Ceyhan: Kanserde erken tanı hayat kurtarır

Muğla Halk Sağlığı Müdürü Uzm.Dr.Mustafa Nuri Ceyhan, 1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı sebebiyle yaptığı açıklamada, meme kanserinin gittikçe yaygınlaşan ve neredeyse her kadında beklenen ama ölüm riski gittikçe...

Ceyhan: Kanserde erken tanı hayat kurtarır

Muğla Halk Sağlığı Müdürü Uzm.Dr.Mustafa Nuri Ceyhan, 1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı sebebiyle yaptığı açıklamada, meme kanserinin gittikçe yaygınlaşan ve neredeyse her kadında beklenen ama ölüm riski gittikçe azalan bir kanser türü olduğuna işaret etti.

Bu nedenle meme kanserinde bilincin büyük önem taşıdığını anlatan Ceyhan, “Kendi göğsünü tanıyıp en ufak bir değişikliği fark etme bilinci ve elle kendi kendini muayene, meme kanseri riskini azaltan en önemli faktörlerdendir” dedi.

Kendini muayene eğitimini almanın önemine vurgu yapan Ceyhan; “Meme kanseri teşhisleri hemen hemen hep son evrelerde geç teşhis edilir ve hasta için ise yetersiz tedavi olanakları sonucunda yüzde 90-95 hastalar kaybedilirdi. Günümüzde, konuyu hep gündemde tutarak, köyden köye yaptığımız tarama programlarıyla meme kanserinde erken teşhis başarıya ulaşmıştır. Meme kanseri vakaları yüzde 95 oranında hayatta kalabilmekte ve kişi normal hayatını sürdürebilmektedir”dedi.

“Kanser artış gösteren bir sağlık sorunu”

Yapılan araştırmalara göre kanserin en sık 30-69 yaş aralığında görüldüğünü dile getiren Ceyhan, “Meme kanseri, gelişmiş ve gelişmekte olan ülke kadınlarında en sıklıkla görülen bir kanser türü olup, Uluslararası Kanser Araştırması web portalının verilerine (Globocan 2012) göre tüm dünyada yaklaşık 1.68 milyon yeni meme kanseri vakası ve 552 bin hastalıktan ölüm bildirilmiştir. Dünyada kadınlar arasında görülen tüm kanserlerin yüzde 25’ini meme kanseri oluşturmaktadır” diye konuştu.

“Erken tanı ile tedavi şansı yüksek”

Günümüzde birçok kanser türünden korunmanın mümkün olduğunu ifade eden Uzm.Dr.Ceyhan şöyle devam etti:“Birçok kanser türleri de erken tanıyla tedavi edilebilir hastalıklar arasına girmiştir. Bilindiği gibi erken tanı, kanserle savaşın en önemli basamağı olup, bazı kanser türlerinde erken tanı uygulanabilir olup, tedavi imkanı sağlanabilmektedir.Erken tanındığı takdirde, tedavideki başarı ve sağlıklı yaşam şansı yüksek olan bir kanser türü olarak meme kanseri, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bayanlar arasında en sıklıkla görülen bir kanser türüdür”.

Meme kanserinin 30 yaş öncesinde oldukça nadir görüldüğünü anlatan Ceyhan “Bu yaşı takip eden yıllarda görülüş sıklığı açısından tırmanış göstermektedir. Meme kanserinin görülme sıklığı, menapoz döneminde hafif bir azalmayı takiben menapoz sonrası yıllarda yavaş eğilimle sürekli devam eden bir artış göstermektedir. Meme kanseri, kadınlarda sıklıkla görülmekte iken, erkeklerde de sağlık sorunu yaratan, oldukça ender olarak görülen önemli bir kanser türüdür” diye konuştu.

“Farkındalık çalışmaları sürüyor”

Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şube Müdürlüğü olarak Ekim ayı farkındalık ve bilinçlendirme çalışmaları düzenleyeceklerini anlatan Ceyhan, şunları ekledi: “Kadınlarımıza yönelik meme kanseri farkındalık çalışmalarımızda bu yıl bir ilk olarak Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğünün düzenlediği Öğrenme Şenliğinde Muğlalılara yönelik 29-30 Eylül Perşembe ve Cuma günü gerçekleştirdik. Ekim Ayı boyunca devam edecek olan programlarımız var. Vatandaşlarımızı kuracağımız Meme Kanseri ve Kanser Türleri farkındalık standlarımıza bekliyoruz.”

Bu haber toplam 58 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.