Çandır, Organik Köy oldu

Muğla Tarım İl Müdürlüğü öncülüğünde 19 Şubat 2013 tarihinde yapılan ilk eğitim toplantısı ile başlayan "Çandır Organik Köy Projesi" sertifikasyon kuruluşu ile imzalanan sözleşme ile resmen organik köy oldu.Köyceğiz...

Çandır, Organik Köy oldu

Muğla Tarım İl Müdürlüğü öncülüğünde 19 Şubat 2013 tarihinde yapılan ilk eğitim toplantısı ile başlayan "Çandır Organik Köy Projesi" sertifikasyon kuruluşu ile imzalanan sözleşme ile resmen organik köy oldu.

Köyceğiz ilçesine bağlı Çandır Köyü Türkiye'deki dört organik köyden biri haline geldi. Köyü'nün "Organik Köy Projesi" kapsamında, gerçekleşen tanıtıma Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer de katıldı. Spor kıyafetleri köye gelen Vali Güvençer, organik meyvelerden tadıp, köydeki keçileri kendi elleri ile besledi.

Köyceğiz Kaymakamlığı İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından düzenlenen tanıtım toplantısına, Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Mahsur Harmandar, Köyceğiz Kaymakamı Gürkan Demirkale, Ortaca Kaymakamı Hüseyin Yılmaz, Dalaman Kaymakamı Yılmaz Şimşek, Köyceğiz Belediye Başkanı Kamil Ceylan, Dalaman Belediye Başkanı Muhammet Şaşmaz ve protokol üyeleri katıldı.

“Eko turizm ve eko tarımı birleştirmeliyiz”

Organik tarımla uğraşan bir işletmede gerçekleşen toplantı saygı duruşu ve İstiklal Marşıyla başladı. Çandır organik köyünde organik tarım yapan çiftçilerden Hatice Demirtaş yaptığı konuşmada, "Organik tarım yaptığımızı zannediyormuşuz, fakat bu projeyle eksikliklerimizi giderme fırsatı bulduk, eko tarımla eko turizmini birleştirirsek eğer, köyümüze çok daha fazla misafir ağırlayabiliriz, bu projeyle her şeyin daha da iyi olacağına inanıyorum" dedi.

Proje tanıtımını yapmak üzere mikrofonu devralan proje koordinatörü ve ilçe müdürlüğünde görevli ziraat mühendisi Bekir Maral; "Çandır Akdeniz ve Köyceğiz gölünün kıyısında, sahip olduğu kültür mirası, çam ormanları ve doğal kaynaklarıyla, doğal harikası bir yerdir. 195 hane 543 nüfusa sahip olan çandırın ilçe merkezine olan uzaklığı 40, il merkezime olan uzaklığı 100 kilometredir, halkın geçim kaynağı tarım, hayvancılık ve turizmdir, başlıca tarım ürün ürünü olan zeytinden yıllık 120 ton zeytinyağı elde edilmektedir, ayrıca 700 ton narenciye ve 300 ton nar ürünü elde edilmektedir. 6 bin 851 koloni arısı bulunan Çandır'da yıllık 116 ton bal üretimi gerçekleşmektedir. 225 adet büyük, 1895 adet küçükbaş hayvan bu köyce yaşamaktadır. Yılda 60 bin turist bu eşsiz güzellikleri ziyaret etmek için Çandır'a gelmektedir. Dünyaca ünlü Kaunos Antik Kenti, Kral Kaya Mezarları ve çamur banyoları buna etkendir. Bu bağlamda, turizm ve tarım birbirini en iyi tamamlayan sektörlerin başında gelir, Çevreyi koruyan ve yerel halkın refahını gözeten ve doğal alanlara karşı duyarlı seyahat olan eko turizm, günümüzde en hızlı büyüyen sektörlerden birisidir, özellikle çevreci kuruluşların yarattığı kamuoyu insanların doğa ile bütünleşme, renkli kültürlerle bir araya gelme tutkusu, bu turizm türünün geleceğinin parlak olduğunu göstermektedir. Turizmin geliştiği bölgelerde tarımla geçinen yerel halk, verimli tarım alanlarını turistlik işletmelere bırakmak yerine, tarım turizm bütünleşmesini sağlamalıdır, bu bütünleşme ise ancak organik tarım ile mümkün olabilmektedir.

Organik kriterler aranıyor

Günümüzde yerli ve yabancı turistler tatilde konakladığı tesislerde, organik kriterlere uygunluk aramaktadır, kullandıkları bütün ürünlerin organik standartlara uygun olmasını öncelikle tercih etmekte, konakladığı tesislerin ise çevreye olan duyarlılıklarını önemsemektedirler. Çandır'n turizm işletmelerine yakınlığı ve tarım alanları, kültürel yapısını korumuş olması, organik tarım projesine ilham kaynağı olmuştur. Proje kapsamında organik tarım ile geleneksel köy yaşamının, doğal ve kültürel varlıklarının tanıtılması, köy pazarı ev pansiyonculuğu gibi faaliyetlerle, yöre insanının ekonomisine katkı sağlanması ve onların doğal ve kültürel kaynaklarına daha korumacı bir şekilde yaklaşmaları projenin ana hedefidir” diye konuştu.

Yaklaşık 1 saat süren bilgilendirme toplantısının ardından köy halkından Hatice Demirtaş'ın organik bahçesini heyetiyle gezen Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer, çiftlikte bulunan keçileri eliyle besledi, çok sevdiğini söylediği, narenciye türü olan bergamut ağacından bergamut kopardı.

Bu haber toplam 191 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.