Bodrum’a Japonya’dan kardeş geliyor

Japonya’nın Kuşimoto kentinin bağlı bulunduğu Wakayama Eyaleti Meclis Başkanı Fujio Endo bereberindeki heyetle Bodrum Belediyesi’ni ziyaret edip Türklerin 123 yıl önceki iyiliğine teşekkür edip Bodrum ile kardeş şehir olmak...

Bodrum’a Japonya’dan kardeş geliyor

Japonya’nın Kuşimoto kentinin bağlı bulunduğu Wakayama Eyaleti Meclis Başkanı Fujio Endo bereberindeki heyetle Bodrum Belediyesi’ni ziyaret edip Türklerin 123 yıl önceki iyiliğine teşekkür edip Bodrum ile kardeş şehir olmak istediklerini açıkladı.

Ertuğrul Fırkateyni’nin iyi niyet elçisi olarak gittiği Japonya dönüşünde 16 Eylül 1890’da fırtınaya yakalanarak 550 denizcisi ile birlikte sulara gömüldüğü Kuşimoto kentinin bağlı bulunduğu Wakayama Eyaleti Meclis Başkanı Fujio Endo, yardımcısı Tadasuke Yamamoto, dünyaca ünlü Japon sualtı fotoğrafçısı Masakazu Akagi, Bodrum ve Karya Bölgesi Kültür Sanat Vakfı (BOSAV) ile Ertuğrul Fırkateyni Projesi Başkanı Tufan Turanlı, davetli olarak geldikleri Bodrum’da Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’un yurtdışnda olması sebebiyle vekili Halit Özkaplan’ı ziyaret etti.

Ertuğrul Fırkateyni Projesi Başkanı Tufan Turanlı, Kuşimoto kentinde yaklaşık 4 yıldır sürdürülen Ertuğrul Fırkateyni kazı çalışmalarında bugüne kadar yaklaşık 8 bin eserin çıkartılarak büyük bölümünün konservasyonunun Bodrum’da yapıldıktan sonra Japonya’ya geri götürüldüğünü belirterek “ Ancak bu eserler başta Osaka ve Tokyo olmak üzere birçok büyük kentte düzenlenen sergiler ile Japon halkına tanıtıldı. Sergileri bugüne kadar yaklaşık 220 bin kişi ziyaret etti. Önümüzdeki yıl Mart ayında Ertuğrul’dan çıkarılan Osmanlı subaylarına ait eşyalar ve silahlar İstanbul’daki Koç Müzesi’nde sergilenecek. 123 yıl önce bir felaket ile başlayan Türk - Japon dostluğu, bugün kültür, sanat ve turizm alanında atılan adımlarla bir kardeşlik projesine dönüştü. Önümüzdeki yıldan itibaren bir Türk turizm şirketi, yılın 12 ayı Bodrum’a Japonya’dan kültür turizmi için turist getirmeye başlayacak” dedi.

Türkleri çok seviyorlar

Wakayama’da Ertuğrul fırkateyni ve Türklerin çok sevildiğini ve değer verildiğini belirten Meclis Başkanı Endo, Türkçe olarak “Merhaba, burada olmaktan çok mutluyum” diyerek başladığı konuşmasına şöyle devam etti; “123 yıl önce bir felaketin ardından başlayan dostluk ilişkilerinin kardeşliğe dönmesi en büyük arzumuz. Zaten var olan Türk - Japon dostluğunu derinleştirmek ve Wakayama halkının sevgilerini iletmek için yaptığımız ziyaret çok olumlu geçti. Her iki kentin kardeş şehir olmasının yanında geleceği teslim edeceğimiz çocuklarımızı karşılıklı olarak yıl içerisinde sanat, eğitim ve spor alanlarında iki ülkede bir araya getirerek bu sevgi ve saygıyı daha geniş kitlelere yayma amacı taşıyoruz ve ilk projeleri geliştirmek için çalışmalara başladık. Türk askerlerinin dostluk için geldikleri topraklarımızda bizim için ölmelerini, Türkiye’nin Orak Savaşı’nda mahsur kalan Japon vatandaşlarının hayatlarını kurtarmasını asla unutamayız, ülkelerimizin uzaklığı kardeşliğimizin önünde asla engel olamaz. Bodrum’da gördüğümüz sıcak ilgi bizi çok mutlu etti. Bodrum ile Wakayama’nın kardeş şehir olmasını istiyoruz” diye konuştu.

Bodrum Belediye Başkan Vekili Halit Özkaplan da yaptığı konuşmada; “123 yıl önce yaşanan bu felaket sonrasında Japonya ve özellikle Wakayama eyaleti ile kurulan ilişkilerimizin her geçen gün artarak devam etmesi en büyük arzumuz. Bunun için de kardeş şehir teklifiniz bizi onurlandırmıştır. Bu konuda gerekli çalışmalarımız en kısa sürede başlayacaktır. Bodrum’a gösterdiğiniz bu sıcak ilgi nedeniyle sizlere çok teşekkür ederim” dedi.

Bu haber toplam 160 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.