Büyükşehir Yasası ertelendi mi?

Gündeme geldiği günden itibaren büyük tartışmalara neden olan ve yine aynı şekilde Meclis’ten tartışmalar içinde geçen Büyük Şehir Yasası’nın Anayasa Mahkemesinden veto yiyeceği ileri sürüldü.  Anayasa Mahkemesi’nin...

Büyükşehir Yasası ertelendi mi?

Gündeme geldiği günden itibaren büyük tartışmalara neden olan ve yine aynı şekilde Meclis’ten tartışmalar içinde geçen Büyük Şehir Yasası’nın Anayasa Mahkemesinden veto yiyeceği ileri sürüldü.  Anayasa Mahkemesi’nin yasadaki eksikliklerin giderilmesi için yasanın uygulanmasının 2017 yılına öteleyeceği iddia edildi.

Bilindiği gibi yeni yasaya göre büyükşehir statüsüne alınacak iller arasında Muğla ili de bulunurken, başta turizm beldeleri olmaz üzere kapanacak olan belde belediye başkanları ve CHP itiraz etmişti. Bu doğrultuda CHP Yasayı Anayasa Mahkemesi’ne taşırken MHP’li Beldibi Belediye Başkanı İdris İspirli de özellikle turizm beldelerinin kapanmaması için Anayasa Mahkemesine başvurmuştu.

Hüseyin Atılgan (ÖZEL HABER)

Hükümet tarafından hazırlanan ve gündeme geldiği tarihten itibaren büyük tartışmalara neden olan Büyükşehir Yasa Tasarısı yine çeşitli tartışmalarla meclisten geçmişti. Ankara kulislerindeki iddialar ve sızan haberler Büyükşehir Yasası ile gelen tartışmaların devam edeceğini gösteriyor.

Yeni yasa ile birlikte aralarında Muğla’ ilinin de bulunduğu 13 il Büyükşehir statüsüne alınmıştı.  Muğla’nın bu statüye alınması nedeniyle Fethiye’nin Seydi ve Kemer beldeleri birleşerek Seydikemer, Muğla Merkez ise Menteşe ilçesi olmuştu. Bunun yanında Muğla’daki bütün belde belediyeleri ise mahalle statüsüne geçmişti.

Muğla’daki bu gelişme karşısında başta turizm beldeleri olmak üzere belediyelerin kapanmasına tepki göstermiş, CHP her belde de mini referandumlara giderek konuyu halkın önüne getirmiş halk ise büyük bir çoğunlukla belediyelerin kapanmaması doğrultusunda oy kullanmıştı.

Yeni yasa ile birlikte 29 Mart 2014 tarihinde yapılacak olan yerel seçimler öncesi partilerin Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday adayları bir bir açıklanmaya başlarken son anda Ankara Kulislerine sızan haberler ve ortaya atılan iddialar büyükşehir yasasına yeni bir tartışma boyutu getireceğe benziyor.

Ankara kaynaklı iddialara ve sızan haberlere göre Büyükşehir Yasası Anayasa Mahkamesi’nden veto yiyecek. Anayasa Mahkemesi’nin yasadaki eksikliklerin giderilmesi ve uygulamaya konulmasındaki altyapı eksikliklerinden dolayı yasanın hayata geçirilmesini 2017 yılına öteleyeceği ileri sürüldü. Anayasa Mahkemesinin yeni yasa ile ilgili kararının Temmuz ayı başlarında açıklanması beklenirken yasanın ötelenmesinden dolayı bu kararın açıklanmasının uzadığı belirtiliyor. Mahkemenin kararının ise önümüzdeki günlerde açıklanacağı öne sürüldü. Mahkeme kararının açıklanması ile birlikte tartışmaların hangi boyutlara ulaşacağı ve özellikle yeni büşükşehir olan 13 ilin büyükşehir belediye başkanlığı için öne çıkan isimlerin ve partilerinin nasıl bir tutum ve strateji izleyeceği ise şimdiden merak konusu.

Bu haber toplam 102 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.