Caretta Hastane Projesi sil baştan

Dünyaca ünlü İztuzu Sahilinde yapılacak olan Caretta Hastanesi ile ilgili olarak yapılan toplantıda sivil toplum kuruluşları projeye tam destek verirken yerin yanlış olduğunu, projenin uygulanabileceği daha uygun yerlerin bulunduğunu...

Caretta Hastane Projesi sil baştan

Dünyaca ünlü İztuzu Sahilinde yapılacak olan Caretta Hastanesi ile ilgili olarak yapılan toplantıda sivil toplum kuruluşları projeye tam destek verirken yerin yanlış olduğunu, projenin uygulanabileceği daha uygun yerlerin bulunduğunu açıkladılar.

Koruma altındaki Caretta Caretta kaplumbağalarının üreme alanı Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan Beldesi İztuzu sahilinde Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon ve Araştırma Merkezi'nin (DEKAMER) bulunduğu alana yapılmak istenen Caretta Hastanesi için, sivil toplum kuruluşları ile Tabiat Varlıklarını Koruma Kurumu Genel Müdürü Osman İyimaya, Ula’nın Akyaka beldesinde bir araya geldi. STK sözcüleri, yer seçiminin yanlış olduğunu belirtti.

Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon ve Araştırma Merkezi (DEKAMER) Müdürü Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Kaska, projenin İztuzu’nda uygulanmasının üç nedeni olduğunu söyledi. Kaska, “Caretta Caretta Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon ve Araştırma Merkezi'nin Dalyan’da kurulması kararını aldık. Çünkü 25 yılda bin yavrudan ancak bir tanesi erginleşebiliyor. Bir yavru kaplumbağayı kurtarmak da bunun için çok önemli idi. Yapılacak olan Caretta Caretta Hastanesi boş alana ve tamamen çelik bir iskeletten, kaplumbağanın iskeleti gibi bir iskeletten ve kaplumbağanın kabuğu gibi bir kabuk geçirmeden ibaret bir yapıdır. Bunun da üç amacı vardır. Birincisi, soğuk havalardaki iklimden etkilenerek havuzun içindeki suyun kaplumbağaların tedavisine imkan verecek şekilde tutmak, ikincisi steril bir ameliyathaneye sahip olmak, üçüncüsü de mevcut dağınıklığımızı toplayarak modern bir yapı haline getirmek” dedi.

İyimaya: Bazı STK’Lar yanlış yönlendiriyor

Tabiat Varlıklarını Koruma Kurumu Genel Müdürü Osman İyimaya ise, vatandaşın hoşuna gitmeyen, istenmeyen hiçbir şeyi bakanlık olarak yapmak istemediklerini söyledi. İyimaya, “Kusura bakmasınlar, bazı sivil toplum kuruluşlarının yanlış yönlendirmesi ile de karşı karşıya olduğumuzu ben altını çizerek ifade etmek istiyorum çünkü eğer siz, 'İztuzu kumsalını imara açıyoruz, planlamaya açıyoruz' diye başlık atarsanız sizin yanınızda aynı imzayı ben de atarım. Bugün burada beraberce belli şeyleri tartışacağız, buraya katılanların önerilerini alacağız ama, 'Caretta Caretta Rehabilitasyan Merkezi veya Hastanesi'nin dışında imar planında kullanım kararı getirildi' denilirse yanlış yönlendirilmiş olur. 22 bin metrekarelik alan imara açılıyor. Evet 22 bin metrekarelik orman alanı kurumumuza tahsis edilmiştir. Orman alanındaki kullanımda yüzde 5 emsal vardır. 22 bin metrekarenin yüzde 5’i bin 100 metrekare yapar. Çevreyi rahatsız eden, insanı rahatsız eden, oradaki canlıların korunmasına yönelik olan bu hizmetin dışında bir hizmetimizin olmadığını söyledik. Bunun kullanım farkı bakamından farklı algılanması söz konusu ise bunu lütfen bizimle paylaşın” dedi.

Carettaların annesi de karşı çıktı

Toplantıya katılan ve kamuoyunda 'Caretta Anası' olarak bilinen 92 yaşındaki June Haimoff, Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) ile hiçbir sakıntılarının bulunmadığını söyledi. Haimoff, “Ben 1984 yılında Dalyan’a geldim ve bir barakada yaşadım. Ben üniversite profesörü değilim. Ben çevreyi seviyorum. Biz Yakup hoca ile arkadaşız. Bizim DEKAMER ile bir problemimiz yok fakat bu proje İztuzu için iyi değil” dedi.

Toplantının sonunda söz alan Tabiat Varlıklarını Koruma Kurumu Genel Müdürü Osman İyimaya, projenin tekrar incelenmesinin doğru olacağını söyledi.

Bu haber toplam 67 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.