ÇAM BALI YOK OLUYOR

Biyolojik çeşitlilik bakımından birçok zenginliğe sahip Muğla’da 6 gündür devam eden orman yangınları maddi ve manevi birçok kayba neden oluyor. Marmaris’in Armutalan Mahallesinde başlayan orman yangını çam balı üretiminde...

ÇAM BALI YOK OLUYOR

Biyolojik çeşitlilik bakımından birçok zenginliğe sahip Muğla’da 6 gündür devam eden orman yangınları maddi ve manevi birçok kayba neden oluyor. Marmaris’in Armutalan Mahallesinde başlayan orman yangını çam balı üretiminde marka haline gelen Osmaniye Mahallesinde bulunan çam ağaçlarını küle çevirdi. Geçimini arıcılıkla sağlayan ve yangın nedeniyle arılıklarını, çam ağaçlarını kaybeden Osmaniyeliler, ekosistemin tekrar onarılmasının yıllar alacağını düşünüyor.

Sinem Karakaya

Günlerdir peş peşe gelen orman yangını haberleri Muğla’da felaketi yaşatıyor. Birçok ağaç türünün ve yaban hayatının bulunduğu Muğla ormanları küle dönüyor.

Muğla’nın Marmaris, Milas, Bodrum, Köyceğiz, Kavaklıdere ilçelerinde çıkan orman yangınları devam ediyor.

Marmaris’te 6 gündür devam eden orman yangını hızlı bir şekilde büyüyerek Hisarönü, Osmaniye, Turunç, Bayır, Turgut ve Çiftlik mahalleleri ile Asparan mevkiine yayıldı. Birçok endemik bitki türünü ve yaban hayatını içerisinde barındıran bu mahallelerden geriye hiçbir şey kalmadı.

Marmaris’in turizmden en az nasibini alan mahallesi Osmaniye arıcılıkta ise dünya markası konumunda. Ancak günlerdir süren orman yangını Osmaniye’nin çam ağaçlarını arıcıların arılıklarını yakarak küle çevirdi. Osmaniyeli arıcılar ormanın yanarak yok olması nedeniyle ekosistemlerinin yok olduğunu tekrar eski haline gelmesinin yıllar alacağını ifade ettiler.

“ENDEMİK BİTKİLER TAMAMEN YOK OLMUŞ DURUMDA”

Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay yaz aylarında yangın riski çok büyük olduğu için burada önümüzdeki süreçte farklı ağaçlarla ağaçlandırması için bilim insanlarıyla birlikte araştırma yapılacağını açıkladı.

Marmaris’te bulunan çok ender canlıların ve endemik bitkilerin tamamen yok olduğunu ifade eden CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, “Muğla, Marmaris ve ülkemiz akciğerlerini kaybetmiş durumda. Marmaris ormanlarının tamamı milli park olarak geçiyor. Burada çok ender bulunan canlılar, endemik bitkiler tamamen yok olmuş durumda. Ağaçların tamamı kömürleşmiş, doğal örtümüz canlı canlı yanmış. Bir de can kaybımız var. Gönüllü bir genç arkadaşımız yaşamını kaybetti. Sevgili kardeşimize Allah’tan rahmet ve Muğlalı hemşehrilerimize de başsağlığı diliyoruz” dedi.

Bu haber toplam 104 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.