Ceyhan, Mantar Zehirlenmelerine Karşı Uyardı

Muğla İl Halk Sağlığı Müdürü Uzm.Dr. Mustafa Nuri Ceyhan, son günlerde artış gösteren mantar zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı.Doğa mantarı mevsimlerinin yaklaşmasıyla birlikte, doğada kendiliğinden yetişen...

Ceyhan, Mantar Zehirlenmelerine Karşı Uyardı

Muğla İl Halk Sağlığı Müdürü Uzm.Dr. Mustafa Nuri Ceyhan, son günlerde artış gösteren mantar zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı.

Doğa mantarı mevsimlerinin yaklaşmasıyla birlikte, doğada kendiliğinden yetişen mantarları yiyen vatandaşlar arasında zehirlenme olaylarının ülkemizde arttığını belirten Uzm.Dr.Ceyhan "Ekim ayıyla birlikte zehirlenme vakalarının ülkemiz genelinde yaşanmaya başladığını belirtmek isterim. En uygun mantar tüketimi, saklama koşulları uygun, taze kültür mantarlarıdır. Uygun saklama koşullarında saklanmayan ve bayat kültür mantarları da gıda zehirlenmelerine yol açabilmektedir. Doğada yetişenler yerine, marketlerde Tarım Bakanlığı onaylı olarak atılan taze kültür mantarları tüketilmesini öneririm " dedi.

Zehirlenme belirtilerinin ilk 2-6 saatte ortaya çıktığını vurgulayan Uzm.Dr.CEYHAN, şöyle devam etti: "Bulantı-kusma, tansiyon düşüklüğü, çarpıntı, nörolojik belirtiler, karın ağrısı şeklinde seyretmekte ve belirtilerin ortaya çıkması bazen beş günü bile bulmaktadır. Bu nedenle toplama mantar yiyen hastaların mantar zehirlenmesi yaşadığını fark etmesi gecikebilmektedir. Toplama mantarlarda zehir çeşidi ve düzeyi çok farklı olabilmektedir. Bunun her bünyeye etkileri farklı seyredebilmektedir. Aynı sofradan aynı yemeği yiyenlerin yedikleri miktara ve toplanan mantar çeşitlemesine göre etkilenmeleri farklı olabilmektedir. Bu nedenle 'biz daha önce de yiyorduk bir şey olmuyordu', 'hepimiz yedik sadece birisi kusuyor' gibi ifadeler çok rastlamaktayız. Bu nedenle, toplama mantarları hiçbir şekilde tüketilmemelidir."

Bu haber toplam 93 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.