CHP adaylarını nasıl belirleyecek

CHP, Mart 2014’te yapılacak yerel seçimlerde oy oranını ve belediye başkanlığı sayısını artırmak için halkın desteğini alacak aday arayışına girdi. CHP, bu kapsamda üç kamuoyu şirketiyle birlikte halkın nabzını tutmak...

CHP adaylarını nasıl belirleyecek

CHP, Mart 2014’te yapılacak yerel seçimlerde oy oranını ve belediye başkanlığı sayısını artırmak için halkın desteğini alacak aday arayışına girdi. CHP, bu kapsamda üç kamuoyu şirketiyle birlikte halkın nabzını tutmak için anlaşmaya vardı.

Yerel seçimler için düğmeye basan CHP, belediye başkanı adaylarını “halkın nabzına göre” belirlemek için harekete geçti. İlçelerde milletvekillerinin “aday olmaması” konusunda ilke kararı alan CHP yönetimi, bazı illerde adı ön plana çıkan milletvekillerini de aday göstermeye hazırlanıyor.

CHP, Mart 2014’te yapılacak yerel seçimlerde oy oranını ve belediye başkanlığı sayısını artırmak için halkın desteğini alacak aday arayışına girdi. CHP, bu kapsamda üç kamuoyu şirketiyle birlikte halkın nabzını tutmak için anlaşmaya vardı. Şirketler, CHP’nin belediye başkanı olan ve olmayan yerlerde çalışmalara başlarken özellikle büyük şehirlerde her şirket önce ayrı bölgelerde araştırmasını yapıyor, daha sonra da bir şirketin yaptığı bölgede diğer şirket de kamuoyu yoklaması yaparak sonuçlarla ilgili “sağlama” yapılıyor.

CHP, belediye başkanlığının bulunduğu yerlerde belediye başkanının halk tarafından sevilip sevilmediğini, halkın desteğinin olup olmadığını tespit etmeye çalışılacak. Bu kapsamda halka “Belediye başkanına mı oy verirsiniz, CHP’ye mi oy verirsiniz” sorusu yöneltiliyor. Böylece, aradaki fark değerlendirmeye alınacak ve o yerdeki belediye başkanının yeniden aday gösterilip gösterilmeyeceğine karar verilecek. Bugüne kadar yapılan kamuoyu yoklamalarında genellikle CHP’ye oy verenlerin oranının, başkanlara oy verdiğini söyleyenlerden daha yüksek çıktığı öğrenildi. Çok az sayıdaki yerde belediye başkanlarının partiye oy verenlerle aynı oranda destek bulduğu belirtildi.

Öte yandan CHP, belediye başkanı bulunmayan yerlerde ise “ucu açık” anket uyguluyor. Bu çerçevede yurttaşlara, kimi belediye başkanı görmek istediği soruluyor. İkinci aşamada ise öne çıkan isimler halka yeniden sorularak aday belirlenmesi planlanıyor.

CHP’de milletvekillerinin il belediye başkanlıklarına aday olmaları engellenmeyecek. Ancak, milletvekillerinin ilçe belediye başkanlıklarına aday olmaları yolu ise kapatılacak.

Bu haber toplam 91 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.