Carettalar Çalış Plajında

Tüm dünyada koruma altında bulunan Caretta Caretta kaplumbağaları, bu yıl da yumurtlama mevsiminin başlamasıyla karaya çıkarak yumurtalarını Ege ve Akdeniz sahillerine bırakmaya başladı. Vatandaşların aşırı ilgisi nedeniyle...

Carettalar Çalış Plajında

Tüm dünyada koruma altında bulunan Caretta Caretta kaplumbağaları, bu yıl da yumurtlama mevsiminin başlamasıyla karaya çıkarak yumurtalarını Ege ve Akdeniz sahillerine bırakmaya başladı. Vatandaşların aşırı ilgisi nedeniyle bazıları yumurtlayamadan denize geri döndü.

Dünyadaki en önemli üreme alanlarından biri Fethiye sahilleri olan Caretta Carettalar, yumurtalarını kumsala genellikle geceleri bırakırken sahilde gezen vatandaşlar ve insanların aşırı ilgisi ile restorant ve otel ışıkları bu hayvanların yumurtlayamadan kaçmasına neden oluyor. Önceki gece  Fethiye Çalış Plajı kumsalına çıkan bir Caretta Caretta, yumurtalarını kumsalda açtığı çukura bırakmak isterken Caretta Carettayı gören vatandaşların sahile koşmasıyla yumurtlayamadan tekrar denize döndü. Çoluk çocuk kadın erkek pek çok kişi Caretta Carettaya dokunabilmek için iyice yanaşınca tedirgin olarak yumurtlamadan tekrar denize döndü.

Fethiye’nin çalış plajında görevli Denizli Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eyüp Başkale, "Çalış plajında gerekli tedbirler alınmazsa 10 yıla kadar bu plaja oldukça nadir Caretta Caretta çıkar. Bu yıl henüz 10 yuva bulunmaktadır. Bu anaç kaplumbağa insanların aşırı ilgisi aşırı ışık kaynağı nedeniyle yumurtlayamadan geri dönmek zorunda kaldı. Anaç kaplumbağa büyük stres yaşadı. Çalış Plajında ışıklar en aza indirilmeli. Sahilde dolaşanların kaplumbağa gördüklerinde flaşla fotoğraf çekmeleri önlenmeli. Bu konuda biz üzerimize düşeni yapıyoruz. Öğrencilerimizle gece boyunca Çalış Plajı, Yanıklar Plajı, Akköprü Kumsalına kadar tedbir alıyoruz. Plajdaki şezlongların da gündüz kullanıldıktan sonra kumsaldan alınıp daha yukarıya duvar diplerine toplanması gerekir. Fethiye sahillerinde bu tedbirler alınmazsa 10 yıla kadar gördüğümüz kaplumbağaları göremeyiz” dedi.

Bu haber toplam 78 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.