BÜYÜKŞEHİR’İN LOGOSU NE OLACAK

Muğla’nın büyükşehir belediyesi olması birtakım ihtiyaçları da beraberinde getirdi, Muğla’ya yeni bir logo yapılması gerekiyor. Menteşe Belediyesi, Muğla merkez ilçenin logosu olan “Muğla bacasını” kullanmaya devam edecek. Peki büyükşehirin logosu ne olacak, nasıl seçilecek, bu seçim yapılırken halkın görüşü alınacak mı?

SEMBOLÜ HALK SEÇMELİ

Logolar bir şehir için prestij sembolleridir. Öyle ki, kimi şehirler logolarıyla birlikte anılır. Logo yapım ve seçiminde de estetik değerler göz önünde tutulur.

Logo ile ilgili olarak halihazırda bir çalışma var mı, bilmiyorum. Ancak bu logo tüm Muğla’nın logosudur. Bürokratik bir değerlendirme ile değil, halkın tercihi ile seçilmeli.

Resmi olarak bir yarışma düzenlenebilir, önceden belirlenmiş ve isimleri duyurulmuş bir jüri gelen logo önerilerini belli bir sayıya indirir (örneğin 10’a) ve gerisi için halka sorulur. En sağlıklı sonucun böyle alınabileceğine inanıyorum. Çünkü biz, şehrimizi sevdiğimiz gibi, onun sembolünü de sevmeliyiz. Dolayısıyla sevdiğimiz şeyin ne olduğuna da biz karar vermeliyiz. Halk “İşte bizi bu temsil ediyor” demezse, logoyla halk bütünleşmiş sayılamaz zaten.

***

Bir şehir, o şehirde yaşayanlarındır ve bu şehrin karar alma mekanizması bu kaynaktan bağımsız olamaz. Hele ki Muğla gibi sosyal demokrat değerleri olan bir şehirde, şehri simgeleyecek logonun seçiminde Muğla’yı Muğla yapanların, Muğlalıların görüşü ve tercihi elzemdir.

MENTEŞE ADINI KİM KOYMUŞTU

Aylar evvel yaptığım bir haberde, merkez ilçeye Menteşe adının verilmesi sürecinde Muğlalılara kimsenin danışmadığını belirtmiştim. İçişleri komisyonunun raporunda, Aydın merkez ilçeye neden “Efeler” dendiği uzun uzun anlatılırken, bu şehre neden “Menteşe” dendiğine dair bir bilgi olmadığı ortaya çıkmıştı.

Şehre Menteşe adını veren İçişleri Komisyonu’ndaki tek Muğla Milletvekili MHP’li Mehmet Erdoğan’dı, o da muhalefet şerhi düşmüştü. Görüşünü sorduğum Mehmet Erdoğan, “Merkez ilçeye ‘Menteşe’ adının verilmesi hükümet kanadının kararıdır. Muğla’da, bu ilçenin adı ile ilgili açtıkları bir tartışma yok. Bunlar karambolde yapılmış şeyler” demişti.

Yani Muğla merkeze Menteşe adı verilmişti ama bunu hiçbir Muğlalıya sormamışlardı.

***

Muğla’nın benzer bir olayla bir daha karşılaşmamasını umuyorum. Logolar o şehrin markasıdır. Markada Muğla’da yaşayan herkesin söz hakkı vardır. Temennim odur ki, logo seçim süreci buna uygun olarak ilerler…

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.