Bozacı: Artık seçilmek ve yönetmek istiyoruz

Türk Kadına Seçme ve Seçilme Hakkı verilmesinin yıldönümü nedeniyle bir açıklama yapan CHP İl Kadın Kolları Başkanı Belkıs Bozacı, “Artık kadınlar için seçmek yetmiyor. Seçilmek ve yönetmek istiyoruz” dedi.CHP Merkez...

Bozacı: Artık seçilmek ve yönetmek istiyoruz

Türk Kadına Seçme ve Seçilme Hakkı verilmesinin yıldönümü nedeniyle bir açıklama yapan CHP İl Kadın Kolları Başkanı Belkıs Bozacı, “Artık kadınlar için seçmek yetmiyor. Seçilmek ve yönetmek istiyoruz” dedi.

CHP Merkez İlçe binasında düzenlenen basın açıklamasına CHP İl ve ilçe yöneticileri, Belediye Başkanları kadın kolları yönetim kurulu ve üyeleri ile partililer katıldı.

Türk Kadınana Seçme ve Seçilme hakkının 5 Aralık 1934 yılında Atatürk tarafından verildiğini hatırlatarak konuşmasına başlayan Belkıs Bozacı, “ Aradan geçen 78 yıllık süreçte biz kadınların kazanımları daha da ileriye taşınması beklenirken bugün itibarıyla gelinen nokta hiç de iç açıcı değildir. 12 Haziran 2011 genel seçimlerinde TBMM’deki 550 milletvekilinden sadece 78’i, hükümetteki 26 bakandan 1’i kadındır. Ülkemizde yerel yönetimlerde kadın oranı yüzde 2.5’tir. 2 bin 924 belediye başkanının 26’sı, 34 bin 210 muhtardan 65’i kadındır. 2012 yılında karar alma süreçlerine katılım durumuna bakıldığında da karşımıza aynı kötü tablo çıkmaktadır. Sendikaların, TOBB, TZOB, TESK gibi sivil toplum kuruluşlarının yönetim kurullarında da hiç kadın yoktur”dedi.

“Anayasa ve yasa önünde kadın erkek eşittir” demenin yeterli olmadığını savunan Bozacı, şunları söyledi:

“Kadınlar, Anayasa ve yasalarla zorunlu kılınan özel önlemlerle desteklenip güçlendirilmedikçe sonuçlarda eşitlik sağlayamayız. Asıl olan sonuçlarda eşitlik anlayışıdır. Seçme ve seçilme hakkı bir yurttaşlık hakkıdır. Anayasa ile güvence altına alınmış olan bu hak, erkek egemen yapının kontrolüne terk edilmemelidir. Bu nedenle biz kadınlar, devrimci talebimiz olan yüzde 50 yani eşit hak istemini savunuyoruz. Eğitimde, siyasette, yönetim kadrolarında karar alma mekanizmalarında yani hayatın her alanında erkeklerle eşit haklara sahip olmak istiyoruz. CHP olarak eğitim, sağlık, istihdam, siyaset ve toplumda kadınların erkeklerle eşit, özgür ve dayanışma içinde yaşayabilecekleri bir Türkiye yaratmak ve cumhuriyetle kazanılmış haklarının korunarak yaşatılması için mücadele ediyoruz. Kadınların seçimle ve atamayla gelinen tüm karar ve yönetim organları da dahil olmak üzere hayatın her alanında eşit temsil eşit katılımının sağlanması için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Kadın erkek eşitliğini demokrasinin ve tüm toplumun güçlenmesi için olmazsa olmaz koşullardan biri olarak görüyoruz. Artık seçmek yetmiyor, seçilmek ve yönetmek istiyoruz”

Bu haber toplam 76 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.