CHP’li Demir; “Sulama Birlikleri kapatılacak mı?”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.Demir ; “6172 Sayılı Yasaya göre Kamu Tüzel Kişiliğine sahip...

CHP’li Demir; “Sulama Birlikleri kapatılacak mı?”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.

Demir ; “6172 Sayılı Yasaya göre Kamu Tüzel Kişiliğine sahip Sulama Birliklerinin görev ve sorumluluklarının, Belediyelere, İl Özel İdarelerine ya da DSİ Müdürlüklerine devri söz konusu olmaktadır. Kuruluş Yasasına göre DSİ’nin sunduğu arazi sulama hizmetlerini ve tesislerinin bakım onarımını DSİ adına yerine getiren Sulama Birlikleri maalesef amaçlanan verimlilikte çalışamamış, devlet ile çiftçi arasında istenen hizmet köprüsü olma görevini yerine getirememiştir. Hatta, Birliklerin Yönetim Yapısından kaynaklanan birçok problemin devasa boyutlara ulaştığı da yaşanan gerçeklerdendir. AKP Çorum 6. Olağan İl Kongresinde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Sulama birliklerini kaldırılacağını ve bu işi belediyeler vasıtası yapılacağını belirtmiştir” dedi.

Demir, önergesinde Eroğlu’na şu soruları yönetti; Türkiye’de Sulama Birliklerinin sayısı kaçtır? Sulama Birliklerinin ortaklarının sayısı kaçtır? Sulama Birlikleri kapatılacak mı? Belediyelere ya da Özel idarelere mi devredilecektir? Bu durumlar söz konusu ise Sulama Birliklerinin mal varlıkları ne olacaktır? Sulama Birliklerinin kapatılması söz konusu ise buradaki amaç özelleştirme midir? Sulama Birlikleri kapatılırsa veya devredilirse çalışan personelin durumu ne olacak? Çalışanların özlük hakları korunacak mı? Sulama Birliklerinde çalışan ziraat mühendisleri ve üniversite mezunu saymanların bakanlık bünyesinde istihdam edilmesi ile ilgili bir çalışma söz konusu mudur? Sulama Birlikleri kurulmadan önce DSİ tarafından bu güne kadar kontrolleri tam yapılmayan bazı Birlikler emsal gösterilerek kapatılacak mı? Mevcut Yasada usulsüzlük yapılan Birliklerle ilgili geniş yetkiler olmasına rağmen niçin bu yetkiler kullanılarak gerekli tedbirler alınmadan tüm sulama birlikleri hedef seçilmiştir? Atama ile yapılacak görevlendirmeler siyasi kritere göre mi yapılacak, bu uygulama diğer tarımsal kooperatiflere veya Birliklere emsal teşkil edecek mi? Bakanlık Müfettişleri tarafından bu Birlikler kaç yılda bir denetlenmektedir? Denetimde görülen usulsüzlüklerin giderilip giderilmediği kontrol edilmekte midir?

Bu haber toplam 81 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.