Ceyhan’dan “ Soluk Testi” çağrısı

Muğla Halk Sağlığı İl Müdürü Mustafa Nuri Ceyhan, nefes daralmalarına karşı vatandaşları geç kalmadan hekime başvurarak Soluk Testi yaptırmalarının önemli sorunları önleyebileceğini vurguladı.Dünya Sağlık Örgütü’nün...

Ceyhan’dan “ Soluk Testi” çağrısı

Muğla Halk Sağlığı İl Müdürü Mustafa Nuri Ceyhan, nefes daralmalarına karşı vatandaşları geç kalmadan hekime başvurarak Soluk Testi yaptırmalarının önemli sorunları önleyebileceğini vurguladı.

Dünya Sağlık Örgütü’nün katılımıyla oluşturulan “Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığına Karşı Küresel Girişim Grubu” (GOLD)  tarafından, tüm Dünya ülkeleriyle birlikte ülkemizde ve Muğla’da 20 Kasım 2013 Çarşamba günü Dünya KOAH Günü etkinlikleri  düzenlenecek.

Muğla Halk Sağlığı İl Müdürü Mustafa Nuri Ceyhan, her hastalıkta olduğu gibi KOAH hastalığında da erten teşhisin önemine vurgu yaptı. Ceyhan, KOAH hastalığı ve Günü ile ilgili olarak yaptığı açıklama şunları söyledi:

“Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), ilerleyici bir akciğer hastalığıdır. Tütün ve tütün ürünleri, bazı mesleklerde karşılaşılan toz, duman, evlerde kullanılan odun, tezek, kök benzeri yakıtlardan çıkan dumanın solunması akciğerlerde bir çeşit iltihap oluşturarak, akciğerlerin olduğundan daha erken yaşlanmasına neden olur. Hastalık müzmin bronşit ve amfizem olarak da bilinir.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, KOAH tüm dünyada yaklaşık 50 milyon insanı etkilemektedir. Her yıl 3 milyon kişi bu hastalık nedeni ile ölmektedir. Yine Dünya Sağlık Örgütü 2030’da KOAH’ın tüm dünyada en önemli ölüm nedenleri arasında 3. sırada olacağını öngörmektedir. Ülkemizdeki en önemli ölüm nedenleri arasında 3. sırada olan KOAH’ın görülme sıklığı 40 yaş üstü yetişkinlerde %20’dir.

40 yaş üstü, sigara içmiş ya da içmekte olan ve meslek icabı tozlu ortamlarda bulunan kişilerde uzun süren öksürük, balgam ve nefes darlığı yakınmalarından en az birinin bulunması halinde kişinin bir göğüs hastalıkları hekimi tarafından görülüp ”nefes ölçüm testini” yaptırması gerekmektedir. KOAH’ın erken tanısı, hastalığa bağlı sakatlık ve ölüm oranlarını azaltacaktır.

Bu yıl düzenlenecek olan Dünya KOAH Gününün başlıca sloganı:

“Çok Geç Değil’’

Bu mesaj, hastalığın hangi evresinde olursa olsun insanların solunumsal sağlıklarını iyileştirebilmek adına yapılabilecekleri olduğunu vurgulamak için seçilmiştir:

- Eğer nefesiniz daralıyorsa, hekiminize başvurup bir soluk testi yaptırmak için çok geç değil !

- Eğer KOAH’ınız varsa, normal bir hayat sürmek için çok geç değil!

- Eğer KOAH’lı hastalara bakan bir hekim iseniz, hastalarınızın daha rahat nefes almalarına yardım etmeniz için çok geç değil!

-Eğer medya mensubu iseniz kamuoyunu bilgilendirme ve KOAH bilincinin artırılması çabalarına destek vermeniz için çok geç değil!

20 Kasım 2013 Çarşamba günü Saat:10:00’da Muğla Halk Sağlığı Müdürlüğü önünden Akyol Pazar Yerine yürüyüş ve ardından, Muğla Kademe Mevkiindeki GARD Ormanı’nda bakım çalışmaları düzenlenecektir.”

Bu haber toplam 78 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.