy’den Hüseyi ve Sergül Karataş; “Bu yıl gerçekten çok iyi para kazandık. Dağdan toplayıp şehirde satıyoruz. Tarlada bir çok zahmetle yetiştirdiğimiz bir çok üründen daha iyi kazandırıyor. Tabii ki dağdan toplaması da kolay değil hayli zahmetli bir iş. Ancak bizler rehirli mantarları bildiğimiz için hem yenen mantarı topluyoruz hem de halka bir nevi hizmet etmiş oluyoruz” dediler.
Çıntarın faydaları:
Çıntar, Ege ve Akdeniz bölgesinde yetişen etli lezzetli bir mantar türüdür.Demir açısından zengin olması nedeniyle kansızlık tedavisinde kullanılması tavsiye ediliyor. Ayrıca kalp ve damar hastalıklarında etkili olan folik asitçe de zengin. Bazı türlerinde bağışıklık sistemini arttıran kimyasal bileşikler mevcut. Yağ içermediği için protein değeri yüksektir ve rejim yemeği olarak da kullanılıyor.
Özellikle Muğla ve çevresindeki çamlık alanlarda çam ağaçlarının dibindeki iğne yaprakların arasında yağmur sonrası yetişen mantar türü kış aylarında büyük ilgi görüyor.Yöresel adıyla çıntar olarak adlandırılan bir mantar çeşidi olan ve kış mevsimi gelince sofraların vazgeçilmez besini olan bu mantar türü.
Bu haber toplam 94 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.