“ Çalışanların yılı hüsranla geçti”

2013 yılını değerlendiren Türk Sağlık-Sen Muğla Şubesi Başkanı İncilay Gezgin, 2013 yılının sağlık çalışanları açısından hüsranla dolu geçin bir yıl olarak hatırlanacağını söyledi.Geçtiğimiz 2013 yılını değerlendiren...

“ Çalışanların yılı hüsranla geçti”

2013 yılını değerlendiren Türk Sağlık-Sen Muğla Şubesi Başkanı İncilay Gezgin, 2013 yılının sağlık çalışanları açısından hüsranla dolu geçin bir yıl olarak hatırlanacağını söyledi.

Geçtiğimiz 2013 yılını değerlendiren Kamu-Sen’e bağlı Türk Eğitim-Sen Muğla Şubesi Başkanı İncilay Gezgin, “ Bir yılı daha geride bıraktık. Geçen bir yılın muhasebesini yaptığımızda sağlık çalışanları için bu yılın hüsranla geçtiğini söyleyebiliriz. “dedi.

2013 yılı başında göreve gelen Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun çalışanların memnuniyetini arttırıcı bir çalışmaya imza atmadığını hatırlatan Gezgin, “Halbuki 2013 yılının başında Sağlık Bakanı değişmiş ve yeni bir bakan göreve başlamıştı. Bizde eski bakanın 11 yıllık sürede sağlık çalışanlarının memnuniyetini artırıcı bir çalışmaya imza atmadığını belirtmiştik. Sağlık çalışanları açısından bu dönem başarılı olarak geçmiş denilemez, sayın bakan bu anlamda sınıfta kalmıştır demiştik.

Göreve gelen Sayın Bakanımız Mehmet Müezzinoğlu’ndan sağlık çalışanlarının memnuniyetini arttırıcı çalışmalar yapmasını talep etmiş, bu yönde çalışmalara ağırlık vermesini beklediğimizi söylemiştik.

Maalesef aradan geçen 1 yılda sağlık çalışanları yine unutulmuş, çalışanları memnun edecek ve talepleri karşılayacak düzenlemeler hayat bulmamıştır. Sayın Bakan Mehmet Müezzinoğlu’da sağlık çalışanları için bir adım atmamıştır. Halefle selefin bir farkının olmadığını göstermiştir.” Dedi.

“Sorunlara çözüm getirilmedi”

2013 yılında da sağlık çalışanlarının sorunlarına çözüm bulunmadığını vurgulayan Gezgin, şöyle konuştu: “2013’de Döner sermayedeki adaletsizlikler giderilmemiş, Döner sermayelerin emekliliğe yansıtılması talebi görmezden gelinmiştir. Bu sorunları çözmek yerine 2013 yılında riskli birimlere kısmi süreli hizmet verenlerin alınterleri, emekleri ellerinden alınmıştır.  Hizmet verdikleri sürelerde riskli birim katsayısından yararlandırılmaları sonlandırılmıştır.

Öğle tatili kullandırılmayan sağlık çalışanlarının 1 saat fazla çalıştırılarak uğradıkları haksızlık giderilmemiştir.

Milletvekiline yıpranma payı verilirken, sağlık çalışanlarının hakkı olan yıpranma payı verilmemiştir.

Görevde yükselme sınavında barajı geçen ama atanmayan 2351 kişinin feryadı, 21 Bin Hizmetlinin sesi duyulmamıştır. Hizmetlilerin memurluk talepleri göz ardı edilmiştir.

Şiddetin önüne geçilmesi ile ilgili caydırıcı düzenlemeler hayata geçmemiş, 2013 ilk 8 ayında 7 Bin 287 sağlık çalışanı şiddete uğramış ve şiddet son hız devam etmiştir. Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının sorunlarına çözüm aramak yerine onlara nöbet tutun denmiştir.  Binlerce sağlık çalışanı atama beklerken Yunan doktorlar davet edilmiş, hastanelerde kürtçe tercüman istihdamı gibi kamuda ikinci dilin önünü açacak art niyetli açıklamalar yapılmıştır.

2013’te gündeme gelen ve kamuoyunda tam gün olarak bilinen torba yasada fırsat varken çözüm üretilmemiş, çalışanların taleplerini gerçekleştirmeye yönelik adımlar atılmamıştır.  Torba yasada sadece  2011’de mağdur edilen  ve maaşları ellerinden alınan  araştırmacılar ile ilgili bir düzenleme yer almıştır. Bu da yeni bir kazanım değil  2 yıllık eziyetin sona erdirilmesidir.

Tüm bunların üstüne malum sendikada Toplu sözleşmede hükümetin önerdiğinde bile daha düşük bir zamma imza atarak sağlık çalışanlarının toplu sözleşmeyi zararla kapatmasına neden olmuşlardır. Yüzde 3+3 yerine yıllık 123 TL’ye evet diyenler doktorların bir yılda sosyal yardımlarda dahil olmak üzere sadece yüzde 3.3 ebe, hemşire ve sağlık çalışanları ise yüzde 5.9 zam almalarına neden olmuşlardır. Sabit ek ödeme, Enflasyon farkı, aile yardımı ve benzeri ücretlerde de 1.5 yıl zam yapılmamasına evet diyerek bu zararı katmerli hale getirmişlerdir.

Kısacası 2013 yılı görüldüğü gibi sağlık çalışanları açısından hüsranla geçmiştir. 500 Bin sağlık çalışanı mağdur edilmiştir. Sağlık çalışanları 2013 yılında sorunlarla boğuşmak zorunda kalmıştır.

Umarız 2014 yılı sağlık çalışanlarının memnuniyetini arttırmak adına çalışmalar yapılacağı bir yıl olur. Bu temenni ile tüm çalışanlara yeni yılın hayırlar getirmesini umut ediyoruz.”

Bu haber toplam 64 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.