Çamlara Basra Aşılaması yapıldı

Muğla’da arıcılığın geliştirilmesi, çam balı üretim miktarı ve koloni sayısının artırılması için ormanlık alanlarda Basra aşılaması yapıldı. Çalışmalara bal üreticileri de imece usulü ile katılarak destek verdiler.Dünya...

Çamlara Basra Aşılaması yapıldı

Muğla’da arıcılığın geliştirilmesi, çam balı üretim miktarı ve koloni sayısının artırılması için ormanlık alanlarda Basra aşılaması yapıldı. Çalışmalara bal üreticileri de imece usulü ile katılarak destek verdiler.

Dünya çam balı üretiminin yüzde 90-92’sini ülkemiz, ülkemiz çam balı üretiminin ve sahalarının yüzde 75-80’ni de Muğla ve ilçelerinde yer alıyor. Ülkemiz çam balı üretiminin lokomotifi durumunda olan Muğla’daki Çam ağacı varlığı bal üretiminde büyük önem taşırken, üretimdeki kalite ve rekoltenin artırılması için de ilgili kurumlar çeşitli çalışma ve projeleri hayata geçiriyor. Bu doğrultuda Dalaman ve çevresinde Çam ağaçlarına Basra aşılaması gerçekleştiriliyor.

Çalışmalarla ilgili olarak Dalaman İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada; “Muğla çam balı tamamen Muğla ili coğrafyasında üretilmekte, üretimin tüm safhaları bu coğrafya içerisinde gerçekleşmektedir. Muğla çam balı, Muğla coğrafyası, ormanları ve Muğla ili ile özdeştir. Bu coğrafyanın dışında kalan herhangi bir bölgede, Muğla çam balının sahip olduğu niteliklerde çam balı üretilmesi mümkün değildir. İlçemizde AKS kayıtlarına göre 168 arıcı ve 38 bin 255 adet koloni mevcut olup, arıcılığın geliştirilmesi ve koloni sayısının arttırılması için gerekli çalışmalarımız devam etmektedir. Bu çalışmalarımızın en önemlisi ilçemizdeki Basralı ağaç sayısının arttırılmasıdır. İlçemiz basra aşılama çalışmalarında bal üreticilerinden Şaban Ünlü, Ramazan Karagöz, Yıldıray Aslan, Şahin Dalgıç, Kemal Yeşil, Bayram Daşdemir, Bayram İbiş ve diğer üretici arkadaşları ile imece usulü çalışmışlardır.”denildi.

Basra’nın Çam Balı üretimindeki önemine de vurgu yapılan açıklamada şöyle denildi: “Bu kapsamda Müdürlüğümüz tarafından sahil şeridinde yaşama ortamı bulan Çam Pamuklu koşnilinin (Basra) iç bölgelerde de aşılama yolu ile çoğaltılması, bal sezonunda yaşanan konaklama sorunlarının azaltılması ve ilçemiz arıcılığının geliştirilmesi için Basra aşılama çalışmalarına başladık. çevre mevkilerden aldığımız Basra’yı özel kaplarla Sabunlu, Kavacık, Çöğmen, Darıyeri ve Gürleyk mahallelerine aynı gün götürülerek Dalaman Orman İşletme müdürlüğünün gösterdiği mevkilerdeki Kızılçam ağaçlarına aşılama yapıldı. Kontroller devam etmektedir.

Çam balı, halk arasında Basra denilen çam pamuklu koşnili böceğinin çıkardığı tatlı sıvının, bal arıları tarafından depolanması ile oluşmaktadır. Basra böceği bölgemiz sahil şeridi boyunca kızılçam, Halep çamı ve fıstık çamı ormanlarında yoğun olarak yaşamaktadır. Basra’nın topraktan çam ağacının gövde ve dallarına tırmanarak ağaca bulaştığı, beyaz, renksiz ve tatlı bir sıvı salgıladıkları ve bu salgının da çam balının ana kaynağı olduğu bilinmektedir. Ağustos ve Ekim aylarında arılar bu salgıları toplayarak eşsiz tat ve aromadaki Çam Balını oluşturmaktadır.”

Bu haber toplam 76 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.