CAFER ŞAHİN: “ OMİCRON DİĞER MUTANTLARA GÖRE DAHA BULAŞICI”

Muğla TV’de canlı yayınlanan ve Gazeteci Cüneyt Erdan’ın sunduğu Gündem Muğla programına konuk olan Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Cafer Şahin, Türkiye'de de rastlanılması nedeniyle vatandaşların gündeminde olan Omicron...

CAFER ŞAHİN: “ OMİCRON DİĞER MUTANTLARA GÖRE DAHA BULAŞICI”

Muğla TV’de canlı yayınlanan ve Gazeteci Cüneyt Erdan’ın sunduğu Gündem Muğla programına konuk olan Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Cafer Şahin, Türkiye'de de rastlanılması nedeniyle vatandaşların gündeminde olan Omicron varyantı hakkında, “Diğer mutantlara göre bulaşıcılığı çok daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

SİNEM KAPLAN

Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de de Omicron varyantına rastlandığını açıkladı. Covid-19 salgınının yeni varyantı olarak ilan edilen ve çok fazla farklı mutasyonu barındıran Nu varyantı ya da diğer adıyla Omicron varyantına, Türkiye'de de rastlanılması halk arasında endişeye yol açtı. Gazeteci Cüneyt Erdan’ın sunduğu Gündem Muğla programına konuk olan Muğla Tabip Odsı Başkanı Dr. Cafer Şahin, “Bu konuda önlemler alınmazsa bu varyant sıkıntı yaratabilir,” dedi.

“GERÇEKLER PAYLAŞILSIN”

Piyasaya sürülen ve “Covid-19’a karşı koruyucu” adı altında satılan ilaçlara inanılmaması gerektiğini söyleyen Dr. Şahin, “Covid-19 sürecinde ülkemizde yaklaşık 200 binin üzerinde insan öldü. Sağlık Bakanı kendi resmi açıkladıkları rakamların en az 2 ya da 3 kat daha fazla olabileceğini söyledi. Bu bizi üzüyor. Gerçekler paylaşılsın. Meslek örgütleriyle, tabip odalarıyla paylaşılsın. Pandemi bizim birinci sorunumuz. İnsanlarımızı, sağlık çalışanlarımızı kaybediyoruz. Kayıplarımız çok ciddi. Covid-19 etkin uygulamalarla önlenebilir bir hastalıktır. Eğer önlenebilir hastalıktan birileri ölüyorsa birileri işini tam yapmıyor ve ihmal var demektir. Aşı ile önlenebilir, toplumsal kısıtlamalarla, hijyenle önlenebilir. Bu şekilde bir sürü çözümle engellenebilir. Pandemide en etkin yöntem tabi ki aşıdır. İnsanların kafasında aşı ile ilgili tereddüt oluşturulduğu zaman, istenilen hedefe ulaşılmaz. Halkımız bilinçli olsun. Yeni yeni ilaçlar sunuluyor. Covid-19’a iyi geldiği söyleniyor. Covid-19 dan koruyan bir ilaç yok. Böyle bir yanlış algıya kapılamasınlar.  Bu tarz ilaçların piyasaya bu şekilde sunulması kirli bir durumdur. Bu oyuna vatandaşlarımızın gelmemesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“OMİCRON VARYANTI SIKINTI YARATABİLİR”

Türkiye’de görülen yeni varyantın bulaşıcılığının yüksek olduğunu söyleyen Dr. Cafer Şahin, “Yeni çıkan virüs hakkında yapılan araştırmalara göre diğer mutantlara göre bulaşıcılığının çok daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Tipik belirtiler arasında tat ve kokunun kaybolmama durumu var. Bu da bize normal grip hissi veriyor. Ayırım yapmakta zorlanıyoruz tabi ki. Testlerle bu ayrımı yapabiliyoruz. Bu konuda önlemler alınmazsa çok fazla farklı mutasyonu barındıran Nu varyantı sıkıntı yaratabilir” dedi.

Öte yandan Muğla Tabip Odası Başkanı Cafer Şahin, pandemi döneminde yetkili mercilerden bilgi akışı sağlayamadıklarını ve Muğla’da kurulan Pandemi Kurulunda Muğla Tabip Odasının ve Büyükşehir Belediyesi’nin de olması gerektiğini söyledi.

NU VARYANTI NEDİR?

Bilim insanları Güney Afrika'da mutasyona uğramış yeni bir Covid-19 varyantı tespit ettiklerini duyurdu. Çok sayıda farklı mutasyonları barındırdığı açıklanan B.1.1.529 varyantı endişelerin artmasına sebep oldu. Araştırmacılar, bu varyantı, vücudun savunmasından kaçarak daha fazla hastalık dalgasını tetikleyebileceği açıklamasında bulundu. Dünya Sağlık Örgütü yeni varyanta isim olarak Omicron'u seçti.

Bu haber toplam 103 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.